Hétköznapi praktikák

2016.08.23. 18:08

Náluk nincs tányérdobálás és cseréptörés - együtt készít kerámiát a házaspár

- Ilyen a mi kis műhelyünk - mutatta közös birodalmukat a vásárhelyi fazekas, Forró István, aki feleségével, a porcelánfestő Ágoston Máriával 16 éve dolgozik együtt. Elmondták, büszkék arra, hogy ezzel évszázados hagyományt követnek: a régi fazekasok mindig párjukkal és gyerekeikkel dolgoztak. Ez rájuk is jellemző: István edényeit Mária mintázza. Saját stílusuk a csúcsi, a tabáni és az újvárosi motívumkincsből merít, de megtalálhatók a Vékony Sándorra jellemzők is.

Imre Péter

– Vidéki, Fábiánsebestyén környéki lány voltam. Vásárhelyen tanultam porcelánfestőnek. 1976-ban végeztem, azóta a pályán vagyok – mesélte Mária. István a már említett Vékony Sándor műhelyébe látogatott el nyolcadikosként egy szakmákat bemutató versenyre készülve. – Nagyon megtetszett a fazekasság, ez volt az első találkozásom egy komoly szakmával. Azt  követően még többször elmentem hozzá, egyre jobban megfogott a miliő. A Majolikagyárba jártam gyakorlatra és dolgozni, mint Marcsi – mondta Forró István.

A házaspár nagy vágya, hogy elnyerjék a Népművészet Mestere címet. Fotók: Imre Péter

A házaspár nagy vágya, hogy elnyerjék a Népművészet Mestere címet. Fotók: Imre Péter

Az ezredforduló óta nemcsak a magánéletben alkotnak párt. Napi 24 órát töltenek együtt, sokan úgy tartják, ez  több a kelleténél. – A munkában és a magánéletben is megértjük egymást, kisebb nézeteltérések akadnak, de mindent megbeszélünk. Tányérdobálásig egyszer sem fajult a helyzet. Már csak azért sem, mert az eltört darabokat újra kellene gyártani – mondta István.


Eddigi legnagyobb szakmai sikerüknek a tavalyi Milánói Világkiállításon való szereplést tekintik, ahol 16 napig képviselhették – többekkel – az országot. A házaspárnak augusztus 11-én, csütörtökön 17 órakor nyílt közös tárlata a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!