Helyi sport

2016.06.03. 10:16

Aki válaszol: Lékó Péter sakkozó

Sorozatunkban közismert személyiségek kedvenc sportolóit, ismerhetjük meg. Lékó Péter sakkozó nemcsak a saját sportágából, hanem a labdarúgás területéről is talált magának példaképet.

Mádi József

Lékó Péter régen versenyzett, ám keményen készül, és ha minden igaz, hamarosan egy ázsiai viadalra utazik. A kedvencei között két világhírességet is megtalálhattunk.


Szeged


– Hétévesen kezdtem sakkozni, és amikor Szegedre kerültünk, nem tudtuk, merre és kihez forduljunk. Anyukám révén több hónapos utánajárást követően jutottunk el Herpai Józsefhez, akivel két évig dolgoztam. Amikor kezdtem kinőni, ő volt az, aki megtett mindent, hogy előreléphessek. Emberileg rengeteget adott, megszerettette velem a sakkot, az alázat szintén az ő hatására alakult ki bennem.


Magyarország


– Tízévesen mint csodagyerek kezdtem el járni a világot. Akármerre mentem, a Hungary után a második szó a Puskás volt. Megértettem, milyen magyarként híresnek lenni. Amikor pedig 14 évesen éppen Szegeden megnyertem a korosztályos világbajnokságot, azt kértem, ő adja át az elismerést. A szervezők elintézték, így valóban a legendás labdarúgótól, Puskás Ferenctől kaphattam meg a díjat.


Nemzetközi


– Szeretem és követem a sportot, így az idolok, a kedvencek folyamatosan változtak. Ám Bobby Fischer állandó volt. A világ rá nézett fel, hiszen egyedül szembeszállt a Szovjetunióval, illetve a nagyhatalom sakkozóival. Hozzá is fűz személyes élmény: 1998– 1999-ben többször jött Szegedre, ami alatt megismertem és megkedveltem. Megtapasztaltam, mekkora játékos volt, és ezt akkor értettem meg igazán, amikor bekerültem a top 10 sakkozó közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában