Helyi sport

2016.04.13. 11:38

Cselgáncs: japán mester járt Szegeden

A Szegedi Judo SE, a Szegedi Judo Iskola és a Mórahalom közös szervezésében a japán Jasuhiro Avano tartott edzést Szegeden és Mórahalmon a fiatal cselgáncsozóknak. Az ázsiai versenyző a 73 kilogrammban 2010-ben vb-3. volt Tokióban, japán bajnok, második és harmadik helyezett, illetve jelentős nemzetközi versenyekről van ezüst- és bronzérme - volt mit ellesni tőle.

Mádi József

Egy évet tölt el Pakson a feleségével a japán cselgáncsozó, [namelink name="Jasuhiro Avano"] (28), aki ezen idő alatt járja az országot, elsősorban az ország keleti és déli régióját. Az ismeretség a Japánban dolgozó magyar kézilabdás szakember, Nemes Roland révén jött össze. A Szegedi Judo SE (felkészítők: [namelink name="Polyák Péter"], [namelink name="Neu László"]), a Szegedi Judo Iskola ([namelink name="Szilágyi Csaba"], [namelink name="Katona Pál"]), valamint a Mórahalom ([namelink name="Csiszár Dániel"], [namelink name="Nagybata Mihály"]) közösen vállalta, hogy állja a Csongrád megyei látogatás és az itt tartott edzések költségeit, mert a fiataloknak rendkívül fontos, hogy lássák a példaképeket, a sikeres sportolókat testközelből.


A szegedi edzések inkább a nagyobbakról, a mórahalmi tréning viszont főleg a kisebb gyerekekről szólt, amelyen technikákat, dobásokat mutatott be Jasuhiro. Így például jól szemléltette a kiválóság, hogy mi a japán és az európai iskola közötti különbség.


– Nagyon sok apróságot fedezhettek fel a fiatalok, amelynek az összessége adta a két stílus közötti különbséget. Nyilván aki gyerekkora óta, a kezdetektől azt csinálja, amit mi tanítunk, az nehezen állhatna át, ám rengeteg dolog átvehető. Az edzésen videózhattunk, majd innen jön az edzők feladata, hogy a felvételek alapján hogyan hasznosítja az azon látottakat akár a dobások, akár más technika területén – mesélt Polyák Péter, a Szegedi Judo SE elnöke.

 

Együtt a csapat, minden cselgáncsos remekül érezte magát az edzéseken.

Együtt a csapat, minden cselgáncsos remekül érezte magát az edzéseken.

A szegedi eseménynek az SZTE Hattyas sori sportközpontja adott otthont, ezen hatvan gyermek vett részt a 10 évestől a juniorokig. Mórahalmon szintén ekkora volt a létszám, és már a 6 évesek is bekapcsolódtak a programba egészen 14 évesekig, egy-egy edzés másfél órás volt.


– A régió összefogására jellemző, hogy a szatymazi klubvezető, [namelink name="Szabó Csaba"] kezdeményezésére 12 klub megegyezett, és évente öt közös küzdelmi edzést tartanak különböző helyszíneken, így Kecskeméten, Baján, Mórahalmon, Domaszéken és Szegeden. Ez nagyjából 250 gyermeket mozgat meg, akiket nem lehet versenyeztetni, de az ötlet alapján egy kis egymás elleni csata azért színesítheti az edzések egyhangúságát – vélte Polyák.


És hogy mit szólt mindehhez a japán versenyző? Íme néhány gondolat tőle.


– A halászlé nagyon finom volt, amúgy is szeretem a halat. Sajnos egy sérülés miatt 2013-ban abba kellett hagynom az aktív cselgáncsot, így elvégeztem a szakedzői tanfolyamot. A feleségem itt magyarul tanul, otthon szépségszalont vezet, és dzsúdózott 21 éves koráig. Van még munka a fiatalokkal bőven, de látom az elszántságot, az akaratot, mert ügyesek és szorgalmasak – mondta Jasuhiro, aki várhatóan az ősszel is ellátogat Csongrád megyébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában