Helyi sport

2015.08.21. 22:51

Lékó Péter: érzelmi hullámvasút

Bár 4:2-re elvesztette a kínai Li Chao elleni szegedi párosmeccset Lékó Péter, ám rengeteg hasznos dolgot és tapasztalatot hozott számára a hat parti. A játszmák alatti érzelmi hullámvasutat viszont szívesen kihagyta volna a világranglista- 33. szegedi sakkozó.

Mádi József

 

– Ki nyerte a Lékó–Balogh asztaliteniszmeccset?

– Verseny alatt nem számoljuk. Inkább másfél órát pingpongoztunk teljes komolysággal, mert a partik között fizikálisan akartam elfáradni. A hatmeccses párharc internetes szakkommentátora ebben tökéletes partner volt.


– Hosszú volt ez az egy hét?


– Igen, fárasztó, főleg a játszmák alakulása miatt. A mérkőzés alatti érzelmi hullámvasút rengeteget kivesz az emberből. Volt dráma, volt elméleti csata – a sakk minden kegyetlensége és szépsége megmutatkozott.


– Rosszulesett a vereség?


– Fáj a végeredmény. Ha végignézek a játszmák alakulásán, nem értem, miért alakulhatott úgy, hogy 4:2-re nyert [namelink name="Li Chao"], és ezt ő is elismerte. Az időzavar rányomta a bélyegét a játékomra. A maximálisra, a tökéletesre törekszem, ez pedig időzavarhoz vezetett, amiben nyertnek vélt állásokat vesztettem el.

 

 

 

A párosmeccs végén Lékó Péter (jobbra) gratulálhatott Li Chaónak. Fotó: Kuklis István

A párosmeccs végén Lékó Péter (jobbra) gratulálhatott Li Chaónak. Fotó: Kuklis István


– Volt egy szituáció, amely nem jellemző Lékó Péterre.


– Életemben először, a negyedik parti után keltem fel egy sajtótájékoztatón, és hagytam ott. Ennek több oka volt: tudtam, ha leülök elemezni, ugyanolyan alaposan, részletesen teszem, ahogy otthon. Rengeteg finomsággal szolgált a parti, és a sajtótájékoztató önmarcangolás lett volna, miközben belülről szétvetett a düh. Másrészt tudtam, ha végigcsinálom, nem marad energiám másnapra, és az ötödik meccs győzelmével még ikszre menthettem volna a párharcot. Sajnos nem először vesztettem el ilyen partit, és tudtam, hogy utána nem lesz alvás. Minden energiatartalékomra szükség lesz az ötödik játszmában, amely majdnem tökéletes parti volt. Ott voltam sötéttel a siker közelében, de a kínai kreatívan védekezett. Szerencséje volt, ezt ő is tudta, de fantasztikusan védekezett, és mindig valami zseniális védőlépéssel mentett állást. Ezek idegölők, és kizökkentik az embert.


– A párosmeccs után jön szeptember 10-étől a világkupa.


– Egyelőre nem tudom pontosan, ki lesz az ellenfelem. Először egy argentinról tudtam, aztán most az a verzió él, hogy orosz lesz. Nekem most friss még a szegedi élmény, de ennél sokkal fontosabb, hogy Li Chao felajánlotta, a tegnapi elutazása előtt beszéljük át a partikat, miközben elmondta, hogyan készült ellenem. Szakmailag maximálisan hasznos volt a párharc, viszont érzelmileg sokat kivett belőlem. Egyáltalán nem terveztem vereséggel még úgy sem, hogy idén alig játszottam. Hosszú idő után először szerepeltem Szegeden, ezért jól akartam játszani. Ezzel nem is volt gond, de az időzavaros kihagyások miatt elmentek a partik. A párharc elején lassabban hoztam meg a döntéseket, ez a végére változott.


– Lesz folytatás Szegeden?


– Bízom benne. Az ötlet májusban pattant ki, és tudtam, hogy a magyar és a szegedi sportbarátoknak szükségük van egy ilyen kezdeményezésre. A legfontosabb, hogy jó partikat játszhattam, a másik cél pedig az volt, hogy közelebb hoztuk az emberekhez a sportágat. Aki nem sakkozik, annak is tetszett az esemény, és kiderült, bárki számára élvezhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában