Helyi sport

2015.10.02. 21:02

Lo Man-Kam, a harcművészet mestere

Lo Man-Kam (82) a wing chun kungfu nagymestere. Többször járt már hazánkban és tartott órát Szegeden a nevét viselő iskolában. Bejárta a világot, egykor a CIA kiképzőtisztje volt, őrnagyi rangban szerelt le. Nagybátyja, Yip Man Bruce Lee edzője volt, halála után ő vette át az oktatást és tette ismertté a sportágat. A remek fizikai és szellemi erőben lévő, Tajvanon élő mesterrel beszélgettünk.

Süli Róbert

– Nem először jár nálunk, hogy érzi magát Magyarországon, hogy tetszik az országunk?

– Az emberek nagyon őszinték, nagyon egyenesek. Van összehasonlítási alapom, Japánban például nem ilyen egyenesek az emberek. Nagyon szép és tiszta Szeged. A világon sok helyen jártam már. New Yorkban, Párizsban is sokat megfordulok, mégis Szeged jobban tetszik, szépek az épületek. Én úgy látom, hogy a magyarok keményen dolgoznak, sok helyen nem így van, így biztos, hogy az országuk még jobb lesz. Szeretem az országot.

– Azt mondják, hogy a magyar nők nagyon szépek. Önnek mi a véleménye róluk?

– Bármerre járok, szépeket látok, de itt tényleg gyönyörűek!
 



– Dolgozott a CIA-nál, melyik útlevelével érkezett?

– Nem tagadom a múltam, azt, hogy kapcsolatban álltam az amerikai titkosszolgálattal. Olyan képességeim voltak, hogy felkértek, segítsek. Volt olyan idő, amikor hat útlevelem volt, ma már csak egy van, azzal jöttem.

– Bemutatná a sportágát?

– A harcművészetekhez tartozik a wing chun kungfu. Mindig az emberekről szól, az életüket szolgálja. Wing chun nincs sok, csak egy, egy tanár viszont figyelembe veszi a tanítványai képességét, így építi fel a foglalkozásokat. Folyamatosan kell művelni, tanulni. Ha sokáig itt élnék, akkor biztos, hogy megtanulnám a nyelvüket, ilyen szellemiségű a kungfu is.

– Hogyan kezdett el a wing chun kungfuval foglalkozni?

– 1950-ben kezdtem Hongkongban, ekkor Yip Man, a mesterem, a nagybátyám itt oktatott. Sokan akartak tőle tanulni. Ekkor 19 éves voltam. Bruce Lee és William Cheung is hozzá járt. Először csak 9-en voltunk, utána azonban az utcán álltak az emberek, mert mindenki tőle akart tanulni.

Lo Man-Kam 82 évesen is hihetetlen energiával tartja a foglálkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea

Lo Man-Kam 82 évesen is hihetetlen energiával tartja a foglálkozásokat. Fotó: Schmidt Andrea

– A CIA-nál is harcművészetet tanított?

– Teljesen meglepett, amikor megkerestek, és máshonnan is kaptam felkérést, így nem csak az USA-ban oktattam. A válaszom a kérdésre: a wing chun kungfu egy különleges harcművészeti ág, amely megtanít arra, hogy az utcán megvédd magad. Az amerikai hadsereg sok helyen részt vállal a különböző katonai akciókban, különböző környezetben. Én arra tanítottam őket, hogy minden helyzetben helytálljanak, sose érje őket semmi sem váratlanul. Itt egy példa, ha valaki barátságosan üdvözli őket, de a háta mögött tőr van, akkor ez a helyzet se érje váratlanul őket, mindenre figyeljenek. Tanítottam mongóliai dzsúdót, ízületfeszítést, és még sorolhatnám. A mi technikánkat rengeteg helyzetben lehet használni. Így oktattam, ezért hívtak az ügynökök képzésére. A filozófiám az, hogy a legjobb kungfu az, amely megvéd téged, nem azért tanuljuk, hogy támadásra használjuk a sportot.

– Mégis iskolát alapított, miért?

– Az unokaöcsém a nagybátyám, Yip Man halála után megkeresett, hogy vigyem tovább az iskolát. Ekkor őrnagyi rangban voltam, ma élvezhetném a nyugdíjas éveimet, lógathatnám a lábamat. 1975-ben azonban leszereltem, azóta oktatok, a világ számos pontján van a nevemet viselő iskolám, így Szegeden is. Hongkongban születtem, ez a szülőföldem, jelenleg Tajvanon élek 1960 óta. Egy fiam van, két unokám. Ők az USA-ban élnek, gyermekem rendőrtiszt, ő is megtanulta a wing chun kungfut. Az unokáim, Max és Gordon a Sárkány és a Tigris évében születtek, igazi harcos jegyben látták meg a napvilágot, így nem lehet kérdés, hogy ők is megtanulják a harcművészet alapjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában