Helyi sport

2017.09.09. 11:59

Bánki Horváth Béla a 100 évesek világcsúcsára hajt

Bánki Horváth Béla a budapesti szenior úszóvilágbajnokságon négy aranyérmet szerzett, a 96 éves szegedi versenyző volt a legidősebb a mezőnyben. Azóta már újra edz, ezért meg is látogattuk a SZUE-ban, ahol kiderült: a 100 évesek világcsúcsára hajt. Az egészséges életmód és az őt köszöntő üdvrivalgás is szóba került.

Papós Tamás

– Ilyen szép időben öröm lehet úszni.

– Ennél csodálatosabbat el sem tudok képzelni. A víz pedig maga a boldogság és a nyugalom. De tudja, mi a baj?


– Mi lenne az?

– Kevesen vagyunk. Tudom, hétfő kora délután van, mindenki dolgozik. De nézzen körül! Csodás napsütés, kellemesen meleg kora őszi idő, nyitott uszoda. Mi kell még? Ehhez képest hárman vagyunk most a medencében. Több nyugdíjasnak kellene itt úsznia.


– Az egészségükért?

– Még szép! Emlékszem, korábbi interjúimban már elmeséltem a jelmondatomat, miszerint addig úszom, amíg élek, mert amíg élek, úszom. Egy szegedi nyelvészprofesszornak, Péter Lászlónak mondtam ezt anno először, a Szegedért Alapítvány bankettján. Ő erre így reagált: hű, de jó kiazmus! Megtudtam tőle, ez a retorikában egy tükörképes elhelyezést jelent. És erre mondtam azt, ami a nyugdíjastársaimnak még fontosabb lehet, hiszen tudtam jobbat is: úszom, mert egészséges vagyok, de azért vagyok egészséges, mert úszom.

A víz maga a boldogság és a nyugalom. Ezt is vallja Bánki Horváth Béla, aki jelenleg a világ legidősebb szenior úszója. 96 évesen hihetetlen frissességgel és jókedvvel mesélt nekünk. Fotó: Kuklis Istv

A víz maga a boldogság és a nyugalom. Ezt is vallja Bánki Horváth Béla, aki jelenleg a világ legidősebb szenior úszója. 96 évesen hihetetlen frissességgel és jókedvvel mesélt nekünk. Fotó: Kuklis István

– Minden rendben van az egészségével?

– Sajnos romlik a látásom. Látóideg-sorvadás, szürke hályog, zöld hályog. Soroljam még?


– Jaj, és így is egyedül járkál az uszodában?

– Ó, hát itt már csukott szemmel is menne. Azért a lányom be szokott hozni és ügyel rám.


– Képzelje, miközben az előbb úszott, egy nyugdíjas hölgy kérdezte tőlem, ön kicsoda. Elmondtam a nevét, és hogy világbajnok szenior úszó. A korára is rákérdezett, és alig akarta elhinni, hogy idén lesz 97 éves. Hüledezett, majd mondta, adjam át elismerését.

– Igen, van úgy, hogy nem akarják elhinni a koromat, ez a szerencsés genetikának és a rendszeres testmozgásnak is köszönhető.


– Na és a jókedvének. Látszik, hogy óriási szeretet veszi körül, akárhol is jár a világban. Budapesten a masters világbajnokságon ez különösen így volt, igaz?

– Leírhatatlan élmény. A Duna Arénában versenyezni pedig fantasztikus volt. A hajrá közben bemondták, hogy a 97. életévében járó magyar világbajnok közelít a cél felé, és ekkor olyan üdvrivalgás lett, amit a feleségem el sem akart hinni. A távot leúszva mosolyogva integettem a sok fotóriporternek és a közönségnek, aztán pedig körbejártam az arénát. Végig tapsoltak az emberek, felemelő volt.

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

– Ugye tudja, hogy 2020-ban a fővárosban lesz a szenior Európa-bajnokság?

– Persze, a menedzserem felhívta rá a figyelmem.


– Van menedzsere? Kicsoda?

– Az unokám. Mindent el tud intézni, angolul és németül kiválóan beszél, kísér mindenhová a világversenyeken, két éve Kazanyban is ő segített mindenben. Ő mondta, hogy az Eb-re még jó lenne kijutni, mert akkor már pont a 100 évesek közé kerülök, így könnyen tudnék korosztályos világcsúcsot úszni.


– Ez motiválja most?

– Jó lenne elérni, de majd meglátjuk. Ha megérem a versenyt, megpróbálom.


– Azért csak óvatosan!

– Ó, már most is az voltam. Budapesten nem kockáztattam, nem siettem. Egy számot le is mondtam, még a Hajós Alfréd uszodában, mert hűvös lett. Nem kockáztattam egy esetleges megfázást. Így esett, hogy öt számra neveztem, de végül csak négy arannyal tértem haza. Na de azok is szépen csilingelnek.

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában