Szegedi hírek

2022.08.31. 20:55

Megyei sikerek az oxfordi EB-n

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A viadalon szegedi, csanádpalotai és szentesi versenyző is képviselte hazánkat.

DM

Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

– Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél – adott gyorsértékelést Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetség elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

 

A sikeres magyar versenyzők között 3 Csongrád-Csanád Megyei sportoló is szerepelt:

A Szegeden élő, 44 éves asztaliteniszező, Bácsi Bernát, akinek 2012-ben csontvelő-átültetés mentette meg az életét. Gyermekkora óta sportol, az asztalitenisz mindig kiemelt helyet foglalt el az életében. A mindennapokban nemcsak edzésre jár, hanem edzőként is dolgozik. 2019-ben már részt vett a Transzplantáltak Világjátékán, de a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán most vett részt először. Az asztaliteniszverseny egyéni számainak döntőjében egy rendkívül nehéz – és kiegyenlített – meccset vívott portugál ellenfelével, mely Bernát győzelmével zárult, így aranyérmes lett.

A férfipárosok versenyében vesetranszplantált asztaliteniszező párjával – Szendi Jánossal –, a vegyespárosok versenyében szintén vesetranszplantált párjával – Tóth Irmával – is a dobogó tetejére állhatott, így háromszoros Európa bajnokként zárta az Európa Bajnokságot.

A csanádpalotai 33 éves Déri Dávid 2005 óta májtranszplantált. A sikeres szervátültetés után néhány évvel kezdett el komolyabban sportolni, először az úszott, majd áttért a triatlonozásra. Ezen az Európa Bajnokságon 5 kilométer futás, 400 méter gyorsúszás és 21 kilométer kerékpározás volt a virtuális triatlon három versenyszáma, amelynek végén Dávid aranyéremmel, Európa bajnokként zárta a versenyt.

Szentesen él a magyar csapat egyik legtapasztaltabb versenyzője: Pengő László 70 éves, 2 éve szívátültetett sportoló. Egész életében sportolt, mindig a vizes sportok vonzották a legjobban, az úszás és a vízilabda szeretete végigkísérte útján. A szívátültetés után fokozatosan tért vissza az uszodába, hazai versenyeken már többször szerepelt sikeresen, de a szervátültetettek nemzetközi versenyén most bizonyíthatott először: 50 méter hátúszásban megszerezte a korosztályos Európa bajnoki címet, majd 50 méter gyorsúszásban és 100 méter gyorsúszásban is ezüstérmes lett, 100 méter hátúszásban pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Az úszóverseny zárószámaként a 4-szer 50 méteres vegyesváltó tagjaként az ötödik helyet szerezték meg csapattársaival.

Címkék#Sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában