Varga Katalin parasportoló

2022.09.07. 16:44

Munkával jött fel a mélypontról

A két hetet Szegeden tartózkodó 11 szingapúri edzőnek tartott élménybeszámolót az idén KL2 200 méteren világ- és Európa-bajnoki bronzérmet nyert parasportoló, Varga Katalin. Az MVM Szegedi VE versenyzője egyelőre pihen, és pozitívan értékelte az elmúlt szezont.

mádi józsef

Varga Katalin és edzője, Karnok Marcell sikeres idényen van túl.

Fotó: Karnok Csaba

– Ezúttal nem a mozgását nézték a Szegeden tartózkodó szingapúri edzők, hanem élménybeszámolót tartott nekik. Milyen volt ez a szerep?

– Örülök, hogy egy ilyen kezdeményezésben részt vehetek. Sokat tudok beszélni, így nem volt nagy nehézség a másik oldalon lenni, és az érzéseimről, a tapasztalataimról mesélni. És azt is el tudom magamról képzelni, hogy a jövőben akár nemzetközi szinten is részt veszek majd valami hasonlóban.

– Volt ebben a szezonban minden, legfőképpen sikerek a combcsonttörés után. Hogyan értékeli ezt az évet?

– Így, utólag azt mondom, nagyon jól alakult. Márciusban még úgy álltam, hogy az egész évet elengedem. Aztán az edzőmmel, Karnok Marcellel megbeszéltük, hogy megcsináljuk a vb-felkészülést, majd a sérülés után két héttel el is kezdtük a munkát. Mindez jót tett nekem, mert a combcsonttörés megtörténte után eléggé mélyponton voltam, a munka azonban kihozott onnan, majd amikor úgy láttuk, hogy a lábam engedi, és ebből tényleg lehet vb-szereplés, magabiztosabban indultunk neki a munkának. Féltem, hogy magamban is okozok valamilyen kárt, de ez nem így lett, és a vb-bronzérem után nagyon elégedett voltam.

– A két brit az olimpián és a vb-n is megelőzte. Miben vannak ők előrébb?

– A paralimpiai és világbajnok Charlotte Henshaw sportból jött a paraversenyzők közé, hiszen úszó volt nagyon erős kardiorendszerrel, míg én laikusként kerültem hét éve a sportágba, így talán most kerülök az ő szintjük közelébe. Komplexen lehet még fejleszteni az állóképességen és az erőn, főleg az utóbbi kapja majd a nagyobb hangsúlyt a következő időben, és ha jól haladunk, akkor Henshaw is megelőzhető lesz.

– Meddig tart most a pihenő?

– Még két hét maradt, nagyon élem, de ahogy az edzőm megmondta, úgy is van: második hete pihenek, de már azon gondolkodom, mit kellene edzenem. Sok időt töltök a családdal, a kiskutyákkal, bepótolok olyan dolgokat, amelyekre nem volt idő a versenyszezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában