Férfi kézilabda

2023.02.03. 07:00

A szegedi játékvezető és társa 16 éves sorozatot tört meg, élményeiről mesélt

Tizenhat év után volt ismét magyar játékvezető páros a férfi kézilabda-világbajnokságon. Rögtön négy mérkőzésen is fújhatták a sípot, egy ítéletük pedig bejárta az internetet, több tízezren nézték meg, hogy a torna legjobb kapusának választott Andrea Wolff sportszerűen segítette a munkájukat. Mindezekről a páros szegedi tagja, Kiss Olivér mesélt a Délmagyarországnak.

Becsei Dávid

Bíró Ádám (balról) és Kiss Olivér a világbajnokság előtt két Dánia–Szaúd-Arábia felkészülési mérkőzésen is bíráskodott. Odensében öt-, Koppenhágában tizenegy ezer szurkoló előtt

Forrás: Kiss Olivér családi archívuma

– Mennyivel másabb egy világbajnokságon bíráskodni, mint egy Európa-bajnokságon? 

– Nem tudom miért, talán azért, mert 2022-ben már voltak meccseink a részben hazai rendezésű Eb-n, de most sokkal felszabadultabban dolgoztunk. Az is lehetséges, hogy a vb háttere és környezete nyújtott nekünk magabiztosságot, mert nem éreztünk magunkon akkora stresszt, mint tavaly. Egy viszont biztos, a decemberi online meetingeken és a torna előtti három napban, Varsóban kiváló felkészítést kaptunk. 

– Az Algéria–Németország és Argentína–Hollandia csoportmeccseken, valamint a középdöntőben az Irán–Szlovénia és a Katar–Norvégia mérkőzéseket vezették. Úgy sikerült, ahogy eltervezték? 

– Mindenféleképpen pozitívumként éltük meg, hogy a középdöntőben is kaptunk feladatokat. Összességében jó hangulatban jöttünk haza, mert pozitív visszajelzéseket kaptunk a játékvezető-ellenőröktől, de természetesen felhívták a figyelmünket azokra a dolgokra is, amikben fejlődnünk kell. 

– Végigsöpört a közösségi médián az a videó, amin egy algériai játékos véletlenül fejbe dobta a labdával a németek kapusát, Andreas Wolffot. Legalábbis így látszott elsőre, de a világklasszis hálóőr rögtön mutatta a társának, Bíró Ádámnak, hogy ne állítsa ki az ellenfélt, mert nem történt fejlövés. Az ilyen egyre ritkább jelenet a profi sportban. 

– Őszinteség és emberség. Jó értelemben még most is kiráz a hideg ettől a történettől, hogy vannak még ilyen játékosok, akik nem akarnak minket játékvezetőket megtéveszteni. Többszöri visszanézés alapján sem tudtam eldönteni, hogy ez mennyire volt fejlövés, annyira egyszerre találta el a labda a kapus kezét és a fejét. Ellentétesen cselekedett a magyar–brazil meccsen a dél-amerikai hálóőr, amikor Sipos bár nem találta el, eljátszotta, hogy igen. A játékvezetők talán azt megnézhették volna a videón, hogy eljátszotta-e a fejbelövést, itt kiderülhetett volna, hogy a progresszív büntetést nem Sipos ellen kellett volna alkalmazniuk. 

– Mit szól hozzá, hogy a női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében tesztelik majd a Challenge-szabályt, vagyis meccsenként egyszer kérheti az edző a játékvezetőket, hogy nézzék vissza videón az ítéletüket. 

– Meglepett, mert nem volt szó róla a vb előtt és közben sem, de együtt tudnék vele élni. Más sportágakban bebizonyította, hogy van létjogosultsága. Dán kézilabdameccsen már tesztelték néhány évvel korábban, de annyira kiforratlanok voltak a szabályai, hogy végül elvetették. 

– Önök is tapasztalták, hogy mennyit gyorsult a sportág? 

– Persze, a saját bőrünkön tapasztaljuk, mert szinte együtt kell sprintelnünk a játékosokkal. Pulzusórát viselünk, ami mutatja, hogy van kiugró tartományok, sokat futunk és rengeteg a gyors középkezdés. Nem véletlen, hogy az európai és a nemzetközi szövetség is rendszeresen ellenőrzi a fizikai állóképességünket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában