Helyi sport

2015.09.22. 20:58

Szénási, Birkás: Eb-érmek

Szénási Zsófia és Birkás Balázs révén két érem jutott az EDF DÉMÁSZ-Szegednek a romániai Bascovban rendezett U23-as és ifjúsági kajakos, kenus Európa-bajnokságon, amelyen négy Tisza-parti indult.

Mádi József

Öt versenyző, hét A döntős hely, két érem és egy betegség. Mozgalmasan alakult az EDF DÉMÁSZ-Szeged utánpótlás- sportolóinak élete a romániai Bascovban rendezett ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon. Az idényzáró esemény úgy kezdődött, hogy [namelink name="Nagy Bianka"] megbetegedett, pedig a tehetséges kenus éremesélyes volt.


A folytatás ennél már kellemesebben alakult, hiszen a további négy sportoló egyaránt A döntőbe került, és ott két érmet szereztek, valamint értékes helyezésekkel zártak. A legfényesebb medál [namelink name="Szénási Zsófia"] nevéhez fűződik, aki a női négyessel 500 méteren a második helyen végzett, míg párosban ugyanezen a távon ötödik lett.


– Mindkét futam érzésre nehéz volt. A négyesben kihajtottam magam, de utána volt idő pihenni, hogy újra maximumot nyújtsak. A négyesben a lengyelek mögött fél hajóval értünk célba, ennyi volt most bennünk. Ezzel lezártuk az idényt, október 5-éig pihenő van, majd elkezdem az alapozást Kárász Annával, aki éppen a példaképem, valamint [namelink name="Douchev-Janics Natasa"] is az, akivel gyakran beszélgetünk – nyilatkozta Szénási, aki a szegedi Kőrösy- szakközépiskolában most végzi az ötödiket, és az édesapja is ismert kajakos.

[namelink name="Birkás Balázs"] nem unatkozott idén, hiszen hét versenyen vett részt.

 

 Szénási Zsófia és edzője, Czinege Zsolt Bascovban. Fotó: DM

Szénási Zsófia és edzője, Czinege Zsolt Bascovban. Fotó: DM

– Kezdtem a májusi felnőtt Eb-vel, az érettségi után válogatók következtek, majd az U23-as vb, az U23-as bajnokság, a felnőtt ob, végül az U23- as Eb. Mozgalmas, de tényleg nagyon jó évem volt. Nem sokat pihenek, hiszen minden nap számít az olimpia előtt – mondta Birkás, majd a legutóbbi romániai eseményekkel folytatta. – Először 200 méteren egyesben végeztem a harmadik helyen.


Előttem egy dán srác nyert, és az a lengyel is megelőzött, aki a milánói felnőtt kvalifikációs vb-n ebben a számban hetedik lett, így olimpiai kvótát szerzett. Jó pályát csináltam, de maradt bennem hiányérzet. Párosban kirobbantunk a startból, ötven méter után fél hajó előnyünk volt, ám sajnos szétcsúszott a lapátom. Ami elromlik, az el is romolhat. Én mindenre odafigyelek, de erre nem lehetett számítani.


A szegediek közül [namelink name="Bodonyi András"] (C1 1000 m) negyedik lett, [namelink name="Posztós Patrik"] pedig két számban is érdekelt volt: C1 500 méteren hatodik, C1 1000 méteren hetedik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában