Helyi sport

2023.05.30. 17:00

Sikeresek a Farkas-testvérek Angliában

Farkas Patrik azért dolgozik, hogy minél hamarabb bemutatkozhasson a profi labdarúgás világában.

V. P.

Farkas Patrik (balról) és testvére, Erik.

Fotó: Farkas-család archívuma

Két éve írtunk a szegedi Farkas-testvérekről: az akkor 11 éves Farkas Erik és a 14 éves Farkas Patrik az angol Liverpool akadémiájára került.

Nemrég látott napvilágot a hír, hogy Patrik kétéves, profi szerződést kötött a Blackburn Rovers csapatával: a 16 éves játékos karrierjében komoly mérföldkő lehet a jövő nyáron életbe lépő kontraktus.

– Természetesen ez egy nagy lépés, de nem szabad elfelejteni, hogy az utánpótlás-sport utolsó szakaszában vagyunk. Patrikot tehetségesnek látják a klubnál, kiemelkedőnek találják a munkabírását és a terhelhetőségét, futómennyiségét, a kapu előtt pedig helyzetbe is tudja hozni társait. Kiemelendő, hogy az akadémiáról másodmagával kapott szerződést – mondta lapunknak Patrik édesapja, Farkas Csaba.

Patrikot tavaly nyáron kereste meg a Blackburn, majd úgy döntöttek, elfogadják az ajánlatot, és a Liverpooltól a Blackburn-höz szerződött. A korábbi háromszoros angol bajnok, jelenleg másodosztályban szereplő klub felnőtt csapatának edzője, a 2003-ban Bajnokok Ligáját nyert Jon Dahl Tomasson, akinek irányításával Patrik részt vehetett a felnőttek egy edzésén is tavasszal – ezt követően a másodedzőtől pozitív kritikát kapott.

– Szeretnék minél magasabb szinten futballozni, de tisztában vagyok vele, hogy ehhez rengeteget kell fejlődnöm. A közeljövőben is ez a célom, hogy minél többet lépjek előre, és lehetőleg bemutatkozhassak a felnőtt profi futballban. Realista vagyok, hosszú még az út, hogy felnőtt futballista legyek, de a hitem és az akaratom, szorgalmam végtelen. A tempó és a dinamika rettenetesen erős, de azt érzem, megérte váltanom – nyilatkozta Farkas Patrik.

Erik a Liverpool akadémiáján.
Fotó: Farkas-család archívuma

Természetesen nem csak a futball, hanem az iskolai tanulmányok is fontos szerepet játszanak Patrik életében Jelenleg éppen az angol középiskolai vizsgáira készül, majd hamarosan beköltözik az akadémiára. Ezt követően egy kétéves, szakosodott iskolát kezd el, ahol sportmenedzseri végzettséget szerezhet. Édesapja kiemelte, Patrik a szegedi Dózsa György Általános Iskolában jó alapokat kapott, és ezúton is hálásak Szuromi György igazgatónak. Az iskola mellett heti két meccs vár majd rá, hétvégente az U18-as Premier League küzdelmeiben léphet pályára, ahol az előző szezonban többször játszott már.

Patrik öccse, Erik maradt a Liverpoolnál. A szeptemberben 14 éves fiút jó karakternek tartja Nick Marshall, a vörösök akadémiai vezető-helyettese. Eriket kiemelt figyelemmel kezelik, nagyon kedvelik az akadémián a játékát, egyúttal rengeteg nemzetközi tornán vesz részt a Liverpool korosztályos csapatával, és abszolút sikerült a beilleszkedése az angol futballiskolai életbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában