Helyi sport

2015.11.02. 19:37

Lékó Péter: amikor a kéz magától lép

Lékó Péter itt, Lékó Péter ott. A szegedi nemzetközi nagymester egyik versenyről a másikra szaladt, hogy tapasztalatokat szerezzen a rapid és a villámsakk szakágról, közben pedig a legjobb európai klubcsapatok viadalán az olasz Padova színeiben első táblásként vezesse az együttesét.

Mádi József

Berlin és Szkopje


A berlini világbajnokságon a rapid szakág meccsein mindkét játékosnak 15-15 perc állt a rendelkezésére, plusz lépésenként 10-10 másodperc, míg a villámsakk szakágban 3-3 perc és plusz 2-2 másodperc.

A szkopjei csapat Európa-kupán 50 együttes indult, és az olasz Obiettivo Risarcimento Padova sorrendben 4:2-re verte a portugál Grupo Desportivo Dias Ferreirát (Lékó–Ferreira remi), szintén 4:2-re verte a svájci Zürichet (Shirov–Lékó remi), 4,5:1,5-re győzte le az olasz Modenát (Lékó–Swiercz remi), 4:2-re kikapott az azeri Socartól (Topalov–Lékó 1:0), 3,5:2,5-re verte a macedón Alkaloidot (Lékó–Ivancsuk 1:0), 3,5:2,5-re legyőzte az orosz SHSM Legacy Square-t (Nepomnjacsij–Lékó remi), végül 3:3-as döntetlent játszott a győztes orosz Szibéria ellen (Kramnyik–Lékó remi).

Németország fővárosa, Berlin adott otthont a rapid- és villámsakk-világbajnokságnak. Az előbbi szakágban 150-en, az utóbbiban 188-an indultak, és a szegedi nemzetközi nagymester, [namelink name="Lékó Péter"] előbb a 64., majd az 57. helyen zárt.


– A rapidsakkban öt vagy hat, a villámsakkban 11 partit kellett játszanunk naponta – elég volt egy kihagyás, és akár húsz helyet is lehetett zuhanni. Egy parti kimenetele, a vereség utáni görcsölés miatt a következő játszmák már nem úgy alakultak, ahogy azt szerettünk volna. Én is ennek estem áldozatul, de örülök, mert bárki ellen van keresnivalóm, ám ehhez a stílushoz hozzá kell szokni. Folyamatosan zárt, elit tornákon vettem részt, ez a két szakág viszont egészen más stílust képvisel. A rapidsakk-vb-t a norvég Carlsen nyerte: az esemény alatt 30 fős norvég tévéstáb követte a partikat, a versenyről egész napos közvetítéssel jelentkeztek milliós nézettséggel – mesélt Lékó.


A norvég mellett a másik szakág elsősége az orosz Griscsuké lett.


– Hogy ők mit tudnak, amit én nem? Hozzá vannak szokva, hogy lehetetlen a következő ellenfélre felkészülni, hogy a rapidpartik akár egy órát is eltartanak, és a sorsolás után máris játszani kell újra.  Át kell élni, meg kell tapasztalni, hogy esély sincs a készülésre. A speciális szisztémák kidolgozása lehet az üdvözítő, amikor a kéz már magától lép, hiszen nincs idő a gondolkodásra. Nagyon sok tanulsággal szolgált, kedvet kaptam hozzá – mondta Lékó.


A szegedi sakkozó két nappal a berlini vb befejezése után már a macedóniai Szkopjéban ült asztalhoz a klubcsapatok Európa-kupáján az olasz Padova színeiben.


– Nagy megtiszteltetés, hogy én voltam a hatfős csapat első táblása. Negyedik kiemeltként a negyedik helyen végeztünk a szerzett pontok, viszont holtversenyes másodikok lettünk a táblapontok alapján. A győztes orosz Szibéria együttesében az orosz Kramnyik mellett az örmény Aronjan, Griscsuk, és a két kínai, Li Chao és Wang Yue is szerepelt... – tette hozzá végül Lékó, aki  jövő kedden utazik el a magyar válogatottal az izlandi Reykjavíkban rendezendő csapat Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában