32 milliárdos présüzem, erőmű Vásárhelyen

Harminckétmilliárd forint értékben épít biodízel előállítására alkalmas présüzemet, biomassza erőművet és biodízel-finomítót az ausztrál Central EU Biofuels Hungary Kft. a vásárhelyi ipari parkban. Az erről szóló megállapodást tegnap írták alá a vásárhelyi városházán. A rendszerváltás óta ez lesz az első olyan gyár, amely nem egy meglévő üzemre települ.

Korom András

Lázár János polgármester és David Messina vezérigazgató írta alá az együttműködési megállapodást Gombos András igazgató (középen) jelenlétében. Fotó: Tésik AttilaA rendszerváltás óta eltelt időszak első igazi zöldmezős beruházása kezdődik hamarosan Hódmezővásárhelyen. Az ausztrál tulajdonú Central EU Biofuels Hungary Kft. az ipari park 10,6 hektárján épít 32 milliárd forint értékben biodízelüzemet. Az erről szóló szerződést tegnap írta alá a vásárhelyi városházán Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő és David Messina vezérigazgató – Gombos András, a cég magyarországi vezetője jelenlétében.

Az engedélyezett tervek szerint az ausztrál cég három lépésben építi fel biodízel-előállító gyárát. 2008 októberére elkészül az évi 500 ezer tonna napraforgót és szóját feldolgozó présüzem, illetve az annak szükségleteit ellátó mini erőmű. 2009 decemberéig felépül a 20-25 megawatt elektromos áramot előállító nagy bioerőmű és a biodízel-finomító.

Városi hozzájárulás

A város és a környező régió mezőgazdasági termelői számára is nagy jelentőségű az ausztrál cég letelepedése Vásárhelyen – jelentette ki Lázár János. A polgármester elmondta: a közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy az önkormányzat ötszázmillió forintért megépítteti a szükséges iparvágányt, s az ipari parkot a 47-essel összekötő két kilométeres utat.

Az ausztrál cél tizenöt régió közül választotta ki Vásárhelyt. David Messina hangsúlyozta: az első időszakban az itt préselt biodízelt Ausztriában finomítják majd tovább. Az Európában még nem használt csúcstechnológiát alkalmazó gyár építésénél elsősorban a magyar cégekre számítanak. A beruházás összességében valamivel több mint háromezer munkahelyet teremt. Az üzem alapanyagának mintegy 80 százalékát a napraforgó adná, amelyet a város kétszáz kilométeres körzetéből Magyarország mellett a Vajdaságból és a szomszédos romániai területekről szereznének be – tudtuk meg Gombos Andrástól. A préselés melléktermékét állati takarmányozásra és a bioerőmű fűtésére használják majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!