Helyi sport

2022.06.18. 09:45

Rekordok foggal

Elképesztő, amilyen teljesítményt a szegvári származású erőművész, Sinka Zsolt hajt végre évről évre. Sportot űz a foggal elhúzott monstrumok­ból, legutóbb pedig az 53. világrekord-kísérletét csinálta meg sikeresen, ami a 48. magyar és a negyedik Guinness-próbálkozása volt.

Becsei Dávid

Az Egyesült Arab Emírségekben elhúzta foggal a világ leg­­nagyobb tűzoltóautóját. Ez egy háromtengelyes vontató kamion, egy tizenöt gallonos vízszállító tanker, amely 95,5 tonnát nyomott. 

Fudzsejrában egy Boeing 747-es Jumbót is elhúzott. 172 tonna, így nem csoda, óriási öröm volt a családban a sikert követően. Ez az elképesztő teljesítmény sze­­met szúrt az Emírségek legerősebb emberének, Shamshon Mohammed Hassannak, aki a 2008-ban megrendezett világ legerősebb emberei versenyén az ötödik helyen végzett. 

Shamshon a februári újabb rekordomat követően a kö­­zösségi médiában írt nekem üzenetet felháborodva, hogy miként sikerülhetett nekem fog­­gal, egyedül elhúzni a Jum­­bót, amikor neki csak egy ba­rátjával sikerült, ráadás testre kötött hámmal. Ezen felbuzdul­­va kihívott egy erőpróbára, amelynek a részleteit majd a hónap utolsó napjaiban fixáljuk le – árulta el a Délmagyarország érdeklődésére Sinka Zsolt. 

Néhány részletet kell még megbeszélniük, a feladatok már megvannak. Először egy négy pickupból álló autókonvojt kell elhúzniuk, majd egy ötven tonnás tűzoltóautót, végül egy tipikus erősember feladattal, sziklapakolással zárnak. 

Legutóbb június 3-án döntött rekordot, rögtön hármat. Kecskeméten tizenegy darab Toyotát húzott 20,5 méteren át. Ez leginkább erőfelmérés volt számára, mivel edzőteremben erre nincs lehetősége. A következő lépés július 29-én vár rá, akkor hét darab, egyenként 6,5 tonnás kamiont húz majd el is­­mét a fogával. Ezek a rekordok már mind az őszi, emírségekbeli kihívásra készítik fel. 

Pályafutása legnagyobb ki­­­­­­­hívását egy 42 tonnás tank el­­­­húzása jelentette, mivel egy lánctalpas jármű megmozdításához sokkal nagyobb erőre van szükség. Az is kiderült, nem esett messze az alma a fájától, ugyanis 2021-ben kislánya, Dotti egy Elite World Records által hitelesített rekordot állított fel. Arnold Schwarzenegger autóját húzta el. 

Sinka „Popey” Zsolt Kecskeméten a Next Gymben készül az őszi erőpróbára heti öt edzőtermi edzéssel, amihez hozzátartoznak a technikai húzóedzések. Az elrugaszkodás időzítését autón gyakorolja, hogy minél kevesebb erőt veszítsen a kísérlet során. Szabadidejében a tréningeken kívül manuáltarápiával foglalkozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában