1,8 milliárd euró emlőrák elleni küzdelemre

Hódmezővásárhely - Minőségi változást jelent az emlőrák elleni küzdelemben a tegnap Vásárhelyen zárult, Szentessel és Araddal közös, 1,8 millió eurós támogatással megvalósult mammográfiás infrastruktúrafejlesztés.

Munkatársunktól

Korábban megírtuk: tavaly decemberben először Szentesen, majd Vásárhelyen adták át a mammográfiás központot. Aradon pedig ezen a héten.

Mindhárom centrumban kialakították a digitális mammográfiát, ultrahangot, archiváló rendszereket. Vásárhelyen 875 ezer eurót költöttek a fejlesztésre. Továbbképzéseket és szűrővizsgálatokat szerveztek. A beruházással sokkal jobb felvételek készülhetnek, lehetőséget ad arra is, hogy akár a világ másik felén értékeljék ki a vizsgálatokat – tudtuk meg [namelink name="Gyurisné Pethő Zsuzsanna"] projektmenedzsertől, az Egészséges Vásárhely program igazgatójától.

Hozzátette: Vásárhelyen évente 1,5-2 millió forintot takarítanak meg az új programmal, hiszen többek között már nem röntgenfilmre készülnek a vizsgálatok.

A vásárhelyi kistérségben a májusi adatok szerint a 45–65 év közötti nők 62 százaléka jelent meg emlőszűrésen – országosan 47 százalék az arány. Az elmúlt 6 évben az Egészséges Vásárhely programban 35 nőnél találtak elváltozást, 19-nél szűrőbuszos vizsgálaton. Sajnos azonban a tapasztalatok azt mutatják, egy részük ezek után sem fordult orvoshoz – tette hozzá az EVP igazgatója.

Romániában az érintett korosztály 60 százaléka már 3. vagy 4. stádiumban jut el orvoshoz, így jelentősen csökken a gyógyulási esély, ezért különösen fontos az új mammográfiás központ – mondta dr. [namelink name="Székely Csaba"] aradi onkológus. Sokkal korábban tudják diagnosztizálni a mellrákot, így 90-95 százalékban gyógyítható a betegség. Az onkológus megjegyezte: náluk nincs szervezett szűrés, az aradi az első ilyen központ, ahol elindulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!