A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány portréja a szegedi Fekete Házban látható

2023.10.06. 12:42

Marco Rossi magyar híresség lett

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház kiállítóhelyén a Hetedhét Hungarikon között újabb tárgyat avattak. A magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitányát, Marco Rossit ábrázol egy műalkotás, amelyen megtalálható az immár magyar állampolgárságú olasz szakember sípja is.

Mádi József

Marco Rossit Szegeden is tisztelik, ennek az eredménye a róla készült portré.

Fotó: Török János

Kezdjük egy találós kérdéssel: mi a közös Sebes Gusztávban, Baróti Lajosban, Illovszky Rudolfban, Mészöly Kálmánban, Mezey Györgyben, Bicskei Bertalanban és most már Marco Rossiban is?

Nem érdemes sokat gondolkodni, segítünk: labdarúgó szövetségi kapitányként Szegeden jártak. Legutóbb hivatalban lévő szakember 2001-ben jött a Tisza-parti városba, akkor Bicskei tartott remek közönségtalálkozót.

Fotó: Török János

Ezúttal ugyan az egyszerű szurkoló nemigen férhetett hozzá Marco Rossihoz, ám honfitársunk – aki kedden tette le az állampolgári esküt, és nagyon szépen mondta ki ezúttal is az eskü szövegéből az Isten engem úgy segéljen sort – két napos szegedi látogatása alatt azért lehetett vele találkozni a belvárosban is. Amiért jött, az immár a Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház kiállító helyén megtalálható lesz mint kiállítási tárgy egészen december 31-ig: Ördögh László képzőművész Rossit ábrázoló képe, amely a Veni Vidi Vi(n)ci címet viseli, valamint egy síp, amelyet az egykori olasz labdarúgó használt. 

A Rossival kapcsolatos relikvia ott van elhelyezve, ahol például megtalálható a vízilabdás Benedek Tibor köpenye, az ökölvívó Papp László boxkesztyűje, a legendás labdarúgó, Puskás Ferenc cipője vagy Grosics Gyula meze. Azaz immár Marco Rossit is a hungarikumok közé sorolhatjuk. Mint ismert, a szakember 2018. június 19. óta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, azóta kijutott a 2021-es Európa-bajnokságra, második lett a Nemzetek Ligája A divíziójának egyik csoportjában, idén pedig még veretlen a nemzeti csapattal.

Amikor meglátta, majd elmondták neki, hova, milyen tárgyak közé is kerül a képe, láthatóan megilletődött a felesége, Mariella Moccia társaságában.

Sosem reméltem azt, hogy az Aranycsapat tagjainak társaságában mutatják majd be az én portrémat is. Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek, mert ezek a játékosok, például Puskás vagy Grosics, mindannyian példaképek, idolok voltak és a mai napig is azok Magyarországon. Most még úgy érzem, ez az elismerés túl sok nekem, talán meg sem érdemlem, de nagyon büszke vagyok rá

 – mondta lapunknak Rossi. 

Az olasz-magyar edző ezek után Kiss-Rigó László vezetésével ismerkedett meg a Szent Gellért Fórummal, amelyben a Szeged-Csanád GA NB II.-es, illetve a KÉSZ-St. Mihály-Szeged NB I.-es női labdarúgói játsszák a hazai meccseiket.

A magyar labdarúgó-válogatott a jövő héten újabb Európa-bajnoki selejtezőket játszik. Előbb október 14-én 20.45-től Budapesten a szerbek ellen, majd 17-én 20.45-től Litvániában. A mieink vezetik a G csoportot.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában