Helyi sport

2022.04.12. 10:42

A legjobb világbajnokság volt

Liu Shaoang összetett világbajnoki címe miatt lehet emlékezetes a kanadai világbajnokság: a megfiatalított magyar csapat értékes tapasztalatokat szerezhetett.

Munkatársunktól

Fotó: Andre Pichette

Összesen öt szegedi versenyző vett részt a világbajnokságon: a Szegedi Korcsolyázó Egyesületet a két olimpikon, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, valamint az első felnőtt vb-jén részt vevő Somodi Maja képviselte, a férfiak mezőnyében Jászapáti Péter és az FTC szegedi olimpikonja, Nógrádi Bence szerepelt.

 

Az 1000 méteres futamban a B döntőben érdekelt Nógrádi 9., míg Jászapáti Péter 10. helyen végzett, a hölgyeknél ugyanezen a távon Kónya Zsófia 16., míg Jászapáti Petra 19. lett. 1500 méteren a selejtezőben kiesett két magyar fiatal közül Jászapáti Péter 24., míg Nógrádi Bence 28. lett, a két szegedi lány közül Petra 8., Zsófi pedig 30. helyen végzett. 

 

A nőknél 500 méteren mindkét magyar versenyző ugyanabba a negyeddöntőbe kapott besorolást. Jászapáti Petra nagyszerűen tartotta a tempót a szám Európa-bajnokával, Natalia Ma­­liszewskával, mögötte pedig Kónya Zsófia szépen feltartotta a kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hit. Jászapáti végül az utolsó körben bravúrosan megelőzte esélyesebb riválisát. 

 

Az elődöntőben már nem jött össze a bravúr Jászapátinak, ugyanis végig a negyedik helyen korcsolyázva esélye sem volt a fináléra, de a kisdöntőbe így is bejutott. Ott a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt, és ezen a helyezésen nem is tudott javítani, így összességében az 1500 méterhez hasonlóan nyolcadikként zárt. Kónya a negyeddöntős búcsújával 13. lett. 

 

A vb zárásaként a férfi, majd a női váltó következett. A férfiak 5000 méteres döntőjében változott a magyar csapat összetétele, Jászapáti Péter helyett Bontovics Balázs futott a fináléban. A hajráig jól tartotta magát a magyar négyes, ám ott egy esés megpecsételte a sorsukat, és negyedikként zártak. 
A női 3000 méteres futamban a lányok B döntőben futhattak, és a Jászapáti Petrával, Kónya Zsófiával és Somodi Majával felálló egység a hatodik helyen végzett. 

 

A magyar válogatott minden idők legjobb szereplését nyújtotta Montrealban: a négy arany­érem az összetett éremtábla második helyét jelenti, Liu Shaoang fantasztikus vb-t zárt, mind a négy magyar aranyérem az ő nevéhez fűződik, és összetett világbajnoki címet szerzett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában