Helyi sport

2015.12.04. 19:37

Emlékek az archívumból

Sorozatunkban szombatonként a Délmagyarország sportrovatának legérdekesebb cikkeiből szemezgetünk, válogatva régi történtekből.

A 8. részben 1975-ig repülünk vissza,  megszakítjuk a hagyományt, hiszen ma előbb a városházán, majd az újszegedi sportcsarnokban köszöntik a 40 éve NB I-be feljutott Szegedi Volán férfi kézilabdacsapatát.

40 éve történt

1975. október 18. Ez a nap emlékezetes marad minden szegedi kézilabdabarátnak. A Szegedi Volán hazai pályán fogadta a Komlót, és a 16–16-os döntetlen azt jelentette, hogy a csapat kiharcolta az NB I-be jutást. A szegedi egyesület a jelenlegi első osztályú együttesek közül a legrégebb óta szerepel a legjobbak között.

Emlékezetes meccsen lett bajnok a Volán, amely a Badó – Dobó 6, Baráth 1, Tamás 2, Giricz 1, Oláh B. 6, Lesti; csere: Farkas; edző: Kővári Árpád összeállítású csapattal vette fel a küzdelmet.

 

A Szegedi Volán, felső sor, balról: Csáky, Kiss, Baráth, Szabó, Skaliczki, Tamás. Középső sor: Kővári, Lesti, Várkonyi, Dobó, Szabó, Oláh B., Isaszegi, Giricz. Alsó sor: Oláh Z., Farkas, Badó. archív

A Szegedi Volán, felső sor, balról: Csáky, Kiss, Baráth, Szabó, Skaliczki, Tamás. Középső sor: Kővári, Lesti, Várkonyi, Dobó, Szabó, Oláh B., Isaszegi, Giricz. Alsó sor: Oláh Z., Farkas, Badó. archív

Az újszegedi Kisstadionban lejátszott meccsre 500 néző ment el szurkolni. Sokáig kérdéses volt a játék, mert hatalmas felhő- szakadás zúdult a nyitott játéktérre. A hajrában a vendégek vezettek, amelynek a soraiban szerepelt az egykori Pick-játékos, Herbert Gábor édesapja is. A Baranya megyeiek a hajrában 16–15-re is vezettek. Idézzük fel Bagaméry László tudósítását: „A zuhogó esőben hősiesen kitartó szurkolók eltakarták a szemüket. Zachomer egyedül törhetett kapura, lövése azonban a jobb kapufa mellett zúgott el. Négy perc volt hátra a találkozóból, amikor Baráth labdája Buvári kapusról a hálóba pattant, 16:16. Mindenki a másodperceket számolta. Óriási izgalmak közepette ért véget a találkozó."


A Volán bajnok lett, és feljutott az NB I-be. 40 esztendővel ezelőtt kevesen gondolták, hogy a város legismertebb csapata lesz a szegedi férfi kézilabda- együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában