Tizenhárom csapat rúgta a bőrt Vásárhelyen a cigány nemzetiségi önkormányzat sportnapján

2022.06.26. 12:21

Pisont István segíti a tehetséges roma fiatalokat

Kovács Erika

A "Legnagyobb király" Pisont István kezdőrúgásával kezdődött a vásárhelyi focitorna. Fotó: Kovács Erika

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szombaton második alkalommal rendezte meg a Pisont István kispályás Labdarúgó Tornát Hódmezővásárhelyen, a stadionban. Szerte az országból 13 csapat nevezett a megmérettetésre. A tornán jelen volt Pisont István, harmincegyszeres válogatott, ötszörös olimpiai válogatott labdarúgó is. Ő végezte a kezdőrúgást.

Tavaly rendeztük meg első alkalommal a Pisont István Kispályás Labdarúgó Tornát. A vártnál is nagyobb sikert aratott. Idén már jóval több, összesen 13 csapat jelentkezett a megmérettetésre, ami jó alkalom a találkozásra, barátságok építésére – mondta Rafael Balázs Leándrosz, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője. Hangsúlyozta, a cigány gyerekek szeretik a sportokat, különösen a labdarúgást.

A cigány labdarúgás élő legendája a gádorosi származású Pisont István, aki sokszoros válogatott, aki itthon és Izraelben is több bajnokságot nyert és sikeres edző. Ezért őt kértük fel, hogy adja a nevét a rendezvényhez. Tavaly és idén is személyesen is részt vesz a tornánkon – mondta a vásárhelyi roma politikus.

Pisont István a Budapest Honvéd FC klasszisa volt, a szurkolók kedvenc rigmusa a „Pisont István a legnagyobb király!” Nevét Kemény István költő versbe, a Belga együttes pedig dalba foglalta.

Pisont Istvánnak nem csak a labdarúgás a szívügye, hanem a tehetséges roma fiatalok segítése is.

Úgy érzem, hogy a pályafutásom okán kötelességem segíteni a fiatalokat, vagyis részben átadjam a tudásom, illetve megtaláljam azokat a tehetségeket, akik előtt hasonló út állhat – mondta a jelenleg játékosmegfigyelőként dolgozó szakember, aki a fiatal tehetségek segítésére alapítványt is létrehozott, Pisont István Tehetségkutató Alapítvány néven. A sportember elmondta, Gádoroson elfogadó közösség vette körül, amikor profi labdarúgóvá vált, gyakran kapott rasszista megjegyzéseket a lelátóról.

Elgondolkoztam, hogy ezt így lehet-e folytatnom, szerencsére ahogy jöttek az eredmények, ezek egyre inkább elmaradtak, már csak az számított, amit a pályán alakítottam. Szeretném, ha a mai roma gyerekeknek már ne kelljen ilyen rasszista kijelentésekkel megküzdeniük. Célunk, hogy hidat építsünk a többségi és a kisebbségi társadalom közé – mondta lapunknak Pisont István.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában