Egy kézben, sokkal gazdaságosabban

Jelentős változásokat remél Hódmezővásárhely kulturális vezetése a január elsejével önkormányzati kezelésbe vett Tornyai-múzeum és az Alföldi Galéria működtetésével kapcsolatban, hiszen így, a megváltozott önerőháttérrel sikeresebb pályázati szereplésre számíthatnak. A városvezetés tervei szerint a könyvtárat is az Emlékponttal együtt a „kulturális konglomerátumba" integrálnák.

Illyés Szabolcs

Az átvétellel jól járt a vásárhelyi Tornyai-múzeum. Fotó: Tésik AttilaMinden nehézség nélkül sikeresen átvette ez év elejétől a megyei önkormányzattól a Tornyai János Múzeumot és az Alföldi Galéria épületrészét a vásárhelyi önkormányzat. Az Emlékpontot, illetve a már korábban odasorolt Csúcsi fazekasházat és a Papi-féle szélmalmot így már most közös gazdasági vezetés kezeli, a jelenleg megbízott igazgató: Hegedűsné Dékány Magdolna.

– Mihamarabb szeretnénk állandó vezetőt kinevezni az intézmény élére, a határidő leteltéig három pályázat érkezett az igazgatói posztra, a jelenlegi megbízott vezető nem indult az állásért. Az igazgató személyéről a döntést a február 8-i közgyűlés hozza meg, aki március elsejével veszi át a hivatalát. Ugyanígy a közgyűlés dönt a most átvett és integrált intézmények finanszírozásának részleteiről, ezzel kapcsolatban így még semmit nem mondhatok, de a csaknem 22 milliárdos vásárhelyi költségvetésből hiszem, hogy a zavartalan működéshez szükséges összeget megszavazzák a képviselők – fogalmazott Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

A Tornyai Múzeum működtetésére 2006-ban a megye közgyűlés közel 35 millió forintot költött, a galéria fenntartására pedig több mint 7 millió forintot fordítottak. Kedvezőbb gazdálkodási lehetőséget lát azonban az alpolgármester az egy intézménybe integrált múzeumok esetén.

– Éppen a hatékonyabb gazdálkodás miatt tervezzük, hogy a városi könyvtárat, aminek én is igazgatója voltam, az Emlékponthoz integráljuk, hiszen így könnyebben kihasználhatóvá válik a nemrég átadott intézmény jókora előadóterme is. – tette hozzá Almási.

Az alpolgármester elmondta: elsősorban nem új, látványos beruházások, hanem a gördülékeny fenntartás és a vásárhelyi nevezetességek állapotának megőrzése jellemzi a következő évek vásárhelyi kultúrpolitikáját. Ennek kapcsán kiemelte a hazánkban csaknem egyedülállóan gazdagon felszerelt Papi-szélmalom ügyét, aminek a restaurációja fontos eleme lenne a város kulturális fejlesztésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!