Helyi választási hírek

2019.10.13. 22:34

Botka László nyert Szegeden

Botka László marad Szeged polgármestere. Az Összefogás Szegedért Egyesület támogatásával induló Botka László a szavazatok 60 százalékának feldolgozása után valamivel kevesebb mint 40 ezer szavazatot kapott, ami 61 százalékos támogatottságot jelent.

Munkatársunktól

 

Az eddigi polgármester nyerte a vasárnapi választást Szegeden. Az Összefogás Szegedért Egyesület támogatásával induló Botka László a szavazatok 60 százalékának feldolgozása után valamivel kevesebb mint 40 ezer szavazatot kapott, ami 61 százalékos támogatottságot jelent. A függetlenként induló Nemesi Pálra majdnem 24 ezren szavaztak, ez 36 százalékos támogatottságnak felelt meg, Szabó Bálint független jelöltre a szavazatok 1,74 százaléka, a szintén független Lauer Istvánra pedig 1,28 százaléka érkezett.

Mindenki polgármestere lenne

- Minden szegedi polgármestere szeretne lenni jelentette be győzelmi beszédében Botka László. Az országos helyzetre utalva hozzátette, hogy nagyon örül, hogy Szeged nincs egyedül. Megköszönte a kampányban részt vevő aktivisták és önkéntesek munkáját és hangsúlyozta, hogy ez az egység a jövőben is fennmarad. Bejelentette, hogy már az első munkanapján mind a 28 önkormányzati képviselőt megkeresi, hogy egyeztessenek a közös munkáról, továbbá, amint lehet, összehívja a szegedi képviselő-testület ülését.

- A választás a demokrácia ünnepe, ez a mai is ünnepnap volt, és innen is gratulálok Botka László győzelméhez – mondta vasárnap esti sajtótájékoztatóján Nemesi Pál. A független polgármesterjelölt szerint Botka László és csapata „menedzselte jól” a kampányt.

- Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy támogattak, támogatták az a jövőképet, amit szerettünk volna megvalósítani. Komolyan gondoltuk a céljainkat, komolyan gondoltuk az iparfejlesztést, a programunkat nem politikai indíttatásból raktuk össze – fogalmazott Nemesi Pál, aki azt is elmondta, hogy amennyiben Botka László igényt tart rá, sikeresen együttműködnének vele.

Az eredményt még elemzik, de szerinte az országosan kialakult helyzet komoly hatással volta szegedi választásokra is. Fotó: Kuklis István

Nemesi Pál is megköszönte a támogatást

- Gratulálok a győzteseknek, és kívánom, hogy úgy vezessék a várost, hogy minden szegedi jól érezze magát benne. Köszönöm a támogatóknak azt a munkát, amit az elmúlt időszakban végeztek. Meggyőződésünk, hogy tízezrek állnak mögöttünk, és, hogy amit mi képviselünk, az a szegediek érdeke – mondta már a szegedi Fidesz elnöke. Bartók Csaba hozzátette, hogy az eredményt még elemzik, de szerinte az országosan kialakult helyzet komoly hatással volta szegedi választásokra is.

A megyeszékhelyen semmilyen rendkívüli eseményt nem jelentettek a Nemzeti Választási Irodának. A szavazás mind a 108 szavazókörben incidens nélkül, zökkenőmentesen lezajlott. A polgármesteri székéért négyen versenyeztek. Az újraválasztásáért, az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben induló Botka Lászlónak három kihívója volt: Lauer István, Nemesi Pál és Szabó Bálint is független jelöltként szállt ringbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!