Helyi sport

2017.12.27. 14:56

Parádés évet zárt a Haász SZUE

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is sorjáztak a Haász SZUE legjobb úszóinak eredményei, felnőtt- és korosztályos világversenyeken is az elitbe tartoznak. Olasz Anna hazaköltözik, ősszel Bonecz Boglárka váltja, hiszen a tehetség az Egyesült Államokban tanul tovább.

Papós Tamás

A Haász SZUE piramiselven gondolta újjá teljesen a szegedi úszóképzést, és néhány éve elkezdtek sorjázni nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi eredmények is. Idén sem volt ez másként. A Tisza-partiak az országos egyesületi pontverseny tizedik helyén végeztek, méghozzá úgy, hogy az újszegedi sportuszoda felújítása miatt hónapokon át kevesebbet edzettek, és mindennap Hódmezővásárhelyre jártak tréningre.


– A legjobb tíz klub közé kerülésre annak fényében különösen büszkék vagyunk, hogy mi az utánpótlás-nevelésre koncentrálunk. A város segítségét pedig köszönjük, hiszen a Partfürdő nyári használata nélkül komoly edzésproblémáink lettek volna – kezdte beszámolóját Gellért Gábor vezetőedző.


A szegediek legnagyobb büszkesége, Olasz Anna magyar bajnok lett, a világkupán pedig összetettben nyolcadik, a vb-n elért 5. és 8. helyezés után pedig Universiade-aranyéremmel zárta a szezont.


– Bizonyította klasszisát, hiszen a nyári szezon előtt rengeteg vizsgája volt, lediplomázott, a kimerítő időszak után nem érkezett haza jó formában. Mindössze két hét alatt kellett összeszednie magát, és sikerült, ami óriási teljesítmény – véli a trénere, aki örömhírrel szolgált: Eb- és vb-ezüstérmes tanítványa januárban hazaköltözik az Egyesült Államokból.


Volt még kikre büszkének lenni. Fábián Fanni a győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról 4 bronz- és 1 ezüstéremmel tért haza, a váltóval pedig ifjúsági Európa-bajnok lett, álma pedig nem más, hogy a kontinensviadalon egyéniben is szerezzen érmet.


Bonecz Boglárka is ott volt az Eb-n, szintén váltótagként lett ezüstérmes, egyéniben pedig épphogy lemaradt a dobogóról, majd az ifjúsági világbajnokságon is döntőben szerepelt. Számára a legfontosabb eredmény a tanuláshoz kapcsolódik: sikeres felvételijének és eredménysorának köszönhetően Bonecz szeptembertől a Florida State University hallgatója lesz, így folytatja a hagyományt, hiszen a Haász SZUE több növendéke is amerikai egyetemre járt.


Fábián Milán az ifjúsági nyílt vízi Eb-n 8. helyen zárt, a 2001-es korosztályban pedig a kontinens legjobbja lett, majd a közép-európai serdülőbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott, és ritka sikerszériát tudhat maga mögött: minden úszásnemben van magyar aranyjelvénye.


Mocsári Bence parasportolóról se feledkezzünk meg, aki ifjúsági korúként egy-egy 5. és 7. helyet szerzett a felnőttek világbajnokságán. A cikkben felsorolt nevek egyébként mind ságvárisok, akik a gimnázium tanárainak segítségét külön köszönik.


Olasz Anna, Fábián Fanni, Bonecz Boglárka és Fábián Milán részt vesznek majd a januárban kezdődő, háromhetes thaiföldi válogatott-edzőtáborban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában