Helyi sport

2017.12.24. 17:46

Leekens: márciusban és júniusban is két-két mérkőzést játszik a válogatott

Túl sok a hullámvölgy a válogatott játékában, ami segíthet, az az önbizalom - nyilatkozta a kapitány.

 A belga edző a Digi Sport televízió Sport 24 Extra műsorában emlékeztetett rá, hogy az európai szövetség január 24-én készíti el a Nemzetek Ligája csoportbeosztását. A magyar csapat a C-osztályban szerepel, a sorozat szeptemberben rajtol, "addig, márciusban és júniusban is két-két mérkőzést játszunk" - tette hozzá Leekens.

   

 "Remélem, sikerül egy 25-30 fős magot összeszedni, amelynek tagjai versenyhelyzetet teremtenek egymás számára" - szögezte le.

    

Az október végén kinevezett kapitány úgy vélekedett, túl sok a hullámvölgy a válogatott játékában, de ezen két hónap alatt még kollégája és barátja, José Mourinho sem tudna változtatni. "Az egyetlen dolog, ami segíthet, az az önbizalom, a játékosoknak hinniük kell magukban" - hangsúlyozta.


    Leekens visszatekintett az idei évre, ami meglátása szerint nagyon nehéz volt a magyar labdarúgásban, mert a klubcsapatok korán kiestek az Európa Liga és a Bajnokok Ligája selejtezőjében, valamint a nemzeti csapat is többször kudarcot vallott.


    A belga tréner úgy fogalmazott, a magyar zenészekhez hasonlóan naponta öt-hat órát kellene dolgozniuk a magyar labdarúgóknak is, akkor elérhetnék azt a szintet, amire vágynak.

    "Nem egy vagy tizenegy jó zenész lennénk, hanem egy zenekar. Attól még nem mi volnánk a legjobb zenészek, de nagyon szép zenét játszanánk. Ezzel a muzsikával pedig elégedett lenne minden szurkoló" - fejtette ki hasonlatát. 

    A drukkerekről megjegyezte, nem rosszak, csak túlzottan szenvedélyesek, megőrülnek a labdarúgásért, és most csalódottak.

    A szövetségi kapitány elárulta, hogy az ideje nagyobb részét Magyarországon tölti, a közelmúltban sok hazai edzővel beszélt, de a külföldön játszó labdarúgók közül még nem látott túl sokat élőben.

    "Itt viszont nagyon meglepett, mennyire agresszívan játsszák a játékot, és hogy mennyire előtérbe helyezik az eredményességet. A játékvezetőkkel is túlságosan sokat foglalkoznak, ez felesleges energiapazarlás" - nyilatkozta.


    Emlékeztetett rá, hogy a belga válogatott kapitányaként olyan játékosokkal is dolgozhatott, akiknek egy visszalépés után sikerült igazán nagyot ugraniuk a pályafutásuk során. Példaként Romelu Lukakut említette, aki a Chelsea-ben még nem volt elég jó, de a West Bromwich Albion és az Everton után most a Manchester Unitedet erősíti.

    "A játékosoknak, akik most nem játszanak a klubcsapataikban, tudniuk kell reálisan látni magukat" - tanácsolta, majd Kevin De Bruynét is megemlítette, akinek a belga Genk után szintén nem sikerült kimagaslóan teljesítenie a Chelsea-ben, de eligazolt a Werder Bremenbe, majd a Wolfsburgba, most pedig a Manchester City egyik legjobbja.


    Leekens az interjúban arról is beszélt, hogy azokra a játékosokra nem tart igényt, akik nem szeretnének válogatottak lenni, mert úgy érzik, nem tudnak áldozatot hozni a nemzeti csapatért.

    "Úgy gondolom, a válogatottat együtt vissza tudjuk vinni a helyes útra, különben nem lennék itt. Tudom, hogy nagyon sok munka vár ránk, de biztos vagyok benne, hogy ez lehetséges. Eddig nagyon elégedett vagyok, és várom már a következő hónapokat" - mondta a szövetségi kapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában