Szereplésüke a magyar parakajakosok is

2021.09.03. 06:54

Varga Katalin jól mutatkozott be Tokióban

Hat magyar, köztük az MVM Szeged versenyzője, Varga Katalin is érdekelt volt a tokiói paralimpia kajak-kenus versenyeinek első napján. A Tisza-parti klub sportolója bizakodó lehet a holnapi folytatás előtt.

Munkatársunktól

Határozott, erős volt. Az MVM Szeged parakajakosa, Varga Katalin a harmadik legjobb időt érte el. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Míg az elmúlt napokban inkább a 30-35 Celsius-fokos, nagyon párás időjárás, addig tegnap a versenyek időpontjában, japán idő szerint délelőtt leginkább a hűvös, szembeszeles és nagyon esős idő volt jellemző a Sea Fo­­rest Waterwayre, vagyis a tokiói gyorsasági kajak-kenu-pályára.Az MVM Szeged kiválósága, Varga Katalin bemutatkozott a tokiói paralimpán. A parakajakos KL2-ben másodikként ért célba brit ellenfele mögött, és nagyjából ugyanannyi volt az ideje, mint az első futamban egy másik brit mögött második német riválisáé.

– Nagyjából arra számítottam, ami történt, nem ért meglepetés, a két brit valóban elöl van, én pedig egy ideje a német lánnyal meccselek. Akadt egy kis technikai malőr, száz méternél bebillentem, ott volt egy ütemlassulás. Ezzel nagyon nem számoltam, viszonylag tökéletes pályát akartam menni, de megvolt a pályabejárás, mondjuk úgy, innen már csak a kemény küzdelem várható – nyilatkozta Varga az MTI-nek, hozzátéve, hogy a rajtot „elbénázta”.

Határozott, erős volt. Az MVM Szeged parakajakosa, Varga Katalin a harmadik legjobb időt érte el. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Igazság szerint nekem az nem tetszik, hogy a közvetítő hajó hullámai, amikor elmegy előttünk, azért még ott kavarognak egy kicsit. A rajtban még van tartalék, az tény, próbálom tökéletesíteni szombatig – tette hozzá, az időjárásról pedig annyit jegyzett meg, hogy egyáltalán nem zavarja az eső, mert ha esik, kevésbé fúj a szél. Varga Katalin szombaton a középfutamban folytatja, és ha onnan az első három között továbbjut – erre minden esélye megvan Csa­mangó Attila tanítványának –, akkor a középfutam után egy órával rendezik majd a döntőt.

A világ- és Európa-bajnok Kiss Péter (KL1) a nap első fu­tamában nagy fölénnyel, két bójasor előnnyel végzett az élen, ami a 200 méteres távon szokatlan. A második futamban győztes brazil Luis Carlos Cardoso da Silva közel két másodperccel ment nála lassabban.

A szám másik magyarja, Ju­­hász Tamás is jól ment a má­­sodik előfutamban: harmadik lett, de így is a selejtezők negyedik legjobb idejét evezte, vagyis reális az esélye annak, hogy a középfutamból a döntőbe kerüljön. Rozbora András (KL2), Pulai Erika (KL1), Kiss Erik (KL3), valamint az egyetlen duplázó, Juhász Tamás (VL2) szintén a középfutamban folytathatja.

Nem sikerült

Egyik magyar induló sem jutott döntőbe a sportpisztolyosok 25 méteres vegyes számában a tokiói paralimpián. Dávid Krisztina 555 körös teljesítménnyel 15., Gurisatti Gyula pedig 539-cel 27. lett az alapversenyben, amely pontlövészetből és rapid szakaszból állt. A légpisztolyban kedden bronzérmes Dávid Krisztina az első etap után 286 körrel a tizedik helyen állt a 30 fős mezőnyben, amelyben a nők és a férfiak együtt szerepeltek. A második, ugyancsak 30 lövéses szakaszban 269 körig jutott. A nyolcas döntőhöz 566 kör kellett. Gurisatti 273-mal kezdett, majd 266-tal folytatta második versenyét az Aszaka Lőtéren.

Mindkét magyar lő még szombaton az 50 méteres vegyes számban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában