Digitalizált Plohn-képek

Digitalizálják Plohn József felvételeit. Az 1944-ben, a fasizmus áldozataként elhunyt hódmezővásárhelyi fényképész több száz értékes pillanatfelvételt hagyott az utókorra – így az országszerte ismert 48-as honvédportrékat. A nyertes pályázat révén már elkezdődött munka sürgős: 2000-ben szakértők által megvizsgált lemezeken már megindult az ezüstkiválás folyamata. A fotók hamarosan az internetre is fölkerülnek.

Plohn József képeit a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtárában is kiállították. Fotó: Tésik Attila2006 januárjában a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár – a városban működő Könyvtári Informatikai Együttműködés keretén belül – a Tornyai János Múzeummal közös pályázatot adott be a Hagyományok Házához. A pályamű a Plohn-gyűjtemény archiválásáról, és annak interneten való megjelenítéséről szólt – tudtuk meg a könyvtár munkatársától, Szepesi Judittól. A két intézmény kétmillió forintra pályázott, ezt az összeget meg is kapták.

Plohn József élete során több mint háromezer néprajzi témájú felvételt készített, melyek közül 1635 darab került a Tornyai János Múzeum tulajdonába, s így maradtak meg az utókor számára. Ezeknek a felbecsülhetetlen értékekkel bíró képeknek kezdték el a digitalizálását és DVD-re való kiírását. A feladat nem sokáig várhatott volna, ugyanis az üveglemezeken ezüstkiválási folyamat kezdődött, ami a rajta lévő kép pusztulásával jár. A negatívok szkennelését a szegedi Profi Bt. végzi, a munka márciusra fejeződik be. Eddig az anyagnak több mint a felét archiválták. Ezzel egy időben a képeket várostörténeti és néprajzi értékként is földolgozzák, ezt a munkát Nagy Vera, a múzeum főmuzeológusa végzi. A Hódmezővásárhelyi Elektronikus Könyvtárban és a Hagyományok Házának adatbázisában nemsokára láthatóvá válik a feldolgozott képek negyede, a tár bővítése aztán folyamatos lesz.

A webfelületen kereshetünk majd a fényképek tartalmára, a szöveges leírás mellett pedig ott lesz az üvegnegatív elektronikus változata is. A könyvtár és a múzeum dolgozói remélik, a közel jövőben nyílik majd arra lehetőség, hogy a megmentett Plohn-fotókat album vagy CD-ROM formájában bemutathassák. Kiállítást egyelőre nem terveznek belőlük, de a 131 darabos, 48-as honvédeket megörökítő sorozatból készített 100x70 cm-es nagyításokat belföldön 1980 óta harmincöt időszaki kiállításon mutatta már be a múzeum.

Szűcs Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!