Felújítják a szentesi kórház belgyógyászati osztályát – még idén elkezdődhet a sportcsarnok építése

2022.03.19. 10:00

Farkas Sándor: Stratégiai ágazattá vált hazánkban a mezőgazdaság

Másfél milliárd forintot kapott a szentesi kórház a belgyógyászati osztály felújítására – jelentette be Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A Fidesz–KDNP-s politikus reményei szerint még az idén elkezdődik az új szentesi sportcsarnok építése is. Az agrártárca miniszterhelyettesét az orosz–ukrán háború magyar gazdákat is érintő következményeiről is kérdeztük.

Gidró Kriszta

Farkas Sándor szerint az áprilisi választás tétje, hogy megmarad-e a családokat segítő és a vidéket megbecsülő kormányzás. FOTÓK: KARNOK CSABA

– Felkészült-e már hazánk arra, hogy az orosz–ukrán háború előbb-utóbb a magyar gazdákat is érinti majd? 

 

– Máris érinti. A gabonaárak emelkedése kicsit ugyan korábban indult, de már csúcsra jár, az energiaárakkal ugyanez a helyzet. Ez a növényvédő szerek és a műtrágyaellátás esetében is komoly nehézséget okozhat a magyar gazdáknak. A műtrágya ugyanis jelentős mértékben földgázból készül, tehát drágulni fog. Emellett érinti a háború, illetve a háború miatt elrendelt, Oroszországgal szembeni embargó a baromfi- és a vetőmagpiacot, bizonyos mértékben pedig a takarmánypiacot is. Oroszországban takarmánygyártó cégek működnek magyar szakmai irányítással, minimális részben magyar tulajdonnal is. Ezek most na­gyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. Azt pedig már mindenki tudja, hogy Ukrajnában nagyon nagy területen termesztenek gabonaféléket. Amennyiben az oroszok lezárják a Fekete-tengert, akkor a szállítmányok bent ragadnak Ukrajnában, ez gabonapiaci válságot okozhat. Ha most tavasszal nem tudnak vetni az ukránok, akkor ennek a hatása még tovább erősödik. Ez a magyar kormány számára azt jelenti, hogy meg kell védeni a piacainkat, meg kell védeni a gazdáinkat, amennyire csak lehet.

 

– Hogyan segít az állam a gazdáknak? 

 

– A jelenlegi magyar kormány mindig igyekezett se­­gíteni a gazdáknak. A koro­na­­­­vírus-járvány például a me­­zőgazdaságban a munkaerőt érintette, nem kis részben a támogatásoknak köszönhetően nem volt kiesés az agráriumban, megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer volt a hazai piacon. Azaz végre eljutottunk oda, hogy stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság, a társadalmi elismertsége is nagyon sokat emelkedett a vidéknek, a mezőgazdaságnak, a gazdáknak is. Azt azonban tudjuk, hogy támogatás nélkül nehéz a fejlesztésre is elegendő pluszjövedelmet termelni. A korábbi támogatási formák mindenképpen megmaradnak. December 31-ig kellett elkészítenünk a nemzeti agrárstratégiát, amely már eljutott Brüsszelbe. Ott várhatóan a nyár folyamán elfogadják azt. Ezután tudunk majd pontosat mondani arról, hogy az eddigi támogatási formákon felül mely ágazat mennyi pénzhez jut. De segítettük a gazdákat a madárinfluenza esetén is, a sertéspestis miatt már megkapták a gazdák az összesen négymilliárd forintnyi plusztámogatást. A napokban jelenik meg a január végi viharkárok enyhítéséről szóló döntés, itt a megrongálódott, tönkrement kertészeti berendezések esetén nagyjából nyolcvanszázalékos kárenyhítésre számíthatnak a gazdák. Olyan pályázati lehetőségeket is nyitunk majd, amelyek a fagykárok megelőzését szolgálják: erre ma már vannak technológiai megoldások, amelyekkel, ha nem is százszázalékosan, de lehet védekezni. Ezek a tá­mogatások, pályázatok mind arról szólnak, hogy a gazdatársadalomnak olyan biztonságos hátteret adjunk, hogy ebben a rendkívül kiszámíthatatlan környezetben is tudjon gazdálkodni. 

A politikus elmondta, hogy kiemelt kormányzati beruházás lesz az új szentesi sportcsarnok építése.


– Várható-e állami beavatkozás a műtrágyapiacon? Már több gyártó is bejelentette, hogy hamarosan leáll, vagy már le is állt a termelés. 

 

– Most úgy tűnik, hogy a hazai raktárakban lévő mennyiség májusig, június elejéig elég. Ha normalizálódik az energiapiac, akkor újraindul a gyártás is, és nem lesz szükség állami beavatkozásra. 

 

– Hogy áll most a szentesi sportcsarnok újjáépítésének ügye? 

 

– Tragikus eseménye volt a városnak, hogy a két ünnep kö­­zött leégett a sportcsarnok. Szentesen ebben az épületben lehetett igazi közösségformáló rendezvényeket tartani, nemcsak a sport-, hanem a civil élet­­ben is. A kormány jóvoltá­ból már két hete működik a felfújható sátor a Klauzál Gábor Általános Iskola udvarán, így van helyük azoknak az iskoláknak, amelyek a sport­­csarnokban tartották a testnevelésórákat. Már elkészült egyébként a szakértői vélemény, amely kimondja: a leégett épület alkalmatlan a felújításra, tehát teljesen új csarnokra van szükség. A múlt héten a Belügyminisztériumban tárgyaltam erről. Szerencsére a városvezetéssel egyetértünk abban, hogy az új sportcsarnok számára a legjobb helyszín a jelenlegi sporttelep, amely közel van az uszodához, van ott egy kisebb sportszálló és sportpályák is. Nem a város közepén van, de nem is túl messze onnan, viszont elegendő a terület például parkolóhelyek kialakításához is. A tervezést és az építkezést az állam állja, a városnak csak a területet és annak környékét kell biztosítania. A kabinet hamarosan dönthet a források elkülönítéséről, és arról is, hogy kiemelt kormányzati beruházás legyen az építkezés. Ez azt jelenti, hogy az átlagosnál gyorsabban épülhet fel a csarnok. 

 

– A szentesiek a leggyakrabban a kórház állapotára panaszkodnak. Várható-e felújítás itt? 

 

– Igen, a belgyógyászati osz­­tály felújítására most kaptak másfél milliárd forintot. Valóban régi probléma az in­tézmény leromlott állapota, a legrosszabb pedig pont a legforgalmasabb belgyógyászati osztály. A megkapott támogatásból hamarosan indulhat a munka, lassan elkezdik kiüríteni a belgyógyászati osztályt. Ezt az egy­­séget egyébként a koronavírus-járvány miatt részlegenként már átköltöztették a kórház más helyszíneire, így beteg most egyáltalán nincsen ott. Lényegében csak a bútorokat kell kipakolni, tehát a felújítás maga nem okoz további zavarokat a betegellátásban. 

 

– Mi a választás legfontosabb tétje 2022-ben? 

 

– Szoktuk mondani, hogy minden egyes választás nagyon fontos, de ez most a korábbiakhoz képest egy egészen más helyzet, főleg az orosz–ukrán háború miatt, amely nagyon sok mindent átrendez, illetve átrendezett máris. Mindennél fontosabb, hogy mi ebből a háborúból kimaradjunk, mi szeretnénk szabadon, békében és biztonságban élni. Nyugodt, megfontolt döntésekre van szükség, hibázni nem le­­­­het! 2010 óta elértünk egy, az akkorinál lényegesen jobb helyzetbe. 2010 előtt nagyon súlyos gazdasági válságban volt az ország, azt követően elkezdődött egy komoly építkezés, amelynek segítségével eljutott odáig a nemzetgazdaság, hogy mindenki jobban él, mint 2010 előtt. A családok támogatásával, a Magyar Falu programmal, a Vidékfejlesztési és a Települési Operatív programmal rengeteg fejlesztési lehetőség van. Az adócsökken­téssel visszaadtuk a munka becsületét, adómentességgel és otthonteremtési támogatásokkal a fiatalok életkezdését segítjük, de említhetem még a béremeléseket is, akár a szociális szférában vagy az egészségügyben. Most ez van veszélyben. Látjuk, halljuk azokat a nyilatkozatokat, hogy a baloldal kormányra kerülése esetén mi mindent kívánna megszüntetni, átalakítani, visszavonni. Tudjuk, mi lesz, ha visszajön a baloldal: láttuk, hogy mi volt 2010 előtt. Meg kell védenünk az embereket, nem engedhetjük, hogy az országon belül is veszélyhelyzet alakuljon ki. Európában az egyik legdrágább gáz- és áramdíjat fizettük 2010-ig, most az egyik leg­olcsóbbat. Nem jöhet vissza újra az a korszak. Közösen meg tudjuk őrizni családjaink biztonságát. Most még inkább fontos, hogy megmaradjon a családokat megerősítő és a magyar vidéket megbecsülő, kiemelten támogató kormányzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!