Helyi sport

2016.06.07. 11:45

Zúdul a támadóra a szurkolók haragja, nem mindig jogosan: miért játszik Szalai Ádám?

Szinte egy emberként szidja az internet népe Szalai Ádámot, a magyar válogatott labdarúgóját az Európa-bajnokság előtt. A támadó másfél éve egyáltalán nem lőtt gólt tétmeccsen, ennek ellenére kezdőként számít rá a szövetségi kapitány. Hogy miért? Erre kerestük a választ a Digi Sport televíziónál szakkommentátorként dolgozó Bánki Józseffel.

Gyúrós István

Miért játszik Szalai Ádám? – a címben is feltett kérdés foglalkoztatja leginkább a magyar futballszurkolókat az Európa-bajnokság pénteki rajtja előtt. Szalai kezdett az Elefántcsontpart és a Németország elleni felkészülési meccsen is, annak ellenére, hogy tétmeccsen 2014 decemberében szerzett gólt utoljára: akkor a Hoffenheimben az Eintracht Frankfurt ellen talált be. Egy kis összehasonlítás: a szintén a csatárok közé tartozó Nikolics Nemanja azóta 47 (!) alkalommal volt eredményes.

Komment


Bátyi Zoltán: – Van egy lengyel gólkirályunk, és van egy rém gyengén teljesítő Szalaink. Nem értem a kapitányt: miért Szalait játszatja? Csak nem arra gondol, hogy Nikolicsot a döntőre tartogatja  csodafegyverként?

Gyermán Edgár: – Szalai Ádámot? A Realba, de rögtön...

Narozsnik Zoltán: – Maximum a kispadra ültetném le.


– Szalai nem véletlenül szerepel évek óta a Bundesligában, és az sem véletlen, hogy Bernd Storck mellett Dárdai Pál is első számú csatárként számított rá a válogatottnál – mondta lapunknak a Ferencváros korábbi kiváló középpályása, a Digi Sport televíziónál szakkommentátorként dolgozó Bánki József. – Ha két elismert tréner, két szövetségi kapitány ennyire bízik benne, az elgondolkodtató. A modern futballban hasznosak a képességei, erős felépítésű, ráadásul kiváló csapatember. Ezzel együtt vannak olyan meccsek, amikor Böde, Nikolics vagy Priskin hasznosabb lehetne elöl.


Főleg a németek elleni találkozó után kapott sok kritikát a játékos, aki csak elvétve jelent veszélyt az ellenfél kapujára. Szalai elmondta, hogy ezek a negatív hangok megnehezítik a felkészülését az Európa-bajnokságra.


– Az egyetlen bűne az, hogy nem rúg gólt, ezért bántják – folytatta Bánki. – Persze ez a kritika teljesen jogos a szurkolóktól, ám néha túlzónak, kegyetlennek érzem, amit kap. Látni kell, hogy mennyit tesz hozzá a játékhoz, ő kezdi meg például elöl a letámadást.  De a drukkereket is megértem, mert náluk az számít, hogy eredményes-e valaki: a közértben is az érdekel, milyen minőségű az áru, nem az, hogy ki mennyit tett hozzá – fogalmazott.

A szakértőt általánosságban is kérdeztük a kontinensviadalról, amelyen 44 év után lesz ismét ott a nemzeti csapat.


– Ami a legfontosabb: biztos vagyok benne, hogy a magyar szurkolók üde színfoltjai lesznek az Eb-nek. A csoportban fontos a jó kezdés, hogy ne kapjunk ki az osztrákoktól, ezután pedig az a lényeg, hogy legalább három pontot összeszedjünk, mert az elég lehet a továbbjutáshoz. A portugálokat erősnek érzem, így inkább Izland ellen lehet erre esélyünk – tette hozzá.

 

VÉLEMÉNY


Klausz László, a Szeged 2011 edzője

– A szövetségi kapitány német, olyan futballkultúrából jött, amelyet jól ismer, és mivel Szalai Ádám is ott edződik, érezhető az iránta való elfogultsága. Boateng és Rüdiger között Németh vagy Nikolics nem sok párharcot nyert volna meg. A mai centernek nem mindig a gólszerzés az első számú feladata: meg kell tartania a labdát, szabadrúgásokat kell kiharcolnia, hogy a csapat pihenjen vagy felérjen a kapu elé. Én Ausztria ellen is őt kezdetném.


Tóth Ákos, a SZEOL SC edzője

– Engem Storck mindig meglep, így meglehet, az osztrákok ellen nem a németekkel szemben látott kezdő fut ki. A mi játékunk a biztos védekezésből induló kontra, amelyben előre egy olyan ember kell, aki megtartja a labdát. Böde és Nikolics egy olyan csapatban tud érvényesülni, amelyik folyamatos nyomás alatt tartja az ellenfelet, míg Szalaihoz hasonló a játéka Priskinnek. Én ragaszkodnék ahhoz a rendszerhez, amit felépítettem, azaz Szalait betenném a kez- dőbe, amúgy is bízom benne.


Major László, a HFC edzője

–  Szalai a fizikai adottságai miatt élvezi a bizalmat a válogatottban. A hatalmas termetű hátvédek közé nem lehet betenni egy kis növésű embert. A két belső védőt tartani kell, hiszen itt lehet emberfölényt kialakítani. Minden csapatban ilyen centerek játszanak, és amikor a német válogatottban pályára lépett Gomez, egyből volt gondunk. Nem látjuk, hogy az edzéseken mi a különbség Böde, Priskin és Szalai között, és meglehet, Ausztria ellen már Priskin kezd, hiszen Storck gyakran húz váratlant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában