Elismerték a munkáját

2022.12.06. 18:02

Szentesi lett az Év para-erőemelője

Munka után a családjától kapott üzenetekből tudta meg, az Év para-erőemelőjének választották meg 2022-ben. A szentesi Sztanó György aranyérmekkel, egyéni és országos csúcsokkal gazdagodott ebben az esztendőben, de 2023-ra is tele van tervekkel és célokkal.

Becsei Dávid

Szép sikerekben 2022-ben sem szenvedett hiányt.

Fotó: Sztanó György családi archívuma

– Egyelőre még meg kell emészteni, hogy megkaptam ezt az elismerést, hiszen hétéves versenykarrierem során először tiszteltek meg ezzel. Az biztos, hogy sok pozitív erőt merítek majd ebből – árulta el a Délmagyarország érdeklődésére Sztanó György, miután a Magyar Erőemelő Szövetség az Év para-erőemelőjének választotta meg. 

Látványos sikereket hozott a szentesi fiatalember számára a 2022-es esztendő. November derekán egy nagyjából nyolcéves rekordot döntött meg, miután az 59 kilogrammosok kategóriájában a varsói fekvenyomó Európa-kupán a 150 kg nem okozott neki gondot. 

– Erre a lengyelországi versenyre nem először mentem el. Szeretek idejárni, jó szervezés, szép környezet, rendre ideális befejezését jelenti az aktuális évnek. Az idei pedig igazán különösre sikeredett a 150 kilogrammos nyomásommal, hiszen ez aranyéremet, illetve egyéni és országos csúcsot is jelentett – jegyezte meg. 

A már említett 140 kg-os rekordot először májusban adta át a múltnak a szlovákiai parafekvenyomó kupán, ahol egy kilogrammot javított az országos csúcson. A budapesti országos bajnokságon 142 kilogrammot nyomva megszerezte hetedik magyar bajnoki címét, amelynek köszönhetően szeptemberben Grúziában várt rá feladat az Európa-bajnokságon. Itt karrierje legjobb nemzetközi eredményét elérve a negyedik helyen végzett, mindössze egy kilogrammal maradt le a dobogóról, de nem bosszankodott egy percig sem. 

Bár idén már nem vár rá verseny, az Év para-erőemelő díja kapcsán kedden késő délután is az edzőteremben értük utol Sztanó Györgyöt. 

– Rengeteget tanultam a tavalyi évből, amit idén már kamatoztatni tudtam. Sok mindenről le kellett mondani a céljaim elérésének érdekében, gondolok itt akár nyári vakációra vagy szórakozásra, de megérte, bár azért volt egy szenvedős időszakom – összegzett kérésünkre. 

Hozzátette, hogy december 15-ig még azért nem rakja le a súlyokat, utána viszont már csak a kardióedzéseket csinálja majd. Természetesen már gőzerővel tervezi a 2023-as versenynaptárát és a céljait is. Utóbbiról viszont még nem árult el részleteket, előbbiben pedig már ott szerepel a márciusi országos bajnokság Debrecenben, ahol a nyolcadik hazai sikere lesz a tét és a kvalifikáció a júliusi, dubaji parafekvenyomó-világbajnokságra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában