Kézilabda, Magyarország

2022.01.12. 16:03

Az új arénák meghozták Skaliczki László Eb-lázát

Skaliczki László és Szabó Zoltán is a hazai pálya varázsát emelte ki, ami sokáig elrepítheti a magyar férfi kézilabda-válogatottat a holnap kezdődő magyar–szlovák társrendezésű Európa-bajnokságon.

Becsei Dávid

Skaliczki László negyedik helyen végzett a férfiválogatott szövetségi kapitányaként az olimpián. Fotó: Tumbász Hédi/MW

Skaliczki László negyedik helyen végzett a férfiválogatott szövetségi kapitányaként az olimpián. Fotó: Tumbász Hédi/MW

– Sajnos a Pick Aréna avatóünnepségén nem tudtam ott lenni, mert éppen a női világbajnokságon jártam a Granollersben, de december végén Tamás Sanyi révén bejártam a létesítményt. Elájultam tőle, ilyen szentélyre volt szüksége Szegednek. Az MVM Dome-ban még nem jártam, de ezekről a gyönyörű csarnokokról eszembe jut a 2007-es németországi világbajnokság, ahol 16–19 ezer néző előtt játszottunk. Ezek az arénák meghozták nekem is az Eb-lázat – mondta a Pick korábbi vezetőedzője, válogatott szövetségi kapitányaként olimpiai negyedik helyezett Skaliczki László.A magyar válogatott holnap 20.30-kor Hollandia ellen kezd, majd vasárnap 18 órától Portugália, kedden Izland következik a csoportkörben. 

 

Kivívták a tiszteletet 

 

– Az Európa-bajnoki kilencedik hellyel és a világbajnoki ötödik pozícióval már kivívta magának a csapatunk. Nem ritka, hogy a rendező országok sokáig menetelnek, nekem a személyes élményemet a döntős Szlovénia jelenti 2004-ből. Nem vagyunk könnyű ágon, de benne lehet a válogatottunkban a bravúr. Már az is óriási eredmény lenne Magyarországnak, ha a legjobb Eb-szereplést elérné ezen a kézilabdaünnepen – vélekedett az a Skaliczki, aki az 1998-ban Eb-6. nemzeti csapat másodedzője volt.Az elődöntőben északi válogatottak dominanciájára számít Dánia, Norvégia és Svédország részvételével, de a házigazda magyarok mellett a németek, a kapusgondokkal küzdő szlovének, vagy éppen az átalakulófélben levő spanyolok is eljuthatnak a döntőhétvégére. 

 

Szabó Zoltán BEK-győztes vízilabdázó reményei szerint igaza lesz a dán kézilabdázó- szakírónak, Rasmus Boysennek, aki döntős magyar válogatottat remél, valamint a torna legjobb játékosának Bánhidi Bencét, gólkirályának Máthé Dominikot jövendölte. 

 

Döntőig menetelhetnek 

 

– Talán annyi pontatlanságot elnézünk neki, ha végül mégsem Dánia nyeri meg a dán–magyar finálét – jegyezte meg a Szegedi VE OB I.-es férfi vízilabdacsapatának korábbi vezetőedzője. – Tervezem, hogy elmegyek a szegedi csoportmeccsekre, de ez a rengeteg francia, horvát és szerb hiányzó picit elbizonytalanít. Abban szinte biztos vagyok, hogy az elődöntőket, döntőt és bronzmérkőzést megnézem az MVM Dome-ban, akkor pedig pláne, ha még hazánk játékosainak is szurkolhatunk – mondta Szabó.Hozzátette, reméli, hogy a 20 ezer szurkoló nem okoz majd görcsösséget vagy visszafogottságot a játékosoknak az új budapesti arénában. 

 

Bárkit legyőzhetnek 

 

– Ez lesz a kulcs, ha pedig mindezek pozitív impulzusként hatnak, akkor bárkit legyőznek, aki az útjukba kerül. Tudom, miről beszélek a hazai vízilabda-Eb vagy Bajnokok Ligája-mérkőzésekből kiindulva – szűrte le saját tapasztalatain keresztül.Ami pedig a legjobb négyet illeti, Szabó Zoltán szerint, ha mindenki a legjobb összeállításban lép pályára, akkor a dánokat, a spanyolokat és a magyarokat is ide várja, a franciákban viszont nem érzi, hogy eljuthatnak az elődöntőig. 

 

1994-ben BEK-et nyert Szabó Zoltán vízilabdázó az Újpesttel.

 

Ezek is érdekelhetik