Nehezebb ágon meneteltek

2024.07.09. 16:18

Világbajnoki ezüstérmes lett a szentesi vízilabdázó Törökországban

Elérzékenyült, amikor először hallotta a magyar himnuszt a törökországi Manisában. A szentesi vízilabdázó, Matajsz Janka világbajnoki ezüstérmes lett az U16-os tornán. Óriási élményként élte meg, hogy rögtön az első csoportmérkőzésen megszerezte első gólját, rögtön négyet.

Becsei Dávid

A világbajnoki ezüstérmes Matajsz Janka, a Szentesi VK tehetsége.

Forrás: Szentesi Vízilabda Klub

Világbajnoki ezüstérmes lett az U16-os magyar leány vízilabda-válogatott, miután 10–7-es vereséget szenvedett a döntőben Spanyolország ellen.

Világbajnoki bronzérmes a szentesi Matajsz Janka.
Nem élte meg csalódásként, hogy a világbajnoki ezüstérmes lett.
Forrás: Matajsz Janka családi archívuma

Motiváló eredmény

– Ez egy nagyon szép eredmény, egyáltalán nem élem meg csalódásként, hogy ezüstérmesek lettünk. Jól éreztem magam abban a tíz napban, amíg Manisában játszottunk, és az azt megelőző öt hétben is, amikor Magyarországon készültünk a vébére. Ez az ezüstérem hatalmas motiváció, hogy még keményebben dolgozzak, mert a célom, hogy 2025-ben ott legyek a korosztályos Európa-bajnokságon – mesélte lapunknak Matajsz Janka, aki a Szentesi VK felnőtt OB I.-es csapatában játszott már a 2023–2024-es szezon során.

Janka a Dél-Afrika elleni első csoportmérkőzésen debütált címeres sapkában világeseményen. A 18–4-es magyar győzelemhez négy góllal járult hozzá.

– Az első meccs előtt izgultam, a bevonulás során pedig elérzékenyültem. Akkor fogtam fel, hogy milyen csodálatos dolog, hogy egy világbajnoki mérkőzésen a válogatottban játszhatok. Örök emlék marad számomra a dél-afrikaiak elleni debütálás, hiszen négy gólt lőttem – jegyezte meg.

A csoportkört tükörsima sikerekkel zárták a magyar lányok Dél-Afrika és Kazahsztán (14–5) ellen. A negyeddöntőben viszont már kijutott az izgalmakból, hiszen Görögország a három góllal megnyert utolsó negyednek köszönhetően 12–12-re mentette a rendes játékidőt. A büntetőpárbajt viszont már Matajsz Jankáék nyerték meg.

A legfontosabb meccs

– Rengeteget készültünk a görögök elleni meccsre, mert tudtuk, hogy a negyeddöntőben a papírforma alapján velük találkozunk, ez volt a legfontosabb meccsünk. Készültünk a horvátok elleni elődöntőre is, a fináléra viszont talán egy picit elfáradtunk – emlékezett vissza.

Az elődöntőben 18–13-ra győzték le Horvátországot, majd a fináléban jöhetett Spanyolország.

Világbajnoki ezüstérmes lett

– Nehezebb ágnak volt nevezhető a miénk, mert míg mi a görögök ellen büntetőpárbaj után jutottunk tovább, addig a spanyolok legszűkebb győzelme egy hatgólos siker volt. Elfáradtunk Görögország ellen, míg a spanyoloknak jobban kijött a lépés a döntőben. Felkészülni sem volt idő, mindössze egy délelőtti tréningünk volt a meccsnapon. Több gyakorlással képesek leszünk legyőzni őket a jövőben – fogadkozott Janka, aki megköszönte korábbi edzőinek (Brávik Fruzsina, Tóth Csenge, Oltyán Gyula), valamint a szintén edző édesapjának (Matajsz Márk), hogy támogatták céljai elérésében.

Ugyanebben a korosztályban a magyar fiú válogatott világbajnoki bronzéremnek örülhetett Máltán. A csapat tagja volt Szeged játékosként Gedra Botond, míg szövetségi vezetőedzőként Juhász Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában