Helyi sport

2017.07.25. 13:26

Vizes vb - 12. nap: Kozma hatodik, Kapás negyedik, Késely nyolcadik helyen végzett

Nagyon elvertük az oroszokat, a döntőbe jutásért a görögökkel játszik a magyar férfi vízilabda-válogatott.

  • Adam Peaty a délelőtti előfutamban világcsúcsot ért el 50 méter mellúszásban
  • Peaty délután megdöntötte a saját délelőtti világcsúcsát az elődöntőben
  • Kozma Dominik országos csúccsal hatodik 200 méter gyorson
  • A görögök és a szerbek jutottak tovább a férfi vízilabda negyeddöntőkből, a magyar csapat este játszik
  • Ledecky nyerte a női 1500 gyorsot, Kapás a 4., Késely a 8. helyen ért célba
  • Hosszú az ötödik idővel döntős 200 méter gyorson
  • Kanadai világcsúcs született női 100 méter háton
  • Cseh és Kenderesi is döntős 200 méter pillangón
  • Nagyon elvertük az oroszokat, a döntőbe jutásért a görögökkel játszik a magyar férfi vízilabda-válogatott
  • 09:57

    Financsek Gábor a 43. helyen végzett, így nem jutott döntőbe 50 méter mellen, míg a brit Adam Peaty hatalmas világcsúcsot ért el a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon kedden.

    A 31 éves magyar versenyző az egyik legnépesebb számban - 85 induló - a hatodik előfutamban állt rajtkőre, egyéni csúcsától (27.99) jócskán elmaradva, 28.44 másodperces idővel a kilencedik helyen csapott célba, ezzel összesítésben a 43. lett.

    "Nem sikerült úgy, ahogy terveztem, pedig a felkészülésem összeállt. Sajnos, a rajtra szétestem, már a beugrásom sem sikerült, 50 méteren pedig egy rossz rajt elég ahhoz, hogy így alakuljon a dolog" - nyilatkozta Financsek.

    Az utolsó előfutamban a 100 méteren egy nappal korábban győztes Adam Peaty elképesztő, 26.10 másodperces világcsúcsot repesztett, több mint három tizedet faragott a két évvel ezelőtt Kazanyban felállított 26.42-es idejéből. Ez volt a második világcsúcs a Duna Arénában, a nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját.

    10:54

    Cseh László címvédőként a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a hetedik idővel jutott az elődöntőbe 200 méter pillangón a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon kedden.

    A két magyar közül elsőként a riói olimpián bronzérmes Kenderesi állt rajtkőre, a harmadik futamban hatalmas ováció fogadta a 4-es pályán: a 20 éves versenyző fordulóival mintha gondok lettek volna, többször is hátrányba került emiatt, csak negyediknek vágott neki az utolsó hossznak, de egy nagyon erős utolsó harminc méterrel, 1:55.96-os idővel megnyerte a futamot.

    Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában. Fotó: MTI - GALÉRIA

    Realizáltam magamban az utolsó hosszon, hogy öten vannak előttem, ami nem esett jól, de végül kompenzáltam. Okos úszás volt, bár a ritmusváltás köztudottan nem pihentető, de muszáj volt

    - értékelt Kenderesi, aki az MTI kérdésére, hogy mit jelentett kézmozdulata a célba érkezés után, azt felelte:

    Mindenki nyugodjon le, van ebben ennél több is...

    Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában.

    Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában.

    Cseh az utolsó, ötödik előfutamba kapott besorolást, akárcsak a szám londoni olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos. Kettejük különpárharcát láthatta a közönség, a magyar úszó az utolsó hosszon ellépett ellenfelétől és délelőtt elképesztően erősnek számító,1:54.08-as idővel nyerte a futamot, összesítésben is az élen végzett.

    Úgy ugrottam be, hogy szeretnék egy jót úszni, kellett a lelkemnek a jó idő és annyira nem is haltam meg

     - mondta Cseh. Mint fogalmazott, az olimpián - ahol csak a hetedik lett ebben a számban - "elbohóckodta" az előfutamot és a középfutamot, s mire a döntőbe került, elment az önbizalma.

    Ez most mindenképp megmutatta, hogy tudok én még úszni

    - tette hozzá.

    11:00

    Kanada végzett a 15. helyen a férfi vízilabdázóknál a magyarországi vizes világbajnokságon, miután a keddi helyosztón három góllal legyőzte a Dél-afrikai Köztársaságot.

    Kanada a 3. percben kétgólos hátrányban volt (0-2), de a három góllal megnyert második negyeddel el tudott lépni afrikai riválisától, előnyét pedig a folytatásban még növelni is tudta.

    A magyar csapat 20.30-tól az orosz válogatottal játszik majd a negyeddöntőben.

    Eredmények (a vb honlapjáról):
    vízilabda, férfiak:

    A 15. helyért:

    Kanada - Dél-afrikai Köztársaság 9-6 (1-2, 4-1, 2-1, 2-2) 

    később:
    a 13. helyért:

    Franciaország-Egyesült Államok 10.50

    a 9-12. helyért:

    Brazília-Japán 12.10

    Kazahsztán-Spanyolország 13.30

    negyeddöntő:

    Montenegró-Görögország 14.50

    Szerbia-Ausztrália 16.10

    MAGYARORSZÁG-Oroszország 20.30

    Horvátország-Olaszország 22.00

    11:23

    Nem jutott döntőbe Gyurta Gergely 800 méter gyorson kedden a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

    A magyar versenyző - aki a nyíltvízen 25 kilométeren hatodik lett - 8:03.87 perces idővel futamában a kilencedik, összesítésben pedig a 21. helyen zárt.

    Gyurta Gergely a férfi 800 méteres gyorsúszás előfutamában. Fotó: MTI

    Gyurta Gergely a férfi 800 méteres gyorsúszás előfutamában. Fotó: MTI

    Jobb időt szerettem volna úszni, de csak három nap telt el a huszonöt kilométer óta, éreztem, hogy a gyorsasággal van probléma

    - mondta Gyurta, aki a közönség méltatása mellett leszögezte, a számot bemelegítésnek szánta a 400 méter vegyes előtt, hogy szokja a légkört, a medencét. 

    Van még négy napom, hogy a négyszáz vegyesre felgyorsuljak kicsit

    - tette hozzá.

    11:44

    Kaphatók még jegyek a Magyarország-Oroszország találkozóra, amelyet a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszanak kedden (ma) 20.30 órától a Margitszigeten. 

    A szervezők délelőtti tájékoztatása szerint a Duna Arénában zajló úszóversenyek délutáni elődöntőire, illetve döntőire is van még néhány belépő.

    Akik nem jutnak jegyhez a hivatalos jegyértékesítő oldalon, és nem szurkolhatnak a két helyszín valamelyikén, azoknak sem kell lemondaniuk a vb-élményről, a Duna Arénánál és a Margitszigeten kialakított szurkolói zónákban ugyanis a színes programok és koncertek mellett óriási képernyőkkel várják az érdeklődőket. A szervezők közlése alapján hétfőn a Duna Aréna Fan Zone-ban több mint 17 ezren szurkoltak.

    A világbajnokság versenyei és mérkőzései iránt továbbra is nagy az érdeklődés, eddig összesen 230 ezren drukkoltak a helyszíneken - áll a közleményben.

    12:08

    Az Egyesült Államok végzett a 13. helyen a férfi vízilabdázóknál

    Az első negyedből még győztesen jött ki Franciaország, azonban végül három góllal alulmaradtak az Egyesült Államokkal szemben, így a férfi vízilabdázóknál a 13. hely az amerikaikat illeti meg.

    Franciaország - USA: 8-11 (1-0, 2-3, 3-4, 2-4)

    Az Egyesült Államok végzett a 13. helyen a férfi vízilabdázoknál. Fotó: MTI - GALÉRIA

    12:55

    "Köszönöm az én Istennőmnek" - hálálkodott Katinka férje

    Shane Tusup Facebookon hálálkodott feleségének a tegnap elért eredményért, amellyel Hosszú Katinka már hatszoros világbajnok.

    Már 22.30 van, de még mindig csak keresem a szavakat. Ez az este az egyik legcsodálatosabb, amit valaha is átéltem, hálás vagyok, hogy részese lehetek - fogalmaz Shane Tusup. - Nem hiszem, hogy valaha is megszűnik a csodálatom Katinka iránt. Az iránt, ahogy az állandó nyomást és a kritikát kezeli, ahogy az elvárásoknak meg tud felelni. Hogy egyszerűen csak odaáll, kihozza magából a legjobbat, azt, amire képes, valami olyat, amiről legtöbben csak álmodni mernének. Köszönöm az én Istennőmnek, hogy részese lehetek mindennek, és hogy hisz bennem. Köszönöm Magyarországnak, hogy részese lehetek ennek a csodálatos helynek.

    13:57

    Férfi vízilabda: Japán legyőzte Brazíliát

    A 9-12. helyért folyó mérkőzések közül már lejátszották az elsőt, amelyen Japán 9-7-re legyőzte Brazíliát, így ezzel a 9. helyért küzdhetnek majd meg a kazah-spanyol párharc győztesével.

    Férfi vízilabda: Japán legyőzte Brazíliát. Fotó: MTI - GALÉRIA

    14:35

    Óriási gólkülönbséggel gyűrték le a kazah vízilabdacsapatot a spanyolok

    18-6-ra győzött Spanyolország Kazahsztán ellen a férfi vízilabda 9-12. helyért folyó párharcában, így a 9. helyért a japánok és a spanyolok küzdhetnek, míg a 11. helyért Brazília és Kazahsztán csap össze.

    Óriási gólkülönbséggel gyűrték le a kazah vízilabdacsapatot a spanyolok. Fotó: MTI - GALÉRIA

    15:30

    Bíró Attila: nem volt előjele a kudarcnak

    A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint semmi előjele nem volt annak, hogy csapata kudarcot vall a budapesti világbajnokság negyeddöntőjében, alulmaradva Kanada együttesével szemben. 

     

    Bíró Attila a hétfői 6-4-es vereséget követően tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: számítottak rá, hogy nehéz meccs lesz, "de arra nem, hogy ennyire impotensek leszünk..."  

    "Nem könnyű megemészteni a történteket" - folytatta a kapitány, aki az összecsapás előtt aláírta volna a hat kapott gólt, a négy lőtt azonban szerinte roppant kevés. "Senkinek nem ment úgy a lövés, ahogy szerettük volna. Sajnos rendre túlhelyeztük a labdát, a jobbnál is jobb helyzetet kerestünk. A vereség azért is fájó, mert semmi előjele nem volt a kudarcnak." 

    A szakember úgy fogalmazott, hogy meg kell keresni a társaság egészét jellemző mentális blokk okait, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, hogy mindannyiuknak, neki, a lányoknak és az Európa-bajnok1 csapat pszichológusának a felelőssége is felvethető a sikertelenség okán. 

    A kapitány úgy vélte, talán az előző meccsen a hollandok felett aratott győzelem "bealtathatott minket, de ilyen a vízilabda, ők a kilencedik, mi az ötödik helyért játszunk érem helyett..." Kitért rá, hogy a margitszigeti világbajnokság eddigi menete is igazolta: a női mezőnyben nyolc-kilenc olyan csapat van, amelyből "bárki megverhet bárkit", s ennek "tegnap mi voltunk a szenvedő alanyai". 

    Bíró Attila szerint most már az a feladat maradt, hogy megnyerjék a hátralévő két mérkőzést, és szépen búcsúzzanak a hazai vb-n, már csak a csapat mellett végig kitartó szurkolók miatt is. 

    A sajtótájékoztatón megjelent csapattagok közül Bujka Barbara elárulta, hogy ő is, akárcsak a többiek, csupán valamikor hajnalban tudott elaludni a vereséget követően. 

    "A legnagyobb hiba az volt, hogy összecsináltuk magunkat" - jelentette ki a szókimondó balkezes center, aki szerint a görögöket, majd az utánuk következő ellenfelet is meg kell verni, hogy legalább az ötödik hely meglegyen.    

    Illés Anna fájdalmasnak nevezte a vereséget, társaival együtt nagyon sajnálja, hogy így alakult, de - fűzte hozzá - a folytatásban se mindegy, hogy ötödikként vagy nyolcadikként végez a válogatott. 

    A center Tóth lldikó is leszögezte, hogy mélységesen csalódott az eredmény miatt, s elszalasztott lehetőségről beszélt, mert szerinte nemcsak az elődöntőbe juthattak volna el, hanem egészen a döntőig menetelhettek volna, ha csak megközelítőleg azt nyújtják, amit tudnak. 

    A csapatkapitány Keszthelyi Rita azt mondta, hogy a kanadaiak elleni meccsen saját magukat verték meg: 

    "Buták voltunk, bátortalanok, most nagyon ki kell találnunk a megoldást, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, és mentálisan is jók legyünk."    

    A magyar válogatott az 5-8. helyért szerdán 15 órakor a görögökkel találkozik. 

    15:50

    Hosszú Katinka: az a cél, hogy több úszó legyen profi sportoló

     

    Hosszú Katinka, mint a Profi Úszók Világszövetségének (GAPS) alapítója azt szeretné elérni, hogy ne csak a sportág legjobbjai, hanem egy tágabb kör is meg tudjon élni az úszásból.

    "Nemcsak arról beszélek, hogy a legjobb úszóknak többet fizessenek, hanem azokról az úszókról is, akik profik szeretnének lenni, és az úszással pénzt keresni" - idézte az AP amerikai hírügynökség a háromszoros olimpiai bajnok Hosszút. A magyarországi vizes vb első magyar aranyérmese hozzátette: aki elődöntős helyen végez, annak már az úszásból kellene élnie, nem pedig "aggódni" a következő munkájáért.

    "Csak az úszással kellene foglalkozniuk, így csak a sportra fókuszálhatnának, mint a kosárlabdázók vagy a labdarúgók" - mondta Hosszú, aki szerint sportágát nem kizárólag az olimpia vonatkozásában kellene nézni.

    Az AP cikkében megemlíti: Hosszú azt szeretné elérni a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA), hogy az úszóknak nagyobb beleszólásuk legyen az irányításba.

    "Megérdemeljük, hogy profi úszóként kezeljenek minket. Partnerek vagyunk ebben a kapcsolatban" - mondta Hosszú, aki szerint a legfontosabb, hogy az úszók között párbeszéd alakuljon ki, mert korábban ez nem történt meg. "Egy nyelvet beszélünk" - emelte ki a már hatszoros világbajnok úszó, kiegészítve azzal, hogy a sportág is tovább fejlődik, ha ők még több munkát végeznek.

    Hosszú Katinka június 21-én nyílt levélben bírálta a FINA-t, amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a FINA úgy döntött szabályváltozásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. Hosszú szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

    A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú - az elmúlt öt év összetett győztese - egy állomáson tíz vagy még több számban is résztvevő volt.

    Az AP-összeállítás foglalkozik az Iron Lady-jelenséggel is, amely a háromszoros olimpiai bajnok elnyűhetetlenségére és fáradhatatlanságára utaló becenevéből nőtte ki magát branddé. Az AP információi szerint a fürdőruha és egyéb ruházati termék forgalmazására alapuló, gyorsan növekvő cégnek jelenleg körülbelül ötven alkalmazottja van.

    16:20

    Görögország elődöntős a férfi vízilabdázóknál

     

    A görög férfiválogatott fölényesen legyőzte Montenegró csapatát a magyarországi vizes világbajnokság vízilabdatornájának első negyeddöntőjében, kedden a Margitszigeten.

    A mezőny legeredményesebb játékosa a görög Ioannisz Funtulisz volt négy góllal.

    Vizes vb - férfi vízilabda: Montenegró - Görögország

    A magyar csapat 20.30-tól az orosz válogatottal játszik majd a negyeddöntőben, és ha továbbjut, a görög válogatottal, vereség esetén pedig a montenegróiakkal találkozik a folytatásban.

    Eredmények, vízilabda (Margitsziget), férfiak:
    negyeddöntő:

    Görögország-Montenegró 12-7 (1-0, 5-2, 4-1, 2-4)

    később:

    Szerbia-Ausztrália 16.10

    MAGYARORSZÁG-Oroszország 20.30

    Horvátország-Olaszország 22.00

    korábban:

    a 9-12. helyért:

    Spanyolország-Kazahsztán 18-6 (4-0, 5-1, 3-1, 6-4)

    Japán-Brazília 9-7 (3-1, 4-3, 1-1, 1-2) 

    a 13. helyért:

    Egyesült Államok-Franciaország 11-8 (0-1, 3-2, 4-3, 4-2)

    a 15. helyért:

    Kanada - Dél-afrikai Köztársaság 9-6 (1-2, 4-1, 2-1, 2-2)

    17:30

    A címvédő szerbek is elődöntősök férfi vízilabdában

     

    A címvédő szerb válogatott tíz góllal legyőzte Ausztrália csapatát a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának második negyeddöntőjében, a Margitszigeten.

    Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerbeknél csupán két mezőnyjátékos nem szerzett gólt a keddi mérkőzésen. Csapatuk a fináléba jutásért a Horvátország-Olaszország negyeddöntő győztesével találkozik majd.

    Vizes vb - férfi vízilabda: Szerbia - Ausztrália

    A magyar csapat 20.30-tól az orosz válogatottal játszik a negyeddöntőben, és ha továbbjut, a görög válogatottal, vereség esetén pedig a montenegróiakkal játszik a folytatásban.

    Eredmények, vízilabda (Margitsziget), férfiak:

    negyeddöntő:

    Szerbia-Ausztrália 15-5 (4-1, 4-2, 4-2, 3-0)

    17:40

    Óriási az érdeklődés a záróesemény iránt

     

    Alig egy óra alatt elkeltek az ingyenes jegyek a vizes világbajnokság vasárnapi látványos záróelőadásra, így az egy nappal korábbi főpróbát is megnyitják a nézők előtt.

    A 17. FINA Világbajnokság záróeseményét a Papp László Budapest Sportarénában rendezik vasárnap. Erre a nézők hétfőn délelőttől regisztrálhattak ingyenesen. Mivel az online jegyértékesítési rendszeren keresztül alig egy óra alatt valamennyi jegy elfogyott, az előző esti főpróbát is megnyitják a közönség számára - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

    A vizes vb nagyszabású újcirkusz és táncprodukcióval búcsúzik, ünnepelve a sportolókat, a szurkolókat és az önkénteseket. A Müpa szervezésében megvalósuló záróünnepségen a Recirquel Társulat több mint kétszáz artistát és táncművészt megmozgató produkciója látható. Vági Bence rendezésében a mintegy negyvenperces előadásban a csodaszarvas legendája éled újra.

    A záróesemény keretében a közönség válogatást láthat a világbajnokság legjobb pillanataiból, és Magyarország az est részeként köszönti a 2019-es világbajnokság szervezőjét, Dél-Koreát. A záróünnepséget az M4 élőben közvetíti.

    A július 29-én szombaton 20 órakor kezdődő főpróbán is ingyenes a részvétel, a helyre szóló jegyeket erre az estére is a záróesemény weboldaláról elérhető jegyértékesítő felületen foglalhatják le a nézők. A főpróbára a jegyfoglalás szerdán 10 órától lehetséges.

    A záróelőadásról további információ a https://finalshow.fina-budapest2017.com oldalon érhető el.

    17:42

    Kozma Dominik országos csúccsal hatodik 200 méter gyorson

     

    Kozma Dominik 1:45.54 perces országos csúccsal, nagyszerű versenyzéssel a hatodik helyen végzett 200 méter gyorson kedden a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

    A hazai közönség egyik új kedvence hétfő este az elődöntőből új egyéni csúccsal, Cseh László 2009-es, 1:45.78-as országos rekordjától mindössze kilenc századdal elmaradva a hetedik idővel jutott a fináléba.

    Vizes vb - 12. nap: gyorsúszás döntők

    A 2012-ben Debrecenben Európa-bajnoki bronzérmes Kozma az 1-es pályán elképesztő lendülettel kezdett, 50 méteren világcsúcs részidőn belül fordult, féltávnál harmadik volt, és úgy tűnt, nem is fárad el. Az utolsó hosszra másodikként érkezett, ekkor azonban a többiek még erősíteni tudtak, az utolsó métereken megelőzték a magyar úszót, aki így is megdöntötte az országos rekordot, s élete legjobb eredményét érte el ebben a számban.

    Győzött az olimpiai bajnok kínai Szun Jang.

    Eredmények:
    férfi 200 m gyors, világbajnok:

    Szun Jang (Kína) 1:44.39 perc

    2. Townley Haas (Egyesült Államok) 1:45.04

    3. Alekszandr Krasznyih (Oroszország) 1:45.23

    ...6. KOZMA DOMINIK 1:45.54

    18:01

    Ledecky nyerte a női 1500 gyorsot

    Kapás Boglárka negyedik, Késely Ajna pedig nyolcadik lett 1500 méter gyorson kedden a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

    Kapás, a szám 24 éves Európa-bajnoka - aki két éve, Kazanyban harmadik volt - 16:06.27 perces eredménnyel csapott a célba. A számot az abszolút favorit, az ötszörös olimpiai bajnok Katie Ledecky nyerte 15:31.82-vel.

    Vizes vb - 12. nap: gyorsúszás döntők

    A rajt után Ledecky azonnal megmutatta, hogy a többiek csak az dobogó második és harmadik fokáért harcolhatnak, ugyanis három hossz után már három másodperc volt az előnye. A táv egyharmadánál Kapás a második, Késely a hetedik helyen úszott. A verseny feléhez érve úgy tűnt, Kapás a spanyol Mireia Belmontével és az olasz Simona Quadarellával vív majd harcot az éremért, de 300 méterrel a vége előtt mindkettő ellépett tőle, így nem volt esélye a dobogóra kerülésre. Késely 16.22.87-tel lett nyolcadik.

    A női 1500 méter gyors a 2020-as tokiói olimpián már az úszóprogram része lesz.

    Eredmények:

    női 1500 m gyors, világbajnok:

    Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:31.82 perc 

    2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 15:50.89

    3. Simona Quadarella (Olaszország) 15.53.86

    4. KAPÁS BOGLÁRKA  16:06.27

    ...8. KÉSELY AJNA 16.22.87

    18:15

    Kozma: legközelebb be is fejezem

    "Elvitt a szívem, ajándékot akartam, már csak a közönségnek is. Megtréfáltam a többieket, de ez lett a vége, ők rutinosabbak voltak. Legközelebb is ugyanezt fogom csinálni, csak be is fejezem" - mondta Kozma, majd hozzátette, azért kezdett nagy tempóban, mert félt, hogy nem tudja kiúszni magát, ha később kapcsol rá.

    18:35

    Adam Peaty tovább javította világcsúcsát 50 méter mellen

     

    Tovább javította délelőtti világcsúcsát Adam Peaty 50 méter mellen kedden a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

    A 22 éves brit klasszis - aki a budapesti közönség nagy kedvence lett - az előfutamban több mint három tizedet faragott a két éve, Kazanyban elért 26.42-es idejéből, de a 26.10 másodperc után a délutáni elődöntőben áttörte az álomhatárt is: 25.95-tel csapott a célba.

    Ez volt a harmadik világcsúcs a Duna Arénában. A nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját.

    18:45

    Kapás: legjobb időmmel meglett volna az ezüst

    "A legjobb időmmel meglett volna az ezüst, és tudom, hogy tudok jobbat, mint a legjobb időm. Emiatt kis hiányérzet van bennem, de mindent kiadtam, így büszke is vagyok magamra. Ez most világbajnoki negyedik helyre volt jó" - mondta Kapás, majd hozzátette, 800-on legjobbja környékén szeretne úszni, s addig "rendbe tenni" magát, bár mint megjegyezte, jelenleg nem tudja, mi a gond.

    Vizes vb - 12. nap: gyorsúszás döntők

    "A mellettem lévő lánnyal szerettem volna menni, de sajnos már korán elhúzott. Remélem, a váltóban jobban fogok teljesíteni, úgy érzem, rövidebb távon most jobban megy" - összegzett Késely.

    19:06

    Kanadai világcsúcs női 100 méter háton

     

    Kylie Jacqueline Masse 58.10 másodperces világcsúccsal győzött női 100 méter háton kedden az úszó-világbajnokságon, a Duna Arénában.

    A 21 éves kanadai versenyző a legrégebb óta fennállt női rekordot, a brit Gemma Spofforth 2009-es 58.12 másodperces, "cáparuhás" csúcsát adta át a múltnak.

    A második helyen az amerikai Kathleen Baker végzett, míg a harmadik az ausztrál Emily Seebohm lett.

    Ez volt a negyedik világcsúcs a Duna Arénában. A nyitónapon a svéd Sarah Sjöström a 4x100 méteres gyorsváltó első tagjaként úszta meg minden idők legjobbját, majd kedden a brit Adam Peaty 50 méter mellen a délelőtti előfutamban, aztán a délutáni elődöntőben is rekordot ért el.

    Eredmények:

    női 100 m hát, világbajnok:

    Kylie Jacqueline Masse (Kanada) 58.10 másodperc - világcsúcs

    2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.58

    3. Emily Seebohm (Ausztrália) 58.59

    19:15

    Hosszú az ötödik idővel döntős 200 méter gyorson

     

    Hosszú Katinka az ötödik idővel bejutott a döntőbe 200 méter gyorson a Duna Arénában, az úszó világbajnokság keddi versenynapján.

    Hosszú, akárcsak a délelőtti előfutamban, este is a 2008-as olimpiai bajnok Federica Pellegrinivel harcolt a futamgyőzelemért, de az olasz versenyző ezúttal is jobbnak bizonyult nála. A hatszoros világbajnok magyar klasszis 1:55.98-as ideje ugyanakkor egyre inkább közelít a 2015-ös, 1:55.41 perces országos csúcsához.

    Vizes vb - 12. nap: gyorsúszás döntők

    A legjobb idővel, 1:54.69-cel az amerikai Katie Ledecky jutott a szerdai fináléba.

    19:30

    Hosszú: az egyéni csúcsnak is örülnék már

    "Lassan kezdtem, de az a lényeg, hogy döntőben vagyok. Nagyon szeretnék odaérni a dobogóra, de egyéni csúcsnak is örülnék már" - mondta Hosszú, majd megjegyezte, szeretné kiélvezni a világbajnokság minden pillanatát, amelyek hiányozni fognak neki a versenyek után. A bajai klasszis kitért rá, ebben számban vb-n vagy olimpián egy ötödik hely a legjobbja, ezen szeretne javítani.

    19:35

    Cseh és Kenderesi is döntős 200 méter pillangón

     

    Cseh László címvédőként a második, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás pedig a harmadik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon kedden.

    Mindkét magyar, illetve a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos is a második futamban kapott helyet. Délelőtt Cseh és Kenderesi ellentétes előfutamot ment, hiszen előbbi toronymagasan a legerősebb idővel jutott tovább, míg utóbbinak hajráznia kellett a sikerhez. 

    Óriási szurkolásba kezdett a közönség, elképesztően erős volt a kezdés, Le Clos óriási tempót diktált, de Cseh - kicsit lemaradva - tartotta vele a lépést. Kenderesi féltávnál még csak hetedik volt, az utolsó hosszhoz érve azonban már negyedikként tűnt fel a víz alól. A két magyar üldözőbe vette a dél-afrikai klasszist, akit mindketten megelőztek, így a szurkolók az első és a második helyen is magyart ünnepelhettek. Cseh ideje valamivel rosszabb lett, mint délelőtt, akkor 1:54.08-at úszott, este 1:54.22-vel ért célba, míg Kenderesi javított, hiszen az előfutamban elért 1:55.96-hoz képest másodjára 1:54.98-cal csapott célba.

    Vizes vb - 12. nap: gyorsúszás döntők

    A közönség szinte úgy szurkolta végig a futamot, mintha döntő lett volna. A végén a két magyar egymást átölelve, tapsvihar közepette hagyta el a medencét.

    "Nagy tempót diktált az elején Chad, nekem az volt az ukáz, hogy vele kell menni. Rendben volt ez az úszás, de a döntőben sokkal jobb idő kell majd az éremhez, mert mindenkivel számolni kell" - nyilatkozott Cseh László.

    "Érzékeltem, hogy a verseny első felében mentek a többiek rendesen, de ha jobban megúszom az első százat, az nem lett volna olyan jó érzés, mint így. Jó pályám van a döntőben, a 3-ason leszek, látni fogok mindenkit, aki számít" - értékelt Kenderesi.

    A legjobb eredménnyel, 1:54.03-mal a japán Szeto Daija várhatja a szerdai finálét.

    21:40

    Nagyon elvertük az oroszokat, a döntőbe jutásért a görögökkel játszik a magyar férfi vízilabda-válogatott

    Bejutott az elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben 14-5-re legyőzte az orosz csapatot a Margitszigeten.

    Vizes vb - férfi vízilabda: Magyarország - Oroszország

    Märcz Tamás együttese csütörtökön a görögökkel játszik a döntőbe jutásért.

    Eredmény, negyeddöntő:

    Magyarország-Oroszország 14-5 (5-0, 3-1, 3-3, 3-1)

    góldobók: Varga, Hosnyánszky 4-4, Manhercz 3, Vámos 2, Hárai 1, illetve Bugajcsuk 2, Nagajev, Gyerevjankin, Liszunov 1-1

    Az erőviszonyok egyértelműen magyar sikert ígértek az esti összecsapáson, azzal együtt is, hogy az oroszok - utóbbi pólós évtizedük legjobb eredményét elérve - az esélyesebb spanyolok elleni jó játékkal jutottak a nyolc közé. A magyar csapat elleni mérlegüket tekintve azonban az utóbbi esztendőkben nem sok babér termett számukra. A tavaly januári Európa-bajnokság csoportmeccsén, Belgrádban például 12-6-os, a múlt év áprilisában lezajlott trieszti olimpiai selejtező tornán pedig 18-8-as magyar siker született. 

    A Hajós uszodában telt ház, hétezer néző előtt indult mérkőzésen az első hazai akció góllal zárult az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert jóvoltából. A nyitónegyed közepéig kellett várni a következő találatra, ekkor a csapatkapitány, a válogatott másik olimpiai és vb-aranyérmese, Varga Dénes volt eredményes. A harmadik magyar gólt Manhercz Krisztián szerezte, majd Hosnyánszky villant megint. És még nem volt vége: Vámos Márton jóvoltából 5-0-val ért véget az első nyolc perc.

    A második negyed első találatát Varga lőtte, s csak 6-0 után született meg az oroszok szépítő találata. Az addigi kísérleteiket többnyire Nagy Viktor hárította pazar védéseket bemutatva, s a kapufa is rendre vele volt. Ezt követően Vámos lépett be a duplázó magyarok sorába, majd Varga lett az első triplázó, parádés lövéssel véve be a kaput. Ekkor 8-1 volt az állás, azaz gyakorlatilag már a nagyszünetre eldőlt a meccs. A félidő statisztikájához tartozik, hogy a magyar kapus 91 (!) százalékkal védett.

    A harmadik játékrészt Hárai Balázs centergólja nyitotta, majd Manhercz növelte 10-1-re a vezetést. Az oroszok ekkor kissé összeszedték magukat, s egymás után három helyzetet is értékesítettek, az újabb szünet előtt azonban Hosnyánszky vetett véget a magyar gólszünetnek (11-4). 

    A befejező negyedben Varga negyedik góljával nyolcra változott a különbség, orosz válasz után pedig Manhercz módosította 13-5-re az állást. A folytatásban Hosnyánszky is négygólossá lépett elő, beállítva a 14-5-ös végeredményt.

    22:38

    "Már az elején állva hagytuk őket"

    "Jól felkészültünk, kielemeztük az összes olyan játékosukat, akik veszélyt jelentenek. Talán kicsit el is fáradtak, mire ideérkeztek, vagy megzavarodtak a közönségtől, ami itt volt" - értékelt Märcz Tamás, aki saját csapatát is méltatta. Az elődöntőre előre tekintve elmondta, szeretné, ha együttese ott is tudná diktálni a ritmust a görögök ellen, akik, mint fogalmazott, megérdemelten jutottak a négy közé. - "Nagyon jó csapat, szépen játszanak, de azt még jobban szeretem, ahogy az én játékosaim vízilabdáznak." 

        

    "A meccs előtt azt gondoltam, hogy ha nem is ennyivel, de hat-hét góllal jobbak vagyunk az oroszoknál. Jó játék volt a mai, de ezt le kell zárni, és innentől csak az elődöntőre koncentrálni" - hangsúlyozta Vámos Márton.

    "Úgy kezdtük ezt a mérkőzést, ahogy egy negyeddöntőt illik, egyből, százszázalékos erődbedobással a meccsben voltunk. Talán bennünk volt az olimpiának az a tapasztalata, hogy nem lehet lassan, álmosan belemenni a negyeddöntőbe, bárki is az ellenfél" - fogalmazott Decker Ádám. Hozzátette, a végén megtehették azt, hogy kiengedtek kissé.

    "Arra készültünk, hogy a végét nem fogják bírni, ezzel ellentétben már az elején állva hagytuk őket. Ez jelzi, hogy milyen koncentráltan ugrottunk a vízbe" - nyilatkozta Gór-Nagy Miklós. - "Nemcsak a győzelmet kell értékelni, hanem azt is, hogy milyen jó játékkal győztük le az orosz csapatot."

    22:38

    "Már az elején állva hagytuk őket"

    "Jól felkészültünk, kielemeztük az összes olyan játékosukat, akik veszélyt jelentenek. Talán kicsit el is fáradtak, mire ideérkeztek, vagy megzavarodtak a közönségtől, ami itt volt" - értékelt Märcz Tamás, aki saját csapatát is méltatta. Az elődöntőre előre tekintve elmondta, szeretné, ha együttese ott is tudná diktálni a ritmust a görögök ellen, akik, mint fogalmazott, megérdemelten jutottak a négy közé. - "Nagyon jó csapat, szépen játszanak, de azt még jobban szeretem, ahogy az én játékosaim vízilabdáznak." 

        

    "A meccs előtt azt gondoltam, hogy ha nem is ennyivel, de hat-hét góllal jobbak vagyunk az oroszoknál. Jó játék volt a mai, de ezt le kell zárni, és innentől csak az elődöntőre koncentrálni" - hangsúlyozta Vámos Márton.

    "Úgy kezdtük ezt a mérkőzést, ahogy egy negyeddöntőt illik, egyből, százszázalékos erődbedobással a meccsben voltunk. Talán bennünk volt az olimpiának az a tapasztalata, hogy nem lehet lassan, álmosan belemenni a negyeddöntőbe, bárki is az ellenfél" - fogalmazott Decker Ádám. Hozzátette, a végén megtehették azt, hogy kiengedtek kissé.

    "Arra készültünk, hogy a végét nem fogják bírni, ezzel ellentétben már az elején állva hagytuk őket. Ez jelzi, hogy milyen koncentráltan ugrottunk a vízbe" - nyilatkozta Gór-Nagy Miklós. - "Nemcsak a győzelmet kell értékelni, hanem azt is, hogy milyen jó játékkal győztük le az orosz csapatot."

    A mai menetrend: Vizes vb - 12.nap:


    ÚSZÁS (DUNA ARÉNA)

    9.30: Előfutamok (Tv: M4 Sport, Eurosport1) •

    9.30: férfi 50 m mell (Financsek Gábor) •

    9.49: női 200 m gyors (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn) •

    10.12: férfi 200 m pillangó (Cseh László, Kenderesi Tamás) •

    10.31: férfi 800 m gyors (Gyurta Gergely)

    17.30: Elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport, Eurosport1)

    17.32: férfi 200 m gyors, döntő (Kozma Dominik)

    17.40: női 1500 m gyors, döntő (Kapás Boglárka, Késely Ajna)

    18.11: férfi 50 m mell, elődöntő

    18.21: női 100 m hát, döntő

    18.36: férfi 100 m hát, döntő

    18.44: női 200 m gyors, elődöntő

    19.04: férfi 200 m pillangó, elődöntő

    19.17: női 100 m mell, döntő


    VÍZILABDA (HAJÓS ALFRÉD NEMZETI SPORTUSZODA)

    Férfiak • A 15. helyért

    9.30: Kanada–Dél-Afrika •


    A 13. helyért

    10.50: Franciaország–Egyesült Államok •


    A 9–12. helyért

    12.10: Brazília–Japán (33.)

    13.30: Kazahsztán–Spanyolország (34.) (Tv: M4 Sport)


    NEGYEDDÖNTŐ

    14.50: Montenegró–Görögország (35.) (Tv: M4 Sport)

    16.10: Szerbia–Ausztrália (36.)

    20.30: MAGYARORSZÁG–Oroszország (37.) (Tv: M4 Sport)

    22.00: Horvátország–Olaszország (38.) (Tv: M4 Sport)

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában