Hétköznapi praktikák

2015.06.21. 19:32

Találtam munkát, mire figyeljek?

A munkavállalás előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján: www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok.

Munkatársunktól

A munkavállalás előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján: www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok. Az adatbázisok tartalmazzák a hátralékos, felfüggesztett, bejelentési kötelezettségüket elmulasztó, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózókat, amelyeknél kockázatos lehet a munkavállalás.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött, minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó munkaszerződéshez – ennek egy példánya a munkavállalóé. A munkaviszonyban álló személy biztosítottnak minősül, vagyis jogosult lesz – egyebek mellett – orvosi ellátásra, táppénzre, nyugdíjra.

Alkalmi munka, idénymunka: egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, turisztikai feladatok elvégzésére. A munkaviszonyt a felek szóbeli megállapodása alapján a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítése jelenti, nem kötelező az írásbeli szerződés. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a munkavállaló nem minősül biztosítottnak, de nyugellátásra, munkabaleset esetén egészségügyi ellátásra, munkanélküli-ellátásra jogosultságot szerez. Mivel egészségügyi szolgáltatásra – nem balesetből eredő orvosi ellátásra – nem jogosult, saját maga után köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha arra egyéb jogcímen – például gyesen van, nyugdíjas – nem jogosult.

Háztartási munka – a takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Magánszemélyek között írásbeli szerződés nélkül is végezhető. A dolgozó nem minősül biztosítottnak, tehát nyugdíjra jogosító szolgálati időt nem szerez, és orvosi ellátásra sem jogosult. Természetesen háztartási munkát lehet végezni a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban is. További információk a NAV honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!