Búcsú Csorba Mihálytól

A vásárhelyi Kincses temetőben, díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra tegnap Csorba Mihály nyugalmazott tábornokot, Hódmezővásárhely alpolgármesterét. Városházi ravatalánál százak emlékeztek virággal az egykori katonatársra, elöljáróra és barátra.

Korom András

Városházi ravatalnál vehettek végső búcsút a vásárhelyiek elhunyt alpolgármesterüktől. Fotó: Tésik AttilaSzázak emlékeztek lehajtott fejjel Csorba Mihály nyugalmazott tábornokra, Hódmezővásárhely alpolgármesterére, az egykori katonatársra, elöljáróra, bajtársra, családtagra és barátra tegnap a városháza aulájában felállított ravatalnál. Koporsójánál a közgyűlés tagjai, a város elöljárói, a köztisztviselők és az egykori katonatársak adta díszőrséget.

A Lackner Pál protestáns püspök, dandártábornok és Bán Csaba ótemplomi lelkipásztor vezette búcsúztatáson a Magyar Honvédség nevében Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum főigazgatója idézte fel az elhunyt életét. Azt a harminchét évet, amelyet katonaként szolgált mindvégig becsülettel, tisztességgel. Csorba Mihályt katonai és emberi tulajdonságai miatt, egyenes jelleméért, intelligens, igényes és pozitív megoldásokat kereső parancsnoki, vezetői magatartásáért, fanyar humoráért, csodálatos, ízes magyar beszédéért elöljárók és beosztottak, katonák és civilek egyaránt szerették mint embert, és tisztelték mint katonát, közszolgát. „Élete példává vált mások számára, erősebbé tudott válni a sorsánál, ezzel megvalósította nagyságát" – emelte ki Holló József altábornagy.

Csorba Mihályt a vásárhelyi Kincses temetőben helyezték örök nyugalomra. Fotó: Tésik AttilaLázár János polgármester, országgyűlési képviselő emlékbeszédében hangsúlyozta: „nem csupán munkatársat, képviselőt, alpolgármestert, vásárhelyi polgárt, hanem barátot is vesztettünk vele. Olyan embert, akit mindenki szeretett és tisztelt, aki támasz volt a bajban, jó társ az örömben." Igazi honvédtiszt volt – mondta Lázár –, aki megtanulta, de meg is értette, hogy nem neki kell győznie, hanem a seregnek; hogy a katonalét szolgálatot jelent: a haza és különösképpen az emberek szolgálatát.

Csorba Mihályt a Kincses temetőben, díszsírhelyen, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra.


Ravatal lett az aulából

A gyászszertartás szervezői a vásárhelyi városháza ajtaját vastag fekete drapériába borították, s gyászba öltöztették az előtér oszlopait is. Az oszlopok tövében elhelyezett hatalmas csokrok mellett számtalan mécses égett. A nemzetiszín zászlóval letakart koporsó mögött vörös párnán nyugodtak az elhunyt tábornok legmagasabb kitüntetései.

Az utolsó út

Csorba Mihály utolsó útja a városházáról a Kincses temetőbe vezetett, a Szántó Kovács János és a Jókai utcán át. A gyászmenet autókkal, lépésben kísérte a tábornok koporsóját szállító ezüst színű, kivilágított, üvegezett Mercedest. A Kossuth téren és a Szántó Kovács János utcán álldogáló mintegy kétszáz vásárhelyi fedetlen fővel tisztelgett az elhunyt emléke előtt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!