Rövidpályás gyorskorcsolya

2021.12.02. 12:54

Kvótaszerzés szegediekkel

A magyar rövidpályás gyors­korcsolya-válogatott 2000 méteres vegyes váltója két szegedivel a soraiban kiharcolta a 2022-es pekingi téli olimpián való indulás jogát a dordrechti világkupa-állomáson.

T. A.

Ami nem sikerült a női váltóval, az összejött a vegyessel Jászapáti Petrának. Archív Fotó: Árvai Károly/MW

Fotó: Árvai Károly/MW

A hollandiai Dordrechtben zá­­rult a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációkról döntő ISU rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa-sorozata, amelynek utolsó állomásán is jégre léptek hazánk legjobbjai. A magyar válogatott tagjaként Hollandiába utazott a Szegedi Korcsolyázó Egyesület két klasszisa, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is.A nyitónapon az 1500 méteres távon Jászapáti elődöntőbe jutott, míg Kónyának ez nem sikerült, és hasonló volt a helyzet az 500 és az 1000 (2. nap) méter távján is. Az állomás má­­sodik napján aztán biztossá vált, hogy a Jászapátival és Kónyával felálló 3000 méteres női váltó kvóta nélkül zár.

Ami nem sikerült a női váltóval, az összejött a vegyessel Jászapáti Petrának.
Archív Fotó: Árvai Károly/MW

A folytatásban Jászapáti Petra volt a főszereplő, aki előbb az 1500 méteres B döntőben negyedikként végzett, ezel összetettben a 9. lett, majd a legrövidebb táv, az 500 méter negyeddöntőjében szintén negyedikként ért célba.

A zárónapon aztán a magyar vegyes váltó a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összetételben lépett jégre a szám elődöntőjében, majd a fináléban Kruegert Liu Shao­ang váltotta. A sorozatban el­­ért harmadik, hatodik, majd ne­­gyedik helyet követően Hollandiában a második helyen zártak, és mivel az a feltétel, hogy a férfiaknál és a nőknél is legyen két-két kvóta, már ko­­rábban teljesült, így a csapat jogot szerzett arra, hogy februárban Pekingben szerepeljen.

– Nagyszerű, hogy a mix váltó ezüstérmet szerzett, ami azt jelenti, hogy az összetett világkupa harmadik helyezettje lett – kezdte a szövetség honlapján Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és csapatmenedzsere. – A 12 éremből kettő a vegyes váltóhoz köthető, és ehhez a Jász­­apáti Petra által vezetett hölgyek kiváló munkája is kellett. A hölgyeknél egyébként az egyéni kva­­lifikációs helyezések elsősorban Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka szerepléséhez köthetők. A férfi váltó mellett a mix váltó, amely összetettben szintén vk-harmadik lett, a szükséges 2 női kvótával szintén kvalifikált az olimpiára. A fentiek azt jelentik, hogy Pekingben 7 magyar rövidpályás gyorskorcsolyázónk lehet ott – fogalmazott a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában