Versenynaptár

2023.01.01. 18:36

2023-ban sem lesz hiány kiemelkedő sporteseményekből

A világ egyik legnagyobb sporteseménye, az atlétika-világbajnokság mellett a labdarúgó-Európa-liga döntőjének is Budapest ad otthon május 31-én. Júliusban ismét megrendezik a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjat, a Forma-1-ben pedig e hónap végén kerül sor a magyar futamra.

B.D.

Május 31-én a budapesti Puskás Aréna lesz a labdarúgó-Európa-liga döntőjének a helyszíne.

Fotó: Dömötör Csaba/MW

A 2023-as év kiemelten fontos olimpiai szempontból, mindegyik sportágban kvalifikációs versenyeket rendeznek a 2024-es párizsi játékokra, a kvóták nagy része már jövőre gazdára talál. Ilyen lesz az elsők között január 11–29. között a lengyel-svéd közös rendezésű férfikézilabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatottnak és több szegedi játékosnak is szurkolhatunk. 

NB I.-es kezdet

Az esztendő első hónapjában rendezik a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot Gdanskban, az Ausztrál nyílt teniszbajnokság pedig január 16-án kezdődik Melbourne-ben. Január 28-án egy Kisvárda–Paks meccsel indul a férfi labdarúgó NB I. tavaszi idénye, az NB II.-ben a Szeged-Csanád GA 30-án 19 órától az ETO FC Győr ellen kezd a Szent Gellért Fórumban. 

Február 1–11. között Marokkóban rendezik a klubvilágbajnokságot, de a nyolcaddöntők küzdelmeivel a Bajnokok Ligája és az Európa-liga is folytatódik. 12-én Glendale-ben játsszák a Super Bowlt, de ezekben a napokban a magyar női kosárlabda-válogatott is pályára lép Európa-bajnoki selejtezőkön itthon. 

A Forma-1 2023-as versenynaptára március 5-én Bahreinben indul, idén huszonnégy verseny vár Lewis Hamiltonékra, a nyári szünet előtti etap utolsó előtti futamát rendezik majd Mogyoródon július 21-én, míg az utolsó megmérettetés november 26-én lesz Abu Dhabiban. Márciusban újabb Eb-selejtező vár férfi kézilabdázóinkra, míg az utolsó két hétben már a nyolcaddöntőket rendezik a férfi kézilabda BL-ben. 

Négyes döntő férfi kézilabdában

Április 8-án és 9-én rendezik a magyar kupa négyes döntőjét férfi kézilabdában, a helyszínt később jelölik ki. 13-án jön a futball-Európa-liga negyeddöntőinek első felvonása, amelyben a Ferencváros is érdekelt. 15-től 23-ig Jereván lesz az otthona a súlyemelők Európa-bajnokságának. 19-től 22-ig ismét Kaposvárra szegeződik a figyelem az úszók országos bajnoksága miatt. 

A labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjével indul a május harmadikán. 11–14. között kajak-kenu világkupát rendeznek a szegedi Maty-éren. 12-én sorsolják a női kézilabda BL budapesti négyes döntőjének párosításait. 

Június 11-én a férfidöntővel zárul a Francia nyílt teniszbajnokság, a hónap első hétvégéjén pedig Belgrádban tartják ismét a férfi vízilabda BL nyolcas döntőjét. 10-én Isztambulban dől el, ki nyeri a labdarúgó-BL-t. 17-én idegenben Montenegró, 20-án itthon Litvánia lesz a magyar futballválogatott ellenfele Eb-selejtezőn. A vízilabda világkupa szuperdöntőjét a nőknél 23–25 között, míg a férfiaknál 30. és július 2. között rendezik. 

Főszereplő lesz Szeged

Július elsején indul a Tour de France kerékpáros körverseny, harmadikán pedig a wimbledoni teniszverseny. 3–6. között az evezők országos bajnokságának ad otthont Szeged, míg 26–28. között a kajak-kenu országos bajnokságnak. 14-30. között rendezik meg a covid miatt többször elhalasztott fukuokai vizes világbajnokságot. 

Július 20-tól augusztus 20-ig női labdarúgó-vb-t rendeznek Ausztráliában és Új-Zélandon. Az év egyik legfontosabb kajak-kenu-eseményét, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a német Duisburgban rendezik 23–27. között. 

Irány Belgrád!

Szeptember 2–17. között a szaúd-arábiai Rijádban tartják a súlyemelők vébéjét. Hetedikén szerb–magyar Eb-selejtező futballmeccset rendeznek Belgrádban, miközben 3–10. között evező-vb-nek lesz az otthona a szerb főváros. Rögbiben és birkózásban és vb lesz a porondon, utóbbi szintúgy Belgrádban. 

Ismét zsúfolt esztendőjük lesz a vízilabdázóknak, októberben Eb-n játszhatnak majd Tel-Avivban, 14-én pedig jön a magyar–szerb futballmeccs visszavágója a Puskás Arénában. 

Fókuszban Párizs

November első négy napján rendezik Debrecenben az úszók országos bajnokságát. A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőcsoport utolsó két meccsén 16-án Bulgáriában vizitál a Rossi-csapat, 19-én pedig Montenegró ellen zár itthon. November 30-tól december 17-ig Dániában, Norvégiában és Svédországban játsszák a női kézilabdázók Eb-jét, amin szintén Párizsra lehet kvótákat szerezni. 

Az éves sportprogramot a december 5–10. között rövidpályás úszó Eb zárja, valamint vívó ob Budapesten. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában