Helyi sport

2023.01.15. 17:32

Érmeket szereztek a szegediek a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

Alaposan kivették a részüket a szegediek a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott Európa-bajnoki érmeiből, hiszen Jászapáti Petra 1000 méteren harmadik lett, míg a két szegedivel felálló női váltó ezüstérmet nyert a lengyelországi kontinensviadalon.

V. P.

Jászapáti Petra egyéniben és a női váltóval is érmet nyert Lengyelországban.

Fotó: Illyés Tibor

Nagyszerű vasárnapot hozott a Gdanskban megrendezett Európa-bajnokság szegedi és magyar szempontból. A küldöttség első érmét ugyanis Jászapáti Petra szerezte, aki az 1000 méteres döntőben harmadikként ért célba. A döntőben a holland Xandra Velzeboer összeakadt a német Anna Seidellel, aki elesett, így feladni kényszerült a versenyt. A folytatásban a belga Desmet megelőzte Schultingot, de Petra remekül jött ki az utolsó kanyarból, és ezredre azonos időt futott Velzeboer-ral. Csakhogy videózás után a zsűri kizárta a hollandot, így Jászapáti Petra lett a harmadik!

A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra a női stafétával nyert két-két ezüst- és bronzérem után először állhatott dobogóra egyéni számban kontinensviadalon, szombaton pedig 1500 méteren lett negyedik. Szintén pontszerző helyen végzett ezen a távon az FTC szegedi sportolója, Nógrádi Bence, aki hatodikként végzett a döntőben. 

A szegediek közül a kisdöntőben a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző Somodi Maja volt érdekelt, aki féltávnál egy ritmusváltással az egész mezőnyt körbekorcsolyázva élre állt iramot diktálni. A hajrában holland és az olasz riválisa megelőzte, így harmadik lett a 18 esztendős tehetség, ami összesítésben nyolcadik helyet ért a számára. A negyeddöntőben kiesett Kónya Zsófia 15. lett.

A vegyesváltóban a B döntőben volt érdekelt a magyar egység, amelyben a fináléban Kónya Zsófia és Nógrádi Bence is futott, végül sikerült megnyerni a futamot, így összetettben ötödikként végzett a mix váltó. 

Csattanóként jöhetett a női váltó döntője, ahol a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei Német Rebeka és Bácskai Sára összetételű négyes versenyzett. A magyar csapat hamar a második helyre állt, és remekül tartotta helyét, sőt, Bácskai Sára olykor még az élen álló hollandokat is közelítette. Jól sikerültek a váltások, fogytak a körök, a magyar egység pedig maradt a második – a végén Jászapáti Petra volt a befutó, aki megtartotta ezt a helyet, így ezüstérmet szerzett a női váltó! 

A magyar csapat érmeiből ezzel alaposan kivette a részét a szegedi különítmény, hiszen a női váltóban a két szegedi lány Eb-éremmel térhet haza, míg Jászapáti Petra szerezte az egyetlen magyar egyéni érmet Gdanskban. 

– Úgy mentünk fel a jégre, hogy mindenképp második helyre jöjjünk fel, utána csak az volt a dolgunk, hogy megvédjük a helyünket. Ez most az akaratról szólt, az egész éves motivációról! – összegzett Jászapáti Petra a női váltóban szerzett ezüstérem után.

– Nem mondom, hogy túlságosan frissen mentem fel a jégre, úgy voltam vele, hogy bármi megtörténhet ebben a döntőben. Hogy összejött az ezüst, nem is olyan sokkal a hollandok mögött, az borzasztóan nagy dolog, mindenki büszke lehet ránk! Nagyon büszkék vagyunk Somodi Majára, aki nem lehetett itt a sérülés miatt, de úgy tekintünk rá, mint aki benne van ebben az éremben! – nyilatkozta a futamot követően Kónya Zsófia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában