Fiatalok balról és jobbról

A Fidelitas vásárhelyi tagjai szívesen fociznának az ifjú szocialistákkal, a FIB-ISZ tagjai is várják az összejövetelt. Eddig nem találkoztak, lapunk találkozóra hívta a két elnököt.

fjú Szél István (Fidelitas) és Bartucz Csaba (FIB-ISZ). Lapunk kezdeményezésére találkoztak először. Fotó: Tésik AttilaVásárhelyen jobb és baloldali ifjúsági szervezet is működik. A Fidelitas 2004, míg a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták tavaly óta tevékenyednek a városban. A két szervezet 14, illetve 16 éves kortól 35 éves korig várja az érdeklődő fiatalokat.

2004. október 23-án nyolc fővel alakult meg a vásárhelyi Fidelitas – tudtuk meg ifj. Szél István elnöktől. A csoport jelenleg 23 tagú, de további tíz fiatal nyújtotta be tagfelvételi kérelmét. A vásárhelyi csoportot két évvel ezelőtt a polgári értékek megismertetésének céljából hozták létre.

Találkozókat havonta két alkalommal tartanak, értékelik az országos és helyi politika eseményeit, emellett rendszeres téma még a környezet és az oktatás. 2006 a választások éve volt, mely bőven adott feladatokat a Fidelitas vásárhelyi csoportjának is.

Szórólap és plakát

A Fidesz kampányát szórólapozással, plakátolással valamint „standozással" segítették. Így aztán saját szervezésű programokkal nem nagyon jelentkeznek, de korábban rendeztek már nyílt napot, sporthétvégét és vendégül látták egy beszélgetős esten Szijjártó Pétert, a szervezet országos elnökét. Jövőbeli terveik között szerepel egy olyan beszélgetős, borozós hely létrehozása, ahol azonos gondolkodású fiatalok jöhetnének össze, napi rendszerességgel. Ennél aktuálisabb dolog egy internetes oldal beindítása, mely remélhetőleg egy hónapon belül elérhetővé válik. A vásárhelyi Fidelitas a szegedi után a megye legerősebb csoportja. A Fidelitas országos tisztújítás előtt áll, erre márciusban kerül sor, ezt az eseményt áprilisban a megyei, majd a helyi vezetőségválasztás követi.

Kérdésünkre, miszerint milyen kapcsolatot ápol a szervezet a helyi FIB-ISZ-szel, Szél István a következőket válaszolta lapunknak:
– Egyelőre semmilyet. A kampányteendők miatt nem volt idő felvenni velük a kapcsolatot, de reméljük, a későbbiekben lesz rá mód, hogy megvitassuk az ifjúságot érintő problémákat. Sőt egy esetleges barátságos futball- vagy paintball-összecsapástól sem zárkózunk el!

Havonta jönnek össze

– A Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták vásárhelyi csoportja 2006 augusztusában kezdte meg működését – avatta be lapunkat Bartucz Csaba elnök. – Körülbelül 30 fővel indultak, a szám azóta újabb tagokkal bővült. A helyi FIB-ISZ megalakításának alapvető célkitűzése az volt, hogy egy kultúrált, fiatalokat tömörítő, aktív közéleti szerepet vállaló ifjúsági szervezet jöjjön létre. Csoportgyűléseiket havi rendszerességgel hívják össze, azonban egy szoros baráti kör is tagja ennek a csapatnak, akik viszont napi kapcsolatban állnak egymással. A tavaly tartott helyhatósági választások kampányában a FIB-ISZ – hasonlóan a Fidelitashoz – aktív szerepet vállalt. Szórólapterjesztéssel, plakátragasztással segítették a szocialistákat.

Bár nem oly távoli múltra tekinthet vissza a vásárhelyi csoport, ennek ellenére máris több programmal jelentkeztek. Volt például 24 órás kosárlabda-mérkőzés, kulturális rendezvény, véradás, ezt az idei évben is szeretnék majd több alkalommal meghirdetni. Emellett minden szabadtéri sportmegmozdulásnak elkötelezett hívei és lelkes támogatói. A FIB-ISZ országos vezetése által rendszeresen tartott különféle rendezvényeken, ha nem is teljes létszámban, de mindig részt vesznek az ifjú vásárhelyi szocialisták.

Kapcsolatfelvétel

Bartucz Csaba a Fidelitasszal kapcsolatos kérdésünkre így reagált:
– Természetesen hallottunk a hódmezővásárhelyi Fidelitasról. A közeljövőben mindenképpen szeretnénk majd felvenni velük a kapcsolatot, ennek már éppen itt lesz az ideje, hiszen a bal- és jobboldalnak rengeteg megbeszélnivalója lenne egymással.

Szűcs Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!