Helyi sport

2016.07.13. 10:54

Olasz Anna Eb-aranyra hajt

Az úszók hollandiai nyílt vízi Európa-bajnokságán a Haász SZUE klasszisa, Olasz Anna aranyérmet szeretne szerezni 25 kilométeren. A csütörtökön sorra kerülő verseny előtt 5 kilométeren indult, ahol a fő célt sikerült elérnie. A kontinensviadalra a szám legnagyobb esélyeseként utazott, de a szegedi sportoló nem érez nyomást emiatt, sőt élvezi a helyzetet.

Papós Tamás

Már Európa-bajnokságon és világbajnokságon is szerzett 25 kilométeren ezüstérmet a szegedi úszósport büszkesége, Olasz Anna. Az idei nyílt vízi Eb-re így már nem is utazhatott másként: az első hely a cél. A tavalyi kazanyi vb-n csak brazil riválisa, Ana Marcela Cunha előzte meg, ők ketten óriási tempót diktálva alaposan lehagyták a mezőny többi tagját.


– Első számú esélyesként érkeztem, ez a realitás, de ez nem nyomaszt, sokkal inkább lelkesít – kezdte a beszélgetést Olasz Anna. – Itt az esélyem, hogy végre aranyérmet nyerjek egy világversenyen, épp ezért nagyon motiváltan készültem. Egy pillanat alatt eltelt, és annyira jól ment minden, hogy szinte észre sem vettem, hogy arcüreggyulladásom van. Két hete emiatt egy edzést hagytam ki, de nem akadályozott.


Tavaly, miután az olimpiai kvótáról másodszor is egy hajszállal maradt le, megfogadta: nyomás nélkül szeretne versenyezni, élvezné, amit csinál.


– Már a felkészülésen is látszott, hogy erre képes vagyok, talán pont ezért voltam annyira izgatott, hogy végre versenyezhetek. A balatoni világkupa-viadalon is meg lett az eredménye a munkának, amely kicsit a kezdetekre emlékeztet. A felkészülésben ugyanis visszatértünk a 2011-ben alkalmazott alapokhoz. Úgy érzem, jót tett ez a váltás, alig várom a futamot – nyilatkozta mosolyogva a Haász SZUE klasszisa, aki csütörtökön 10 órakor rajtol el Hoornban.


Az öt és fél órás, maratoni megmérettetés előtt a 10 kilométeres olimpiai számban hétvégén kifogott Olasz Annán a hideg víz, de a keddi 5 kilométeres futamon teljesítette a célt. Az első tíz között akart végezni, a hivatalos eredmény alapján pedig 10. lett. A már két letudott versennyel a barátságtalan körülményeket (extrém hideg víz, hullámzás) megszokta. Véleménye szerint ha betartja a taktikát, amit edzőjével és egyben szövetségi kapitányával, Gellért Gáborral megbeszélt, akkor nem lehet gond.


Rajta kívül egyébként szegedi klubtársa, Rákos Patrik is rajthoz áll 25 kilométeren. Ő először indul ezen a távon, célja a tisztes helytállás és a tapasztalatszerzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában