Megfogadták, hoznak érmet

2021.10.20. 17:28

Sporttörténelmet írt a bronzérmes U20-as női vízilabda-válogatott Izraelben

Három Csongrád-Csanád megyei származású játékossal és Varga Tamás szövetségi vezetőedzővel írt sporttörténelmet a bronzérmes U20-as női vízilabda-válogatott az izraeli Netánjában. 2005 óta először végzett a dobogón a leány juniorcsapat világbajnokságon.

Becsei Dávid

Dömsödi Dalma (jobbról) fantasztikusan játszott, Kudellát vállsérülése hátráltatta. Fotó: Kudella Panna archívuma

A magyar U20-as női vízilabda-válogatott 12–10-re legyőzte Olaszországot a bronzmérkőzésen, így a szegedi Varga Tamás tanítványai széles mosollyal az arcukon térhettek haza Izraelből. Eddig viszont roppant nehéz út vezetett. A csoportkörben Üzbegisztánt 22–1-re, Brazíliát pedig 15–3-ra győzték le, míg a csoportrangadót az oroszok nyerték meg ellenünk 16–10-re. A nyolcaddöntőben sima siker Argentínával szemben (19–2), majd a negyeddöntőben 7–3-ról fordítottak a magyar lányok, és 13–12-re nyertek Hollandia ellen.Boldogan zártak

– Az elődöntőben az oda könnyen besétáló görögökkel ta­lálkoztunk. Nekik egyetlen szorosabb meccsük volt, azt is öttel nyerték meg az olaszok ellen a csoportkörben, míg a magyar lányokból rengeteget kivett, hogy Hollandia ellen négygólos hátrányból álltak fel

– mesélte Varga a 13–8-ra elvesztett mérkőzés hátterét.A bronzmérkőzésen a spanyoloktól drámai körülmények között vereséget szenvedett Olaszország várt a magyar együttesre.

– Boldogan vártuk a bronzcsatát, hiszen örültünk, hogy bejutottunk a legjobb négybe. A mérkőzés előtt volt egy másfél órás megbeszélésünk, amin megfogadtuk, nem jövünk haza érem nélkül

– jegyezte meg a szövetségi vezetőedző. A bronzmérkőzés sikerének egyik kulcsa Kakas Krisztina kapus fantasztikus teljesítménye volt a második félidőben.

Dömsödi Dalma (jobbról) fantasztikusan játszott, Kudellát vállsérülése hátráltatta. Fotó: Kudella Panna archívuma

Megyei kulcsemberek

A Szeged SZTE OB I.-es női felnőttcsapatát trenírozó Varga Ta­­más mellett három játékos is képviselte Csongrád-Csanád megyét a világbajnokságon. A két szentesi nevelés, Dömsödi Dalma (ősztől a Ferencvárost erősíti) és a hódmezővásárhelyi születésű Kudella Panna, valamint a Szeged pólósa, Tátrai Szonja.– Hármuk közül Dalma végig fantasztikusan játszott minden mérkőzésen. Rengeteg kiállítást harcolt ki, centergólokat lőtt – kezdte a megyei játékosok vb-formájának boncolását.

– Tátrainak nem az volt a feladata, hogy gólokat lőjön. A hollandok elleni negyeddöntőben fontos ötméterest harcolt ki, a jobboldalon igazán hasznos tagja volt a csapatunknak. Baksa Vandát remekül tehermentesítette, hogy védekezésben ne pontozódjon ki. Ami pedig Kudella Pannát illeti, őt még szerintem hátráltatta korábbi vállsérülése. Hozott egy átlagszintet, de tud többet, ugyanakkor a bronzmeccsen óriásit védekezett, re­mekül blokkolt, és jó bemozgásai voltak – emlékezett vissza.

Nincs idő pihenni

A fárasztó felkészülés és világbajnokság után sincs ideje Varga Tamásnak a pihenésre, ugyanis pénteken 20 órakor már bajnokit játszik a Szeged SZTE a Ferencváros otthonában.

– Nem sokat pihentem a vb közben, de például játékosként az olimpiai döntő előtt is csak három órát aludtam. Sosem pihenni mentem az ilyen világ­eseményekre, ezt mondtam most is a lányoknak, hogy nem számít a fáradtság, a fájdalom vagy éppen a sérülés, le kell tolni a hét meccset, és el kell érni a célunkat – zárta hitvallásával beszámolóját Varga Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában