15:4 arányban az egyetem mellett

Tizenöten a Szegedi Tudományegyetem mellett voksoltak, négyen a vásárhelyi önkormányzatot választották tegnap, az SZTE Mezőgazdasági Karának kari tanácsülésén, amikor arról kellett határozni, ki legyen a továbbiakban a működtető.

Korom András

A diákok még semmit sem észleltek a történtekből. Fotó: Tésik AttilaTizenöten a Szegedi Tudományegyetem mellett voksoltak, négyen a vásárhelyi önkormányzatot választották tegnap, az SZTE Mezőgazdasági Karának kari tanácsülésén, amikor arról kellett határozni, ki legyen a továbbiakban a működtető. A javaslatról az egyetemi szenátus mondja ki az utolsó szót.

Titkos szavazást tartott Vásárhelyen a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának tanácsa arról, kit látna a jövőben szívesen a kar fenntartójaként. A 21 tanácstagból 19-en vettek részt az ülésen. Közülük 15-en szavaztak amellett, hogy a kar továbbra is a szegedi egyetemé maradjon, míg négyen szeretnék, ha a kar átkerülne a vásárhelyi önkormányzathoz.

A zárt ajtók mögött tartott ülést követően a résztvevők a fényképezőgép láttán elfordulva, egyesével jöttek ki a tanácsteremből. Bodnár Károly megbízott dékán lapunkkal csupán a szavazás eredményét közölte, illetve azt ígérte, hogy ha elkészül a kilábalási tervvel, arról részletesen beszámol a nyilvánosság előtt. Információnk szerint a karnak a jelenlegi gazdasági helyzet orvoslására kell megoldást találnia. A kilábalási terv abból indul ki, hogy maradjon meg a jelenlegi tanári, oktatói gárda, s az adminisztrációban dolgozók közül is minél többen megtarthassák munkájukat.

– Azért tartottuk most a tanácsülést, mert el kellett dönteni, mi a szándéka a karnak. Ha ugyanis a többség úgy szavazott volna, hogy a város legyen a fenntartónk, nem lett volna szükség kilábalási tervre. Így viszont most nekilátunk ezt elkészíteni – mondta a dékán.

Bodnár Károly csak a szavazás eredményét közölte. Fotó: Tésik AttilaMeg nem erősített információnk szerint az ülésen lemondott tanácsi tagságáról Fodor Ferencné tanulmányi osztályvezető, aki ezt azzal indokolta, hogy nem tudja képviselni az őt megválasztó valamennyi dolgozó érdekét, ha feleslegessé válnak azok, akik a szegedivel párhuzamos vásárhelyi tanulmányi és gazdasági osztályon dolgoznak. Azt is kifogásolta, hogy Mucsi Imre főigazgatót elismerés és köszönet nélkül küldték el az intézmény éléről.

A kar a továbbiakban is keresi a kapcsolatot a várossal, s igyekszik a várossal kötött együttműködési megállapodást betartani. A hallgatók a változásokról tegnap még csak annyit tudtak, amennyit az újságokban olvastak. – Még nincs nyitva az iskola, csak ma kezdünk – mondta az egyikük –, így nem tudtuk felmérni, mi a helyzet. A másik diák azt kérdezte, hogy vajon visszatérhet-e még az intézmény élére Mucsi Imre főigazgató.

Lázár Jánost, Vásárhely polgármesterét tegnap nem tudtuk megkérdezni a kari tanácsülés döntéséről, nem tartózkodott a városban. Almási István alpolgármester azt mondta, egyelőre nem kívánják kommentálni a történteket.


Döntéssorozat

Az SZTE Mezőgazdasági Kar (MGK) sorsáról, a korábbi főigazgató távozásának körülményeiről kialakult vitát Szabó Gábor rektor lezártnak tekinti. Ezért a kari tanács tegnapi döntéséről a stratégiai rektorhelyettes, Rácz Béla tájékoztatott. „Nem volt kérdés, hozzászólás, vita, vagyis saját jövőjéről fölkészülten, a kellő információk birtokában döntött a mezőgazdasági kari tanács" – hangsúlyozta a rektorhelyettes. Elmondta: az elmúlt három év alatt a bázis alapú költségvetés helyett fokozatosan tértek át a hallgatóarányos költségvetésre. E váltás még jobban láthatóvá tette a problémákat, melyekről decemberben összdolgozói értekezleten is tájékoztatták az érintetteket. A kar új összetételű tanácsa az új év első munkanapján döntött. Ennek nyomán az SZTE MGK vezető testülete január 15-ére, az SZTE gazdasági tanácsa ülésére készíti el konszolidációs tervét. Ezt a rektori tanács, majd január 22-én a szenátus is megvitatja. „Az SZTE kész az együttműködésre például Vásárhely önkormányzatával – hangsúlyozta a rektorhelyettes. – Gőzerővel hozzá kell látnunk az agrárszakok akkreditációjához."

A szenátus mondja ki a végső szót

Az egyetem szenátusa dönt véglegesen arról, hogy a saját fenntartásában kívánja-e tovább működtetni a mezőgazdasági kart, vagy átadja azt a vásárhelyi önkormányzatnak. A kari tanácsülés szavazásának eredménye csak javaslat a szenátusnak. A negyvenegy szenátor között négyen képviselik a vásárhelyi kart. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!