Helyi sport

2022.07.07. 07:00

Csongrádon laknak az ukrán vízilabdások - Szomorú hírek érkeznek otthonról

Csongrádon rendezkedett be az az ukrán fiú U19-es vízilabda-válogatott, akik hónapokig laktak Mindszenten. A csongrádi sportszállón fogadták a csapat hadkötelesség miatt haza még nem kényszerült tagjait.

T. Sz.

Fotó: Vidovics Ferenc

Bombatámadás érte azt a harkovi uszodát múlt héten, amely szinte második otthona volt több fiatal játékosnak abból az ukrán csapatból, amely több hónapja a Szentesi Sport- és Üdülőközpontban edz. Az az uszoda jelenti az életem, minden nap oda jártam edzeni. Ott tanultam meg úszni, és ismerkedtem meg a vízilabdával is. Az, hogy ez történt, nem csak nekem, egész Ukrajnának egy borzasztó hír. Nemcsak az uszodánkat, hanem az edzőtermünket is bombatámadás érte – erősítette meg a csapat egyik tagja, Maxim az otthonról kapott hírt a Szentesi Vízilabda Klub közösségi oldalán.

Viszontagságos, nagyjából 16 órás utazással még márciusban érkezett meg mindszenti szállására az ukrán fiú U19-es vízilabda-válogatott, amelynek vezetőedzője a Szentesi VK korábbi játékosa, Momot Viktor. A csapat létszáma azóta sajnos csökkent: a nagykorúak hadkötelesség miatt visszautaztak szülőhazájukba. Úgy tudjuk, egyelőre nem sorozták be egyiküket sem.

Mindszent és Szentes után Csongrád is az ukrán fiú U19-es vízilabda-válogatott mellé állt. Fotó: Vidovics Ferenc
Forrás: Vidovics Ferenc

Több hónapig Mindszenten, családias körülmények között lakhattak, onnan naponta jártak edzésre a Szentesi Vízilabda Klubhoz. Mint azt lapunknak Zsótér Károly Sándor, Mindszent polgármestere elmondta: egyetlen extra kérésük volt csupán, a stabil internetkapcsolat. Azon túl, hogy családjaikkal kommunikáltak, online tanultak és vizsgáztak. A több hónapig szállást és étkezést biztosító város vezetője többször találkozott a fiatalokkal és edzőikkel, úgy látta, tartalmas életet éltek, de kilátszott szemeikből a szomorúság, a nevetésük mögül kihallatszott a lelki teher.

A szállást adó épület viszont több száz gyerek szünidei programjának, napközis tábornak ad otthont, így alternatív megoldásért a csongrádi polgármestert keresték meg. Jelenleg tizenegy gyerek és két felnőtt lakik az ottani Ifjúsági Ház és Sportszállóban. Mint azt Kiss István, az önkormányzati  intézményt hamarosan üzemeltető Csongrádi Tiszapart Sportegyesület elnöke lapunknak elmondta: vendéglátóként igyekeznek mindent megtenni a csapatért. Szívesen várják őket sportolásra a nagyteremben vagy a futballpályán, hogy könnyebben teljen az idő. Láthatóan belakták a helyet az elmúlt egy hónapban, berendezkedtek a napi életre, a nyelvi nehézségekkel együtt is feltalálják magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában