Társaikért harcolnak

2022.03.25. 07:54

Dmitro és Csingiz mesélt háborús élményeiről

A Szentesen edzőtáborozó ukrán U19-es vízilabda-válogatott két tagja mesélt lapunknak az otthon megélt szörnyűségekről. Háláról, menekülésről és azokról, akik otthon ragadtak a háború kellős közepén.

B. D.

Dmitro (balról) és Csingiz mesélt háborús élményeiről. Fotó: Dm

Április derekán Grúziában várnak Eb-selejtezők az ukrán fiú U19-es vízilabda-válogatottra. A nemzeti csapat vezetőedzője az a Momot Viktor, aki 2004-ben a Szentesi VK együttesét erősítette. Ő kereste meg a Kurca-partiakat az edzőtáborozás lehetőségével, amelyet hosszabb szervezői munkát követően hoztak tető alá. 
 

 

Huszonnégyen érkeztek meg vasárnap késő éjjel Mindszentre. Hétfőn reggel kilenc órakor már edzettek a szentesi Dr. Rébeli-Szabó József Sport­uszodában, mivel a háború kitörése óta nem tudtak együtt készülni. 
– Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, akik segítettek nekünk abban, hogy itt lehetünk – fejezte ki hálás köszönetét lapunkon keresztül a csapat két játékosa, Dmitro Asanin és Csingiz Agadganov. 
Kettejük közül Dmitro kiválóan beszél angolul, így leginkább ő mesélt azokról a szörnyűségekről, amelyeket a háború során átéltek. 
– A legtöbben az orosz határhoz közel fekvő Harkovból érkeztünk, ahol sok rossz dolgot láttunk. Amikor a légvédelmi szirénák megszólaltak, két-három percbe tellett, hogy biztonságos helyre jussak, de van olyan barátom, akinek ez tizenöt perc volt, mire egy iskolai bunkerhez ért. Ez viszont már elképesztő veszélyeket rejt magában – mesélte Dmitro. 
Hozzátette, városuk legnagyobb épületeit két nap alatt teljesen lerombolták, Harkovban maradni kifejezetten veszélyes döntés napjainkban. 
– Az egyik legjobb vízilabdacsapatunk mariupoli, amely az elmúlt napokban orosz várossá vált, miután nagyjából a kilencven százalékát teljesen lerombolták. Három csapattársunk ottragadt, és kapcsolatba sem tudunk velük lépni… Értük harcolunk majd a meccseinken – fogadkoztak. 
 

 

Dmitro családja Nyugat-Ukrajnába menekült az ukrán harcok elől. Ő maga pedig két hét után hagyta el Harkovot. 
– Miközben kocsival utaztunk, rengeteg ukrán katonával és harckocsival találkoztunk, de láttam oroszokat is. Rengetegen elmenekültek az országból, Lengyelországba már legalább egymillióan átmentek – fordította le Csingiz szavait Dmitro. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában