Helyi sport

2015.07.28. 18:11

Olasz Anna: drámai 11-es a vízben

Peches 10 kilométeres nyílt vízi versenyt zárt a kazanyi vizes világbajnokságon Olasz Anna. A Haász SZUE sportolója az utolsó olimpiai kvótát megszerző Risztov Éva mögött a 11. helyen ért célba, így a szegedi Eb-ezüstérmes három másodperccel maradt le a riói ötkarikás játékokról.

Papós Tamás

A 11-es ezúttal nem a labdarúgásban okozott drámát, hanem nyílt vízi úszásban. Ezt a rajtszámot kapta ugyanis Olasz Anna, aki a kazanyi világbajnokságon a műsorközlő szólítására mosolyogva lépdelt a 10 kilométeres verseny rajtjához. Előtte annyit szólt a szervezőkhöz, hogy ne a végső helyezését mutassa a karjára nyomott szám. Eredetileg a 211-es lett volna, de milyen a sors fintora: a 2-es matrica elfogyott. Érthető volt a fohász, hiszen Anna tudta: a 11. hely azt jelentené, hogy a londoni után a riói olimpiáról is elsőként maradna le. Két órával később mégis így történt.


Mint ismert, a Haász SZUE sportolója, Olasz Anna a bollyal együtt, az éllovasoktól egy kicsit lemaradva gyűjtögeti az erőt a táv második felére. Most is így történt, 2,5 kilométer után a 18. volt. Féltávnál a legjobb tíz között fordult a szegedi Eb- ezüstérmes, majd stabilan tartotta helyét, remekül bírva a hódmezővásárhelyi–mártélyi kötődésű Risztov Éva által diktált tempót. Az utolsó kör kezdetén hárman megléptek, köztük volt az 5 kilométeres versenyen is sokáig vezető Sharon van Rouwendaal, akit végül a francia Aurelie Muller lehajrázott, és világbajnok lett.

Ezt a pechet! Olasz Anna egyetlen hellyel maradt le a riói kvótáról. Fotó: MTI

Ezt a pechet! Olasz Anna egyetlen hellyel maradt le a riói kvótáról. Fotó: MTI

 


A képernyőre meredve nem akartuk elhinni, amit láttunk, a történelem ugyanis megismételte önmagát. Olasz három éve a setubáli világkupán Risztov mögötti helyen végezve 4 másodperccel maradt le az ötkarikás játékokról, most pedig ugyanez történt 3 másodperces különbséggel. A szám olimpiai címvédője 10. lett, Anna 11., így már nem indulhat jövőre a pótselejtezőn, hiszen ott csak kvótát nem szerző nemzetek képviselői küzdhetnek a riói helyekért.


– Úgy látszik, hogy az olimpia nem az én műfajom. 25 kilométeren szeretnék érmet nyerni – nyilatkozott a célba érés után Olasz Anna. Az M4 Sport riporterével beszélve utalt arra is, hogy volt verekedés közte és Risztov Éva között a vízben, de ahogy érdeklődésünkre edzője, Gellért Gábor fogalmazott: ez a nyílt vízi úszás velejárója.


– Ilyenkor nem nagyon lehet mit mondani egy könnyeivel küzdő sportolónak. Annának most fel kell dolgoznia a történteket, aztán készülni a szombati 25 kilométeres távra. Ő is tudja, és mondta is nekem, hogy a felkészülés és a verseny során is minden tőle telhetőt megtett a kvótáért. Ez a hajó elment, de az olimpián kívül is van élet, dolgoznunk kell tovább – nyilatkozta Olasz trénere, egyúttal a szakág magyar szövetségi kapitánya.

 

 

Végeredmény


Vizes világbajnokság, nyílt vízi úszás, női 10 kilométer 1. Aurélie Muller (francia) 1:58.04.3, 2. Sharon van Rouwendaal (holland) +2.4 másodperc, 3. Ana Marcela Cunha (brazil) +22.2 mp., 10. Risztov Éva (magyar) +32.1 mp., 11. Olasz Anna +35.7 mp.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában