Vb-meccsek lesznek Szegeden

2022.02.08. 12:00

A legfontosabb, hogy mégis versenyezhetnek az úszók és a vízilabdázók 2022-ben

Mégsem borul fel a versenynaptár, nem halasztják el ismét az eredetileg 2021-re kiírt fukuokai vizes világbajnokságot. Jelentős anyagi kedvezményekkel Magyarország rendezheti meg az eseményt június 18. és július 3. között, a vízilabda-mérkőzések otthona pedig Budapest, Sopron és Debrecen mellett a szegedi Tiszavirág Sportuszoda lesz.

Becsei Dávid

2021. február 20-án magyar–szerb férfi pólómeccsel avatták fel a Tiszavirág Sportuszodát. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A költséghatékonyság jegyében kizárólag meglévő helyszíneken – ezért óriástorony-ugrás nem lesz – Magyarország rendezi meg a 2021-ről 2022-re halasztott vizes világbajnokságot, amelyet az elmúlt héten 2023 nyarára toltak még fukuokai helyszínnel.Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöke úgy fogalmazott, ez a nemzet világbajnoksága lesz, ugyanis a vízilabda-mérkőzéseket nemcsak Budapesten, hanem Sopronban, Debrecenben és Szegeden bonyolítják le. 

 

A vb-programban ezúttal öt sportág szerepel majd. Az úszóversenyekkel indul a világesemény, mivel augusztusban már Európa-bajnokságot rendeznek Rómában. Műúszószámok és vízilabda-csoportmérkőzések színesítik majd az első hetet, míg a másodikon jönnek a műugró és nyílt vízi úszóversenyek (helyszín: Lupa-tó), valamint a pólótorna egyenes kieséses szakasza. 

 

A magyar vízilabda-válogatottak a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában játszanak majd, ahol az egyenes kieséses szakaszt is lebonyolítják. 

 

– Össznépi nyomás volt a nemzetközi szövetségen és a döntéshozókon, hogy ne halasszanak, mert az szakmai­lag agyonverte volna a párizsi olimpia évét. Egy héttel korábban még kétségbe vontuk volna józanságát annak, aki azzal jön, hogy világbajnoki vízilabdameccseket rendeznek Szegeden. Mára ez valóság, köszönhetően Molnár Tamás eredményes lobbitevékenységének is – kommentálta a hírt lapunknak a BEK-győztes vízilabdázó, Szabó Zoltán. 

2017 után rendez ismét Magyarország világbajnokságot. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke hangsúlyozta, ez a rendezés nem érinti a 2027-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, amelynek ugyancsak Magyarország ad otthont. 

 

– Érdemes megnézni, mik történtek az elmúlt években a szegedi vízilabdasportban. Visszajutott az OB I.-be, és stabil középcsapattá vált a felnőtt férficsapat, stabilizálódik az utánpótlás helyzete. A fiúk már a felsőházat közelítik. Válogatott mérkőzéssel megnyílt tavaly a Tiszavirág Sportuszoda, amelyben azóta már serdülő nyolcas döntőt, illetve nemzetközi tornát is rendeztek, idén nyáron pedig a világbajnokságról legalább egy csoport küzdelmeit itt láthatjuk. Ezek nem az égből pottyantak ide, hanem sok ember áldozatos munkája következtében – dicsérte a sportág friss szegedi sikereit. 

 

Hozzátette, egy ilyen esemény testközelből a szegedi gyerekeknek is páratlan dolog, hiszen kevés sportágban élhetik át, hogy ott rendeznek világbajnokságot, ahol egyébként napról napra edzenek. 

A magyarországi vb után a következő, dohai világbajnokság új időpontja 2024. január. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában