Joób Márton az egyesre figyel

Tizenkét olyan felnőtt versenyzője van a Démász-Szegedi VE-nek, aki eséllyel pályázik arra, hogy az augusztusi Maty-éri síkvízi kajak-kenu vb-n induljon, sőt ott első legyen. Világbajnokokat Szegednek! – ez a neve annak a kezdeményezésnek, amelyet a szegedi klub és három helyi média, a Délmagyarország, a Rádió 88 és a Szeged Városi Tv indított. Sorozatunkban a versenyzőket mutatjuk be.
Fotó: Karnok Csaba

Autóval Portugáliába – nem semmi vállalkozás. A Démász-Szegedi VE kenusa, Joób Márton személygépkocsival tette meg az edzőtáborig vezető utat. Praktikus oka volt annak, hogy így döntött.
– Mindenképpen kocsival mentem volna, mert saját magamnak kellett a hajót szállítanom – indokolt az olimpiai hetedik sportoló. – Így aztán úgy gondoltam, elviszem a családot is. Kissé bátor és kockázatos vállalkozás volt, mert csak odafelé 3200 kilométert vezettem, ám Spanyolország északi részén, egy panzióban megaludtunk, ezért végül is nem volt olyan veszélyes az út. Szerencsére a feleségem, Dóra és a kislányunk, Gréta is jól bírta a gyűrődést. Óriási segítséget jelentett, hogy kint lehettek velem, mert még sohasem tarthatott velem a család. Nagyon pozitív hatással voltak rám, és kiválóan feltalálták magukat, hiszen amíg például én edzettem, addig ők sétáltak.

Mint ahogy sorozatunk előző részében Vajda Attila is elmondta, nem volt jó idő a Portugáliában eltöltött egy hónap alatt. Szél, eső, hideg – minden nehezítő körülmény előfordult. Ám Joób összességében pozitívan értékelte a tábort.
– A szállásunk Attiláéktól pár kilométerre, egy néhány ezres kisvárosban, Cinfaesben volt. Az időjárási körülmények ellenére, amellyel küzdöttünk rendesen, kellemesen múlt el a felkészülés ezen szakasza, hiszen amit az edzőmmel, Vécsi Viktorral a munkában elterveztünk, azt megcsináltuk. Összességében elégedett vagyok a tapasztaltakkal, az elvégzett feladatokkal, ráadásul szép helyen, egy folyó mellett, völgyek között tréningezhettünk – értékelte a portugáliai eseményeket a kenus.
Joób még egy hetet Dunavarsányban tölt, aztán hazaköltözik, és a Szeged melletti Maty-éren folytatja a felkészülést.

– Olyan időszakon vagyok túl, amely bebizonyította, nem lehet egyszerre csinálni, amit tavaly ilyenkor tettem: szponzorkeresés és kőkemény edzés. Mire jöttek a versenyek, addigra elfáradtam. Most semmi sem mehet az eredmény rovására. Ami pedig a vállalásaimat illeti, két egyesben biztos megpróbálok indulni a válogatón. Az egyik az ötszázas, a másik pedig a kétszázas. Az előző idényben a sprinttávon mindössze egytized másodperccel maradtam le Kolonics Gyuritól, ezért gondolom, hogy van keresnivalóm ezen a távon is. Az tény, hogy a nemzetközi mezőny rendkívül erős, századok dönthetnek. Minden figyelmem az egyesre irányítom, ezért egyelőre csapathajóban nem gondolkodom – sorolta végül a terveit Joób.