Helyi sport

2015.08.11. 20:56

Tóth Botond a jövő reménysége

A jövő reménysége rovatunkban a Szegedi Judo SE serdülő válogatott cselgáncsozóját, Tóth Botondot mutatjuk be. A 14 éves dzsúdós az év legfontosabb versenyét megnyerte, így hazai ranglistavezető a 66 kilogrammban.

Mádi József

A Szegedi Judo SE fiatalja, [namelink name="Tóth Botond"] hatéves korában, 2007-ben kezdte a cselgáncsozást. Előtte úszott, és egy darabig párhuzamosan végezte a két mozgásformát.

– Az úszás inkább embert próbáló, monotonabb sport, a cselgáncs viszont változatosabb, ezért maradt az utóbbi mellett. Tízévesen mindjárt az első bajnokiját megnyerte, ekkor vett jelentős fordulatot az élete, hiszen innentől még komolyabban vette a dzsúdót. Heti hét edzése van, ebből öt délután, kettő pedig reggel, és ehhez jönnek még a hétvégi versenyek, edzőtáborok. A saját súlycsoportjában, 66 kilogrammban magyar ranglistavezető: megnyerte a legrangosabb hazai versenyt, a győri serdülő kupát, illetve az ifjúsági diákolimpián, a 17 évesek között második helyen végzett, ezenkívül pedig minden versenyéről éremmel tért haza – nyilatkozta az édesapa, [namelink name="Tóth Tamás"], akinek a kislánya fitneszezik, így a hétvégék komoly logisztikát igényelnek.

Tóth Botond (balról a második) vezeti a magyar ranglistát. Fotó: DM

Tóth Botond (balról a második) vezeti a magyar ranglistát. Fotó: DM
Tóth Botond válogatott kerettag, emellett a Héraklész-programban is benne van, amely az olimpiai sportágak tehetségeit támogatja. Botond hetente egyszer Budapestre jár edzésre, emellett edzőtáborozik, ebben pedig a szülőkön kívül a szövetség is segít. A sportolói véna adott, hiszen az édesanya, [namelink name="Posta Krisztina"] egykor kajakozott.

– Sokrétűbb a cselgáncs, mint az úszás, ezért választottam. A példaképem Ungvári Miklós, aki nemcsak eredményes, hanem a stílusa is tetszik. Aktív, sokat fordul, dob, és nem erőből dzsúdózik. Volt szerencsém többször is vele küzdeni, maradandó emlék mindegyik. Legutóbb a ceglédi edzőtáborban is találkoztam vele. Hosszú távon a válogatottság megőrzése a cél, utolsó éves serdülő vagyok, és majd az ifik között szeretnék részt venni az EYOF-on, amely Győrben lesz 2017-ben, illetve később az olimpián is. Bírom a gyűrődést, bár az idény végére azért elfáradtam, hiszen minden második héten volt verseny, ám a nyár feltöltött – mondta Kovács Szabolcs tanítványa, Tóth Botond, aki korábban dolgozott Bürgés Mihállyal, Bürgés Milánnal és Neu Lászlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában