Helyi sport

2023.05.28. 09:27

Wirth Pista 70 – könyv jelent meg a Radnóti legendás testnevelőjéről

Megjelent a Radnóti gimnázium legendás testnevelő tanáráról, Wirth Istvánról, vagy ahogy mindenki szólítja, Pistáról szóló könyv, akinek életútját egykori tanítványa, Lazányi Béla mutatja be a köteten keresztül.

V. P.

Wirth Pista derekasan állta a dedikálási feladatokat is.

Fotó: DM

– Negyven éve még semmibe sem telt volna túlkiabálnom benneteket, de ti is tehettek arról, hogy mára ennyi hangom maradt – kezdte a Szabadság úszóházon tartott könyvbemutatót Wirth István, a Radnóti gimnázium legendás testnevelő-tanára, akiről egyik tanítványa, Lazányi Béla írt életút-könyvet Wirth Pista 70 címmel.

– Eleinte nem akartam engedni a kérésnek, mert azt gondoltam, kit érdekelne, hogy a Wirth Pista hetven éves lett. Aztán rájöttem, ez a Radnótiról is szól, így van létjogosultsága. Szeretném hozzátenni, hogy a könyvben foglaltak arról szólnak, ahogy a Wirth gondolta, megélte, vagy látta – ha valakinek más jut eszébe ugyanaról, kérje meg Bélát, hogy írjon róla is egy könyvet! – mondta nyitásként Wirth István.

A hangulat itt már nem először vált oldottá, és aki valaha is váltott pár szót, mondatot Wirth Pistával, biztosan fel tud idézni néhány szellemes gondolatot. A kötet szerző több tíz órát beszélgetett egykori tanárával, akivel baráti kapcsolat alakult ki a későbbiekben, így többek között együtt is futballoztak.

Negyvenhat év alatt nagyon jól megismertem Pistát, rengeteg közös élményem van vele, baráti a kapcsolatom vele. Tudtam, hogy olyan sztorijai vannak, és olyan élettapasztalattal bír, amit igenis érdemes megörökíteni. Persze, készültem a beszélgetésre, és volt, hogy valamin utólag dolgoztunk, hogy mindenki számára érthető legyen. Engedtem, hogy olyan legyen a beszélgetés, mint egy kocsmában vagy kávéházban, hogy kanyarogjon össze-vissza, de persze igyekeztem időrendben tartani a dolgokat – mondta Lazányi Béla.

Annak kapcsán, hogy az ember a középiskolai tanáraira általában nem a legkedvesebb szívvel gondol, pláne ritkán ír könyvet róluk, kifejtette: az ember később döbben rá, hogy egyes emberek micsoda hatással voltak az életére.

– Pista személyét nem értékeltem akkor, mikor gimnazista voltam, tipikus kamaszként viselkedtem. Az idő hozta, hogy rádöbbentem, milyen hatással volt rám Pista gimnazistaként, a könyvírás ötlete meg sem fogant volna, ha nincs vele ilyen közvetlen, baráti viszonyom – tette hozzá.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában