A küzdelemre nem lehetett panasz

2022.01.18. 21:01

Bodó Richárdék hősiesen harcoltak, de nem sikerült Izland fölé kerekedni

Bár az esély megvolt, élni nem sikerült vele. Izland 31–30-ra nyert, így a magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó csoportmeccse után búcsúzott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság további küzdelmeitől.

Becsei Dávid

Foto: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

Legalább kétgólos győzelemre volt szüksége Magyarországnak Izland ellen ahhoz, hogy a lapzártánk után véget érő Portugália–Hollandia mérkőzés végeredményétől függetlenül bejusson a középdöntőbe.

 

Harmadszor is csordultig megtelt a budapesti MVM Dome, ami húszezer nézőt jelentett. Még el sem kezdődött a mindent eldöntő ütközet, már volt okunk az örömre. A hollandok ellen bokszalag-sérülést szenvedett Bánhidi Bence meccskeretben volt, mitöbb, elvégezte a bemelegítést, majd a kezdőcsapatba is jelölte a szakmai stáb. A kapusposzton viszont nem változtattak, a szegedi Mikler Roland kapta meg a bizalmat indulásnak.

Egy labdaeladás után Bjarki Mar Elisson találata indította az összecsapást, míg az első magyar gólt a nyártól a Pick Szegedet erősítő Szita Zoltán jegyezte átlövésből. Az már az első percekben jól látszott, az izlandiak őrült tempót képesek és akarnak diktálni.

Összeszorított fogakkal az első negyedóra hőse Bánhidi Bence volt. A szegedi világklasszis bal bokája biztosan nem teljesen egészséges, ennek ellenére játékán ez cseppet sem volt felfedezhető. Hat perc és tizenöt másodperc után 3–4 állt az eredményjelzőn. Kérészéletűnek bizonyult sajnos a magyar előny, villámgyorsan fordítottak az északiak.

Miklert a kapuban Székely váltotta, miközben Bánhidit védekezésben pihenhetett, a másik szegedi, Bodó harcolt helyette. Egy gól ott, egy gól itt. Ez volt a második negyedóra forgatókönyve, a szünetre 17–17-tel mehettünk. A döntés, a legalább kétgólos siker kiharcolása a második játékrészre maradt.

Ne sikerült váratlant húzni, fordulás után is Aron Pálmarssonék akarata érvényesült a pályán. Magyarország rohanhatott végig az eredmény után, mindössze egy alkalommal, 26–25-nél a 48. minutumban örülhetett előnynek a csodálatos hangulatot teremtő MVM Dome közönsége.

A hajrában mindkét oldalon előjöttek a pontatlanságok. A kapunkba visszatérő Mikler bemutatott még egy-két bravúrt, hétméterest és ziccert is hárított, de a győzelem elmaradt. Ez pedig azt jelentette, hogy a portugál–holland meccs végeredményétől függetlenül Izland csoportelsőként, Hollandia másodikként jutott tovább a középdöntő küzdelmeibe, ahol újabb négy meccs vár a csapatokra csütörtöktől Budapesten, illetve Pozsonyban.

 

Izland–Magyarország 31–30 (17–17)

Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló. Budapest, MVM Dome, 20 ezer néző. Vezette: Marin, Serradilla (spanyolok).

Izland: Gústavsson – Gudjonsson 5, Magnusson 8/4, Gislason 1, Jonsson 1, Pálmarsson 2, Elisson 9/2. Csere: G. Kristjansson 4, Vidarsson 1, V. Kristjansson, Arnarsson, Ó. Gudmundsson. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.

Magyarország: Mikler – P. Rodríguez 4, Máthé 4/1, Lékai 3, Bánhidi 6, Szita 5, Bóka 2. Csere: Székely (kapus), Sipos, Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Ancsin 1, Ligetvári. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Hétméteres: 8/6, ill. 2/1.

Kiállítás: 10, ill. 12 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában