Helyi választás 2022

2022.03.28. 20:11

Dőlnek a pályázati pénzek Szegedre és környékére

Kétmilliárd forint pályázati pénzt nyertek mostanáig a Csongrád-Csanád megye 1-es választókerületében lévő települések, de Szeged sem marad források nélkül. A nyertes pályázatokon kívül még elbírálás alatt van még 250 millió forintnyi támogatás.

Suki Zoltán

Rövid időn belül megkapnak csaknem kétmilliárd forint pályázati pénzt a Csongrád-Csanád megye 1-es választókerületében lévő települések, és jó eséllyel jut forrás a választókerület szegedi részére is – jelentette be sajtótájékoztatón Bartók Csaba országgyűlési képviselőjelölt, Gémes László a megyei közgyűlés elnöke és Király László, Deszk polgármestere.

 

Útburkolat, és park

 

A részletekről Bartók Csaba elmondta, hogy új burkolatot kap a Szeged táblától Tiszasziget végéig tartó közút, csaknem 6 kilométer hosszan. Erre 911 millió forintot biztosít a kormány. De jól járnak a deszkiek is, az ottani fejlesztésekre több mint 500 millió forint jutott. Tiszaszigeten az aktív park megépítésére 150 milliót, Kübekházán csapadék- és belvízmentesítésre 110 milliót, Klárafalván a faluház fejlesztésére 50-et, míg Újszentivánon a Petőfi utcai játszótér felújítására pedig 125 millió forintot költhetnek.

 

Még nincs vége

 

A képviselőjelölt hozzátette, hogy a nyertes pályázatokon kívül még elbírálás alatt van még 250 millió forintnyi támogatás.

 

Ezek eddig az 1-es választókerülethez tartozó kistelepülések voltak, de természetesen a kormány Szegedet sem hagyja magára. A város egy 26 milliárdos fejlesztési csomag előtt áll, de arról még egyeztetnek. Ez a pénz dedikált forrás, azaz csak Szegedet illeti – közölte Bartók Csaba.

 

Az egyik legnagyobb nyertes település most Deszk volt. Király László polgármester azt mondta, hogy a legnagyobb beruházásuk a deszki táncház megépítése lesz, amelyre 455 millió forintot költhetnek.

 

Tehermentesítik Szegedet

 

Gémes László pedig arról beszélt, hogy Szegedtől rengeteg terhet átvett a megyei önkormányzat. Egyebek mellett a foglalkoztatási paktumot is megyei szinten tervezik, és például a tiszaszigeti, Szegedet is érintő útfejlesztés sem kerül pénzébe a városnak.

 

A megyei közgyűlés elnöke szerint a most a TOP Plusz programban jóval több fejlesztési pénz érkezik a megyébe, mint korábban.

 

A jelenlegi állás szerint 94 milliárd forint van rögzítve, ami akár 110 milliárdig is felkúszhat a városok pályázatainak függvényében – tette hozzá.

 

Az elnök kiemelte, hogy ezek a pénzeket nem kell visszafizetni, teljes egészében fedezik az adott pályázatot, ráadásul előfinanszírozottak, azaz a településeknek nem kell önrésszel beszállniuk egy-egy fejlesztésbe. A 2020-27-es uniós költségvetési ciklus eddig a tervezéssel és a pályáztatással telt, most pedig már a nyertes pályázatok megvalósítása következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!