Hétköznapi praktikák

2015.05.18. 23:04

Hétköznapi praktikák - útlevél: mikor, mennyiért?

Csongrád megye - Ha utazást tervezünk, érdemes időben gondoskodni az úti okmányokról, hiszen a kiállítás időbe telik. Útlevelet bármelyik járási hivatalban igényelhetünk.

Munkatársunktól

Egy új útlevél felnőttek számára 5 évre szól, és 7500 forintba kerül. Ha 10 évre kérjük, 14 ezer forintba. A 70 év felettiek 10 évre kapják, az illeték 2500 forint. Gyerekeknek hatéves korig 3 évre állítanak ki útlevelet, afelett 5 évre – az illeték minden esetben 2500 forint. Ha június eleji utazást tervezünk, még épp időben igényelhetjük az okmányt, amely alapesetben 20 napon belül készül el. Soron kívül ez 7 napon belül megtörténik, ekkor viszont 19 ezer forint pótdíjat kell fizetnünk. Sürgősségi eljárás keretében 3 napon belül kiállítják az okmányt, a pótdíj 29 ezer forint. Azonnali eljárás esetén a határidő 24 óra, ezért viszont már 39 ezer forintot kérnek el pluszban, és csak Budapesten igényelhető.

Figyelem! Nem ússzuk meg a cserét, ha időközben megváltoztak a személyi adataink. Kétszeres illetéket pedig akkor kell fizetnünk az útlevélért, ha azért kérünk újat, mert a régi okmány elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!